Israel, du er igjen sviktet av Hussein Obama

“Israel ser seg selv ikke forpliktet av denne svært dårlige,  ja svært dårlige avtale som er blitt signert.”

Irans strategi med å lure USA og Vesten har lykkes. En naiv Hussein Obama har i neville-chamberlainalt og ett fulgt i fotsporene til Neville Chamberlain som i 1938 kom tilbake med en historisk avtale som skulle gi fred i vår tid. Natten mellom 29 og 30 september 1938 ble av hele Europa hyllet som det største håp i moderne tid, men etter knappe 14 måneder fikk man erfare at alt tross alt bare var ord på et papir. USAs appeasement-politikk eller ettergivenhet overfor regimet i Iran er et historisk feilgrep som har gjort verden til et farligere sted,” sa en dypt frustrert Benjamin Netanyahu i regjeringsmøtet søndag. Avtalen mellom Hussein Obama og Iran vil på ingen måte bringe fred til regionen men heller det motsatte, og faren er nå økt for at Israel vil komme til å gjennomføre et angrep på Iran på egen hånd.

“Vi kan ikke la oss binde på hender og føtter av en historisk svak amerikansk president som i tillegg har sveket en rekke av sine allierte i regionen,” sa en Saudi-arabisk tjenestemann søndag. Med unntak av noen få kritiske røster i Midt-Østen ble avtalen søndag hilst velkommen av Europas ledere på samme måte som Neville Chamberlains historiske “fred i vår tid” avtale gav håp til Europa

netanyahu_strek“Enigheten i Genève er ikke en historisk avtale, men snarere et historisk feilgrep. Den har gjort verden til et langt mer skremmende og farlig sted fordi den tillater at et av verdens farligste regimer nå har tatt betydelige skritt mot å anskaffe seg verdens farligste våpen,” sa Israels statsminister søndag. I følge Netanyahu er dette første gangen verdens ledende makter er enige om at Iran kan anrike uran og dermed ignorerer de sikkerhetsrådets resolusjon som de selv vedtok. Dermed vil sanksjonene nå bli fjernet i bytte med kosmetiske innrømmelser fra Iran som fremdeles er i stand til å lage atomvåpen i løpet av noen uker. Verken Israel eller Saudi-Arabia vil kunne leve med dette og som kjent har det i flere uker nå versert ryktet om en tett og forpliktende avtale mellom Israel og Saudi-Arabia som blant annet skal innebære at Israel vil kunne anvende Saudi-Arabisk luftrom samt logistikk ved et eventuelt militærangrep på Iran.

God avtale for Iran

Avtalen som ble inngått natt til søndag er svært god for Teheran som nylig omtale den politiske ledelse i Jerusalem som dyr. Onsdag uttalte Irans øverste leder at “jøder var rabiate hunder og at vi ikke var mennesker mens publikum i kjent stil ropte død over Amerika og Israel, men dette er noe av det USAs Allah-troende president velger å neglisjere, USA har siden 2008 vært ledet av en feig Jimmy Carter kopi med en dyp hengivenhet for islamske verdier. At Obama inn i mellom sørger for å få drept enkelte muslimske terrorister er “business as usual” blant muslimer. Det er intet nytt i at muslimer dreper hverandre, noe vi kan se både i Syria, Irak og Afghanistan.

Ikke et uventet nederlag for Netanyahu

Nattens avtale kom ikke som noen bombe på Jerusalem. Allerede i flere måneder har Israel kjent innholdet i avtalen inngått mellom Iran og USA, og man har fra dag en hvert sterkt i mot den. Både Netanyahu og den Saudi-Arabiske kongen har lenge hvert klar over at Obama veldig gjerne har villet inngå avtale med Iran, og allerede etter spenningen rundt Syria tidligere i høst forstod alle at USA ikke lenger går for militære løsninger i Midt-Østen. Dermed må Israel avskrive USA som alliert inntil videre. Splittelsen mellom Jerusalem og Washington har aldri vært mer tydelig enn nå og aldri tidligere har USA hatt en administrasjon som har drevet med mer dobbeltspill enn nettopp Obama administrasjonen.

