Varsler tomme butikkhyller før jul -folk bør foreta juleinnkjøpene nå

Som Søkelys har omtalt en rekke ganger, til hån og spott fra enkelte overkritiske lesere, har forsyningsproblemene, inflasjon og produktmangel også blitt noe MSM har fått øyne opp for. Mangedoblede utgifter til frakt, stans, propper og brudd i de globale forsyningsleddene har ikke bare skapt økende globale priser, men truer nå også julehandelen for nordmenn. “Varsler tomme butikkhyller før jul” var overskriften i VG som linket til en artikkel i Tek.no som nå kan fortelle at også den norske julefeiringen kan bli truet. For noen dager siden var de økende globale prisene på matvarer også tema i et innslag på Dagsrevyen og alt syntes nå å bekrefte det Søkelys har omtalt til latter fra enkelte. I USA er produkt og matmangelen i butikkene nå noe alle snakker om, og svært mange amerikanere har sett skriften på veggen og allerede foretatt innkjøp av gaver til jul.

En rekke internasjonale medier advarer mot å utsette julegaveshoppingen på grunn av importkrisen. Krisen vil også ramme Norge, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand.   – Vi har sett tendensene lenge internasjonalt. Noen ting vil bli utsolgt, men det er vanskelig å si hvilke produkter det er snakk om. Det som gjør det vanskelig er at ulike varer har veldig små komponenter som de kan være helt avhengig av. Hvis dette mangler får man ikke produsert varene og da går følgelig også prisene opp. De produktene som innebærer utenlandske komponenter vil kunne forsvinne fort.

Det er pandemien som får skylden for de enorme frakt- og produksjonsproblemene. Det har blitt meldt om manglende lastecontainere, som fører til at ting ikke når frem i tide og videre at prisene skyter fart, og flere produkter har vært vanskelig, om ikke umulig, å få tak i. I USA er fraktproblemene så merkbare at emneknaggen #EmptyShelvesJoe trender på Twitter, ifølge The New York Post. De skriver at ikke bare er flere titalls skip blitt stående fast i en trafikkork utenfor California, og således forsinket varer som brødristere, joggesko, sykler og biler, men at prisen for barneleker har gått opp hele 10 prosent. Den voldsomme prisoppgangen kommer samtidig med at forbrukere har måttet tåle voldsomme prisøkninger på gass, drivstoff, strøm og matvarer. På sosiale plattformer deler folk videoklipp som viser delvis tomme hyller i butikkene, og hvile triks butikkene anvender for å unngå å gjøre produktmangelen for synlig for forbrukere.

Vil bli merkbart i Norge

Den stadig mer åpenbare mangelen på varer vil også kunne bli merket i Norge. – Det er ingen tvil om at det er utfordringer med både produksjon og frakt over hele verden nå, og dette kommer selvsagt til å påvirke oss i Norge også, skriver Røhr-Staff på epost til Tek. Røhr-Staff er Nordisk kommunikasjonssjef i Power,

– På grunn av store lager og store innkjøp har vi bra med varer til både Black Friday og jul. Men det er noe usikkerhet og begrenset tilgang på enkelte varer, som utvalgte TV-modeller, spillkonsoller, kjøkkenmaskiner etc, sier Røhr-Staff. Det blir jul likevel, men man bør handle litt tidligere Også Elkjøp og Komplett, medgir at det er noen produkter som vil være vanskelig å få tak i frem mot jul, spesielt PS5 skriver begge på epost til Tek.no. Så langt fra Tek.no, men det de ikke sier noe om er at folk innen shipping og frakt nå sier at problemene vil kunne vare både gjennom hele 2022 og langt inn i 2023. Det er ikke usannsynlig at vi i løpet av vinteren vil få “amerikanske tilstander” også i norske butikker, med kraftige økninger i priser og mangel på enkelte produkter. En ny oppblomstring av Covid-19 parallelt med tradisjonell influensa kan lett komme til å stenge ned havner og havnebyer i Kina. Det kinesiske regimet har “null-policy” når det gjelder Covid og tyr til dramatiske tiltak dersom det oppdages smitte. I USA kan obligatorisk vaksine av ansatte i bedrifter føre til at mange ansatte innen frakt og shipping rett og slett blir utestengt fra arbeidsplassen sin dersom de ikke tar vaksinen. Dette kan og vil skape ytterligere problemer og forsinkelser i leveranser av importert gods. Akkurat nå er det propper i distrubisjonsleddene som gjør at forbrukere både ute og hjemme vil merke på mangelsituasjonen. Og hva med etter jul? Hva med vinteren 2022? I følge eksperter innen logistikk og shipping er det ingen bedring i sikte sett på litt lengre sikt, og med de kriser vi allerede har, er det ikke mye som skal til for å skape ennå mer kaos, forsinkelser og mangel.

 

Facebook Comments

1 tanke om “Varsler tomme butikkhyller før jul -folk bør foreta juleinnkjøpene nå

  1. Det er selvfølgelig ikke bra hvis det blir mangel på nødvendige varer, som mat. Men denne kjøpegalskapen mot jul, som Black Friday og julehandelen, kan godt kjøle seg ned litt. Det har tatt helt av år for år.
    Men Elkjøp og Power melder om godt fylte lager, så kjøpefesten vil nok gå sin gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.