Pressemelding: Aserbajdsjan startet en fullskala offensiv, sivilbefolkning i Karabakh utsatt for målrettet angrep ved bruk av artilleri & tyrkiske F16

En armensk soldat søker dekning bak et kjøretøy under et aserbajdsjansk rakett-angrep

Ytterligere 23 armenske soldater drept i kamper onsdag. “Tidlig 27.september lanserte den aserbajdsjanske hæren full skala angrep med artilleri, fly og droner langs hele kontakt-linjen med Artsakh (Nagorno Karabakh), og sivile mål langt bak frontlinjen. Angrepene fortsetter med stor intensitet. Den Armenske siden rapporterer om at 84 har mistet liv, samt over 200 skadet på den armenske side, inkludert mange sivile, bl.a. en kvinne og ett barn. Skoler og sivil infrastruktur er også målrettet blitt angrepet, bl.a. i hovedstaden Stepanakert. Det er store skader i mange bosetninger. Befolkningen, inkludert mange barn, i mange bosetninger er tvunget til å søke tilflukt i kalde kjellere,” skriver  Armensk kulturforening i Norge, i en pressemelding. I den samme pressemeldingen har “Armenia Norge” lansert en underskriftskampanje til Solberg regjeringen som maner til norsk engasjement og solidaritet med det armenske folk

“Armenia har lagt frem video bevis om hvordan de aserbajdsjanske TOS-1A tunge artillerisystemene plasserer seg bakk et befolket tettsted, åpner ild derfra og gjør sine egne borgere til menneskelige skjold.
I går, 29.september har en drone fra Aserbajdsjan bombet et sivil kollektivtransport i Vardenis i Armenia, samt en F16 tyrkisk jagerfly som sikret levering av bombing og rakettangrep mot bosetninger og bakkenheter av de armenske væpnede styrkene som ligger i Vartenis, Mets Masrik, Sotk i Vardenis-regionen i Republikken Armenia skjøt ned en armensk Su-25-fighter i Armensk luftrom, på en dybde på 60 km, i en høyde på 8200 meter.
Idag, 30.september armensk side rapporterer at Aserbajdsjan overlot luftkommandoen for offensive operasjoner mot Artsakh-republikken til de tyrkiske luftstyrkene.
Fra og med kl. 10.00 i dag utførte to F-16-jagerfly fra de tyrkiske luftstyrkene som flyr fra Kurdamir, samt SU-25-flyene til det aserbajdsjanske luftvåpenet, Bayraktar-rekognoserings- og angrepsdroner utført bombing og rakettangrep ved store høyder i retning av bosetningene i Hadrut og Martuni-regionene i Artsakh-republikken. Luftforsvaret opereres under fjernkommando og kontroll av den tyrkiske E7-T luftbårne C2-stasjonen fra Erzurum-Kars-området. Kommandoledelsen til de tyrkiske luftstyrkene er muligens ombord. Samt ligger den tyrkiske UAV C2-stasjonen i en avstand fra grensen til Hadrut-regionen, som direkte kontrollerer angrepene fra aserbajdsjanske angrepsfly. Tyrkiske jagerflyene har idag bombet byen Martakert og drept tre sivile, og skadet noen andre. Aserbajdsjan angriper åpent sivilbefolkningen, og bryter alle internasjonale normer. (Video fra dagens kamper)

