Nye rakettangrep mot israelske byer fredag, det israelske sikkerhetskabinettet dypt splittet over våpenhvileforslaget

“Hvorfor skal vi la John Kerry redde Hamas?” spørres det i Israel

ashkelonEtter en ny dag med omfattende palestinske rakettangrep og ett nytt israelsk dødsoffer er det usikkert hvorvidt Israel vil komme til å bli enige om å akseptere det siste våpenhvileforslaget fra John Kerry. I følge israelske medier er sikkerhetskabinettet dypt splittet og mange i regjeringen uttrykker motstand mot en ny midlertidig våpenhvile. I følge New York Times går Kerry’s forslag ut på å tilby en syv-dagers våpenhvile som skal tre i kraft søndag. Deretter skal man siden diskutere med partene de ulike aspekt med avtalen som blant annet kan bety løslatelse av terrorister, åpning av grenseoverganger og Hamas kravet om at blokaden av Gaza må bli opphevet. En rekke sentrale israelske regjeringsmedlemmer har sterke motforestillinger mot nok en prematur våpenhvile og “avtalen kan falle i fisk allerede før den tar av,” sier en sentral kilde.

netanyahu-2014En mulig våpenhvileavtale kan falle sammen allerede i kveld da en rekke sentrale israelske politikere har lovet å stemme i mot forslaget i forkant av kveldens møte i sikkerhetskabinettet. I følge den israelske avisen Yediot Ahronot’s kilder er det sterk uenighet innad i regjeringen om det israelske ønske om å holde de israelske styrkene utplassert på Gazastripen under våpenhvilen. Regjeringstalsmann Mark Regev sier at Hamas leder Khaled Mashal har satt fram så mange forhåndsbetingelser slik at en avtale blir uspiselig for mange. Hamas på sin side sier at Hamas i prinsippet går inn for en annen våpenhvile, en såkalt “humanitær hudna” som vil vare i fem dager og begynne fra lørdag. I følge en rapport fra Al-Hayat er denne avtalen knyttet opp mot krav om løslatelse av fanger og utvidelse av fiskerettigheter.

Død ved ankomst?

Statsminister Netanyahu som vil samle sitt sikkerhetskabinett fredag kveld har sagt at en Naftali-Bennetvåpenhvile må innebære at Hamas må gi fra seg sitt lager av raketter, -som er noe Hamas totalt avviser, samtidig har også en rekke sentrale medlemmer av regjeringskoalisjonen og sikkerhetskabinettet allerede uttalt seg i mot våpenhvile, uansett lengde og når den skal starte, Netanyahu på sin side skal ha uttalt at han støtter ideen om en midlertidig våpenhvile.Byit Yehudi (jødiske hjem) leder og økonomiminister Naftali Bennett har uttrykt sin absolutte avvisning av en slik avtale med ordene “vi må ikke ta foten vekk fra gasspedalen nå,” i følge kilder nær til Naftali Bennett. I følge Yediot Ahronot skal kilden ha sagt at Bennett er i mot enhver avtale som ikke innebærer at Hamas må bli fratatt alle sine raketter og at ødeleggelsene av tunnellene mellom Gaza og Israel må fortsette. Likuds sterke mann, innenriksminister Gideon Saar sa “at vi må avvise våpenhvilen og …heller utvide Operation Protective Edge.” I følge den israelske avisen skal den dype interne uenigheten i kabinettet være årsaken til at Netanyahu har utsatt det planlagte møtet med halvannen time.

Motforestillinger fra Liberman

Sammen med Naftali Bennet har utenriksminister Avigdor Liberman indikerte gjennom libermanhele uken at han støtter at man fortsetter operasjonen med å ødelegge Hamas og ett annet sentralt Likud medlem, kommunikasjonsminister Gilad Erdan skal også ha uttrykt at han ikke vil støtte å avslutte operasjonene før IDF har fullført sitt oppdrag. Finansminister Yair Lapid, en sentrumspolitiker har ennå ikke offentlig sagt hva han mener om en våpenhvile, mens justisminister Tzipi Livni er forventet å støtte en slik avtale. Forsvarsminister Moshe Ya’alon vil mest sannsynlig følge Netanyahu og stemme for avtalen. Det store spørsmålet som da gjenstår er om  Aharonovitch, fra Libermans høyreparti vil følge sin partileder Avigdor Libermann eller stemme sammen med Netanyahu. “Vi må stanse rakettangrepene, hvordan dette blir gjort, enten via okkupasjon av Gazastripen, utvidelse av operasjonen eller gjennom internasjonale garantier -eller gjennom noe annet, -jeg må se med mine egne øyne skal  Aharonovitch ha sagt.

 

Én tanke om “Nye rakettangrep mot israelske byer fredag, det israelske sikkerhetskabinettet dypt splittet over våpenhvileforslaget

  1. Det israelske sikkerhetskabinettet er dypt splittet. Møtet er over og intet er blitt offentliggjort. Sterke krefter er i mot denne avtalen og rett før møtet postet Naftali Bennett en melding på sin facebook-side hvor han slår fast at “operasjonen må fortsette inntil Hamas er avvæpnet.

Det er stengt for kommentarer.