Nesten “persona non grata i deler av Midt-Østen”

USAs status i Midtøsten har ikke vært så lav som akkurat nå på flere år. Faktisk er USAs posisjon nå så svekket at utenriksminister John Kerry langt på vei er blitt “persona non grata” i de fleste land i regionen. Det er ikke bare president Barack Obamas mislykkede politikk som er skyld i dette, men også John Kerry’s personlighet som i løpet av kort tid har omskapt USAs venner til å bli fiender.
Faktisk har USA’s utenriksminister nå blitt så upopulær at det finnes flere land i Nord-Afrika han rett og slett ikke tør reise til. Både i Saudi-Arabia og blant tidligere provestlige Gulf stater blir han ansett som en konkret trussel mot regimenes overlevelse, og som den personen som solgte dem til Iran. Han gjorde en kort visitt i Egypt og rømte videre så fort han kunne. Tyrkerne er også tilbakeholdne med å snakke med ham, ettersom de oppfatter det som om USA administrasjonen solgte dem til Bashar Assad. Etter først å ha definert den syriske lederen som en lokal Hitler fremstår Kerry og Obama nå som garantister for president Assads overlevelse.
Kerry er også persona non grata blant palestinerne. Kanskje Kerry bør dra til Gazastripen dersom han bryr seg så mye om dem. Eller kanskje til Libanon eller Irak? For USAs utenriksminister og president er jødisk blod ikke så mye verd i disse dager da ingen av de tar fem øre for å sette israelske liv i fare med å akseptere en avtale som innebærer at Iran faktisk kan fortsette å utvikle sitt atomprogram med kosmetiske forandringer,” skrives det i israelsk presse.

Et historisk svik

Under Obama administrasjonen har mange i Midt-Østen opplevd det som best kan defineres som “historiske svik”. Egypts tidligere president Hosni Mubarak ble dolket i ryggen og det samme ble også den syriske opprørsbevegelsen.” Israels leder har gjentatte ganger blitt ydmyket av den amerikanske presidenten men det som skjedde i natt er ikke bare en ydmykelse men også et svik,” sier en israelsk tjenestemann som mener at Israel igjen må hente frem sine militære planer for et angrep på Iran.

Moshe Yaalon: En total overgivelse

Netanyahu’s sterke fordømmelse av nattens avtale ble søndag gjentatt av forsvarsminister Moshe Ya’alon som også omtalte avtalen som en “historisk feil og et knefall for den iranske sjarmoffensiven som rett og slett er en iransk svindel.for å kjøpe seg mer tid uten at landets atomprogram blir vesentlig skadet. Forsvarsministeren som er i Canada for en konferanse uttalte videre at Vesten tillater “Iran å gå inn i den kjernefysiske familien på tross av at landet er blant de mest aktive i støtten til ulike terrororganisasjoner i verden og som samtidig bidrar til å forlenge lidelsene til den syriske befolkning. Som kjent et Iran tungt involvert i konflikten i Syria, og dette ble i natt belønnet i Geneve. Den iranske atomprogrammet truer ikke bare Israel og andre land i Midtøsten , men også verdensfreden, advarte Ya’alon. “Å la dette regimet beholde kjernefysisk kapasitet betyr at verden i dag er et mindre trygt sted.

 7 milliarders jackpot for Iran

USA skal angivelig være enige om å gi Iran med 7 milliarder dollar i lettelse av sanksjonene som var iverksatt av verdenssamfunnet. Disse lettelsene vil utvilsomt hjelpe Iran på mange måter, ikke minst vil de kunne fortsette sitt farlige kjernefysiske program samt sponsing av terror. Det er også et boost for fortsatt krigføring i Syria  Det vil ikke være i det minste overraskende , ettersom flere detaljer i avtalen er annonsert , for å lære av andre ytelser gitt til Iran for å overtale den til å bli enige . . . til noe – hva som helst. USA har ved å trykke på fremover med dette, fått en veldig, veldig dårlig avtale og har ytterligere svekket sin internasjonale troverdighet . Ingen land i Midtøsten vil oppfatte denne avtalen som annet enn ett ytterligere bevis på amerikansk svakhet, samt ett bevis på at Obama administrasjonen er godt fornøyd med å undergrave sine historiske allianser selv om de retorisk forsøker å fremholde det motsatte.

Sterke leserreaksjoner i israelsk presse

USAs åpenbare svik mot Israel har skapt voldsomme reaksjoner blant israelske avislesere. Over ett tusen kommentarer i Jerusalem Post vitner om et sterkt engasjement blant leserne av den israelske avisen, og det er åpenbart at nattens avtale blir oppfattet som et historisk svik mot Israel og Saudi-Arabia som også frykter et atombombeutrustet Iran.