Ice-Age Farmer Christian Westbrook advarer om omfattende mangel og massiv prisøkninger som kommer

Christian Westbrook i Ice-Age Farmer blir stadig mer bekymret for både prisøkninger og mangelsituasjoner på mange produkter. I en rekke land i den vestlige verden er inflasjonen i ferd med å bli temmelig merkbar for forbrukerne og i matvarebransjen har vi allerde sett omfattende prishopp på mange produkter. Skal vi tro advarslene både fra økonomer og folk som følger situasjonen daglig, har vi ennå knapt sett begynnelsen på mangelsituasjonen, leveranse-forsinkelsene og inflasjonen som er i ferd med å ramme verden. Nær sagt alt av priser er på vei oppover, og det i et tempo vi ikke har sett i den vestlige verden i nyere tid.

Er det grunn til å være bekymret? Svaret fra folk flest som er sykelig fokusert på Covid-19 vaksinene er svaret “nei”. Imidlertid er ikke Covid-19 vaksinene og håpet om å gjenåpne samfunnet ikke noe annet enn en distraksjon for å få fokuset bort fra de økende prisene og den økende mangelsituasjonen i verden. Økonomer advarer om at vi er på vei fra økende inflasjon til hyperinflasjon og erfarne folk som driver med import av forskjellige varer, kan fortelle om skremmende prisøkninger, leveranseforsinkelser og regelrett mangel i markedet på flere typer produkter. Den sykelige opptattheten i media over vaksiner, virus og mutasjoner, gjør at folk ikke oppdager de nyhetene som virkelig kommer til å bli merket i folks personlige lommebok. En person i en bransje sier det slik: “Du nevner mat, ser også at vi som holder på med salg opplever nå manko og prisøkninger som aldri tidligere har skjedd i nyere tid. Mange gamle veteraner er helt sjokkert. Mangel på metall, plast, råvarer, baseoljer osv er helt utrolig og nå skyter prisene i været,” skriver Rolf Kallhovd som har mange års erfaring i sin bransje. I løpet av året med Corona-nedstengninger og et globalt fall i økonomisk aktivitet, har prisene gjort gigantiske hopp oppover, -og dette begynner nå å gjøre seg gjeldende i prisene importører må betale for varene. Det tar normalt mellom 3-6 måneder før vi forbrukere som siste ledd i kjeden, vil måtte ta omkostningene i form av høyere priser på varene vi kjøper. I tillegg har Corona-nedstengninger gjort at mange bedrifter ikke har produsert varer de tidligere har levert, og derfor oppstår det mangelsituasjoner og prisøkning, da produsentene ikke klarer å tilfredsstille etterspørselen. En økende inflasjon vil også kunne tvinge frem renteøkninger -som vil forsterke nedgangen i folks kjøpekraft.  Christian Westbrook i Ice Age Farmer fra California er så avgjort en person det er klokt å lytte nøye til, og når han roper ett varsko, er det grunn til å lytte.

 

Facebook Comments

5 tanker om “Ice-Age Farmer Christian Westbrook advarer om omfattende mangel og massiv prisøkninger som kommer

  • Ikke på Kiwi her i Porsgrunn
   Det eneste som er blitt litt billigere det siste året er sjokolade og brus.
   Ellers har jeg registrert at de prøver å lure kundene med det typiske trikset. I stedet for å øke prisen, blir det mindre i pakningene.
   De solgte tidligere noen grønne pakninger med kjøtt og fisk.
   For ett år siden var det et kjøttstykke på 200 gram i pakningen.
   Nå er det redusert til 180 gram eller 175 gram.

  • En 40 fots container fra Kina som før kostet 2000,- dollar koster nå rundt 12000,- dollar, levering tid på våtdrakter fra Sheico i Thailand er nå på opp mot 14 måneder , mot tidligere 4 måneder levert havn i Thailand i tillegg har prisene eksplodert og dette er bare fra min bransje .

  • Ta en tur på Kiwi? Det eneste som kan registreres når det gjelder matvarer og priser, er at de er stadig stigende og når nye høyder. Deretter «kutter» de prisene, og vips, så er det billigere på Kiwi enn andre steder. Det er bare sprøyt og så tror folk at det kuttes i priser?

  • Er enig med Betina.
   De kuttet noen priser i fjor som “dugnad” men skrudde opp andre priser samtidig. Legg merke til poteter. For en noen uker siden kostet en pose 29,90, nå 34,90.
   Blomkål kostet for noen uker siden 18,90 pr stk. I går kjøpte jeg et til 29,90.
   Alt blir bare dyrere og dyrere. Vi registrerer det kanskje ikke så lett, fordi vi ikke lenger bruker kontanter.
   Prøv og gå med en 200 lapp på Kiwi eller Rema og se hvor lite du får for en 200 lapp.
   Lavkvalitets oksekjøtt fra Tyskland eller Botswana fordi det er mangel på norsk oksekjøtt.
   Verken Kiwi eller Rema1000 eller Coop går klar av de økte prisene på verdensmarkedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *