Debka: Irans revolusjonsgarde rede til å intervenere i Syria for å redde Assad

Irans general Qassem Soleimani: Forvent store begivenheter i Syria

elite_forces_Revolutionary_GuardDet israelske nettstedet Debka melder onsdag at vi kan stå foran en større iransk militær intervensjon i borgerkrigen i Syria for å redde president Bashar Assads hardt pressede regime. I følge nettstedet er Teheran rede til å sende en større styrke av Irans eliteenhet, revolusjonsgarden inn i den syriske konflikten for å slå tilbake Islamsk stat og andre opprørsgrupper. I følge Debka etterretningskilder er syriske styrker nå i ferd med å sette av områder som skal besettes av iranske elitestyrker. Dersom Debka’s rapport er korrekt vil dette være første gang iranske styrker er direkte involvert med bakkestyrker i den syriske konflikten.

Et hardt presset syrisk regime har i de siste månedene tapt stadig større områder både til islamsk stat på den ene siden og opprørere støttet av USA/Saudi Arabia på den andre Qasem_Soleimanisiden. Frem til nå har Teheran omhyggelig unngått å ha bakkestryker både i Syria og Irak. Det eneste stedet hvor iranske styrker er direkte involvert i kamper er rundt Iraks viktigste raffineri-by som er Bajii hvor iranske styrker har kjempet mot islamsk stat. Dersom Debka’s rapport skulle vise seg å være korrekt vil stå foran en betydelig militær opptrapping i Syria, hvor iranske elitestyrker, sammen med Hizbollah kjemper side om side for å slå tilbake kreftene som forsøker å velte Assad. Som kjent har Assad vært på vikende front fordi hans styrker har måtte utkjempe kamper både med USA/Saudi støttede jihadister og mot den ekstreme ISIS militsen som har gjort betydelige fremskritt både i Syria og Irak. En av dem som har kommentert Debka’s avsløring onsdag er den norske analytikeren Jan Hårstad som i dag stiller spørsmålet om det snur seg igjen i Syria i et innlegg som vi gjengir

Tar de offisielle nok en gang feil? av Jan Hårstad

Etter at Nusra-Qaida erobret den strategisk viktige byen Jisr al-Shughour,har det vært på moten i Nato-pressen å skrive at nå var Bashar al-Assad regimet ferdig. USA har pumpet inn våpen og instruktører i et siste forsøk på å få knekket Damaskus. En avisredaktør i Tyrkia som skrev om Tyrkias væpning av Islamsk Stat er i ytterste fare. Erdogan: Dette skal du få betale for! Mine kommentarer har vinglet mellom ideen om at Russland-Kina på et eller annet vis ville intensivere støtten til Damaskus og perspektivet om de Nato-allierte Jihadistene ville heise svartfanene over regjerings palasset der.

Det ser ut som jeg har tatt feil for israelske Debka har oppsiktsvekkende nytt idag 3 juni 2015.31 mai ble toppene fra Hizballah og Iran samlet til nytenkning i Damaskus og nå redegjør berømte kommandant for Irans Revolusjonsgarde,Qassem Soleimani, for at Iran sender inn sitt elite korps for å gjenerobre Jisr al-Shughour og Palmyra. Det er USA,SaudiArabia,Tyrkia og Qatar som støtter opp om Army of Conquest som holder Jisr al-Shughour.

Her kan man jo si på forhånd at helvete er løs på nytt. En annen viktig sak som Debka brakte for noen dager siden var denne: Hizballah har antatt 80 000 raketter hvorav en anseelig del kan nå Tel-Aviv. Derfor er det permanent debatt i generalstaben i Israel om når kommer den neste krigen mot Hizballah. De militære bombardementene som Israel har gjort inni Syria,påståes å ha sammenheng med bekymringen for at Hizballah blir rakettmektige og skaffer seg flere baser.

Debka påstår nå at Iran-Syria-Hizballah har blitt enige om at en anseelig del av rakettarsenalet skal brukes mot takfiri islamister uansett vilken gruppe de tilhører,fortrinnsvis Nusra-Qaida,Islamsk Stat og Army of Conquest. Hvis nå det felles angrep fra Syrian Arab Army-Iran og Hizballah skaper store problemer for de vestlig og saudisk finansierte Jihadistene, kan vi komme til å oppleve at de i sin nød finner på å slå seg sammen. Da vil lederartikkelskribentene få store vansker å koke opp noe nytt om de “moderate” Jihadister.

Den Iranske Revolulusjonsgarden er en elitehær. Utvilsomt vil dens inntreden ryste Levanten.Hva vil Israel gjøre? -spør Jan Hårstad i sitt innlegg.