Råvareprisene på mat kraftig opp i august etter to måneder med forsiktig nedgang

Prisene på råvarer for mat tok seg kraftig opp i august etter å ha falt marginalt i juni og juli, viser den siste indeksen offentliggjort av The Food and Agriculture Organization (FAO). Etter at prisene falt noe tilbake i juni og juli var det noen som håpet at den negative trenden var slutt. Disse må nå konstantere at trenden med stadig dyrere mat fortsetter. De gjennomsnittlige prisene økte med 3,1 prosent fra forrige måned, og den gjennomsnittlige prisen på råvarer til matindustrien er nå 32,9 prosent høyere enn den var i august 2020. Med andre ord må forbrukere forvente å se flere hopp i prisene i månedene som kommer.

Tallmaterialet fra The Food and Agriculture Organization (FAO) viser at prisene på typiske frokostprodukter er opp med 3,4 prosent fra juli måned. Prisene på planteoljer som brukes i mange matprodukt er opp med 6,7 prosent fra forrige måned. Prisene på meieriprodukter stod tilnærmet stille fra forrige måned. Prisene på kjøtt steg bare mariginalt i forrige måned og er nå 22 prosent høyere enn i august i fjor. Prisen på sukker spratt opp hele 9,6 prosent siste måned og er nå på sitt høyeste nivå siden 2017. Det er ventet at prisene på råvarer til matprodukt vil fortsette å stige utover høsten og vinteren. Årsaken til inflasjonen på matvarer ligger i flere forhold. Nedstengningen som følge av pandemien er en årsak, frost, tørke og flom har igjen ført til redusert tilgang av korn, bønner, mais og kaffe. I tillegg har forsyningsforstyrrelser ført til at frakt er blitt betydelig dyrere og mangel på arbeidskraft i kombinasjon med økte lønninger medvirker også til at prisene forbrukere må betale vil fortsette å stige i 2021 og 2022.

2 tanker om “Råvareprisene på mat kraftig opp i august etter to måneder med forsiktig nedgang

 1. Har jeg blitt bannlyst på søkelys.
  Jeg får ikke lagt til kommentar og får følgende melding

  Det kan hende at nettsiden på https://www.sokelys.com/wp-comments-post.php er midlertidig nede eller flyttet permanent til en ny nettadresse.

  Denne meldingen har jeg brukt en annen nettleser til.

  • Nei, du er ikke bannlyst. Det er et problem i din egen nettleser. Jeg får selv av og til en slik melding når jeg skriver.
   Plutselig når jeg trykker “publiser” eller “lagre kladd” får jeg en slik melding opp. Må da kopiere og lagre i et dokument, og deretter kjøre C Cleaneren.
   Men det er en grei løsning på dette Bjarte
   Last ned C Cleaner (jeg bruker gratisversjonen)
   https://www.ccleaner.com/ccleaner/download og la den kjøre gjennom å rense/fjerne informasjonskapslene i nettleserne.
   Det pleier å løse problemene.
   Og kjør gjennom programmet en gang i mellom.
   Gi meg beskjed dersom det ikke løser problemet.
   Kjell

Det er stengt for kommentarer.