Septemberoffensiven har blitt innledet med rapporter om Tyrkias støtte. Tyrkiske journalister allerede var i frontlinjen for å rapportere umiddelbart da angrepene startet. Erdogan og andre fra hans regjering har kunngjort støtte til Aserbajdsjan. Ifølge Bloomberg tyrkiske styrker har tilstedeværelse på en hærbase i Aserbajdsjan og tilgang til en flybase der, samt Erdogan har lovet å oppgradere Aserbajdsjans militære utstyr og levere nytt utstyr, inkludert droner og missiler.
Presidenten i Nagorno Karabakh kunngjorde at det er ikke bare Aserbajdsjan som kriger mot dem, men Tyrkia også, det er hovedsakelig tyrkisk våpen, droner, helikoptre, og leiesoldater i kampen. Etterretnings-data fra Armenia viser at over 4000 krigere fra Syria er blant soldater som kriger mot armenske styrker, og 81 av dem er nå drept. Reuters har snakket med to krigere fra Syria på vei til kampen i Karabakh. The Guardian har snakket med en gruppe leiesoldater i Syria på vei til Aserbajdsjan. Den demokratisk valgte president i Karabakh også påpekte at de var forberedt, de følgte kunngjøringene fra Aserbajdsjan, den økende krigsretorikken, forberedingene med tyrkiske styrker, og det var åpenbar at ny angrep var å komme. Han sier at det ser ut som en fullskala krig, hele styrken av Aserbajdsjan og noe tyrkisk støtteapparat er i bruk nå.
Aserbajdsjan forbyr inngang av internasjonale journalister til landet, med unntak av tyrkere, og alle sosiale mediet unntatt Twitter er blokkert i landet.
Mens mange medier presenterer saken unyansert, Forbes skriver «Tanks Ablaze As Azerbaijani Forces Attack Armenian Troops». Forbes har også publisert en detaljert analyse bl.a. om kamputviklingene, våpenarsenalet i bruk, tyrkisk involvering. Den fremtredende internasjonal ekspert Thomas de Waal også sier Armenia ikke har noe grunn til å angripe, og har bare interesse i å opprettholde status quo.

I juli 2020 forsøkte Aserbajdsjan en lignende offensiv, mot forsvars- og sivile mål i Armenias nordøstlige region Tavush, hvor titalls personer var drept eller alvorlig skadet og sivil infrastruktur var ødelagt.

De angrepene er en videreføring av krigsretorikken som var også dominerende under angrepene i juli. I dagene etter juliangrepet sparket Aserbajdsjans president Ilham Aliyev landets utenriksminister Elmar Mammadyarov, og beskyldte ham for å “kaste bort tid på å prøve å løse konflikten diplomatisk.” Ifølge noen kilder hadde Mammadyarov allerede i 2020 protestert mot planlagte militære operasjoner og foreslo å fortsette diplomatiske forhandlinger. Aserbajdsjansk krigsretorikk åpenbart handler om å bli kvitt befolkningen i Artsakh med vold. I mellomtiden har det stadig mer autoritære Aliyev-regimet i Aserbajdsjan vært under stort press fra den forverrede økonomien pga. fallende oljepriser og den pågående Covid-pandemien. Aliyev bruker konflikten til å avlede økt kritikk hjemme. Det var den samme krigsretorikkpolitikken og oppfordringen til nasjonalisme mot “fienden” som utløste den intense fire dagers krigen i april 2016.

Aserbajdsjans autoritære ledelse har knapt noen respekt for demokrati og menneskerettigheter for sitt eget folk. Regjeringen kalles nå åpent et diktatur av det internasjonale samfunn. Opposisjonen, journalister og alle kritikere av regimet blir tauset, fengslet eller utvist fra landet. Det er lite behov for å spekulere i hvordan et slikt regime vil behandle armenerne i Artsakh, som stadig kalles “fienden”.

Det er ingen tvil om at folket i Artsakh ikke har noen fremtid under Bakus styre. Befolkningen i Artsakh bestemte seg i 1991 i en folkeavstemning om uavhengighet. Folkeavstemningen som Madrid-prinsippene forutsier, vil neppe få et annet resultat. Folkerett må respekteres og prioriteres over territoriell integritet. I alle andre scenario vil det ende med en etnisk rensing av armenerne i Artsakh.
Det Armenske Apostoliske Kirkesamfunn og Armensk Kulturforening i Norge fordømmer sterkt den aserbajdsjanske aggresjonen mot republikken Artsakh og Armenia og oppfordrer Erna Solbergs regjering til følgende։
1. Uttale sterk fordømmelse av krigføringen, aggresjon og vold fra Aserbajdsjan. Kreve at Baku stanser alle angrep og forplikte seg til fredelige forhandlinger.
2. Bruke kraften fra norsk diplomati til å hindre opptrapping i regionen og forhindre at situasjonen eskalerer til krig og storskala regional konflikt.
3. Støtte Armenia i Europarådet og andre internasjonale organisasjoner og presse på for reelle konsekvenser og sanksjoner mot Aserbajdsjan og Tyrkia.
4. Forplikte seg til å gi humanitær støtte til dem som er rammet av denne aggresjonen.

Teksten er utarbeidet av Armenia Norway

Samler signaturer til et skriv til Erna Solberg: Vis solidaritet med armenerne