Deadline 24 november -Siste runde i forhandlingene om Irans atomvåpenprogram starter tirsdag

Iran og 5+1 gruppen av nasjoner begynner tirsdag den siste samtalerunde rundt Irans kontroversielle atomvåpenprogram. Fremdeles er det store uenigheter og USAs president Barack Hussein Obama har allerede signalisert at man neppe vil nå målet med samtalene innen fristen som er satt

iran-atomvåpenDet er fortsatt stor uenighet mellom Iran og Vestmaktene og det er ikke sikkert vi vil kunne nå en avtale innen fristen, advarte Hussein Obama sist søndag. Etter 12 år med spenninger, hard retorikk og trusler om et målrettet vestlig angrep for å stanse Iran fra å utvikle atomvåpen har de siste årene vært preget av håp om å finne frem til en diplomatisk løsning samt å kunne inngå en avtale som også beroliger Israel. Et vellykket resultat kan førte til et betraktelig bedre forhold mellom Vesten og den islamske republikken, men dersom forhandlingene mislykkes vil dette kunne bety at Iran fortsetter å arbeide med sitt atomprogram -som igjen kan føre til en vestlig militæraksjon mot landet. Både de amerikanske og de iranske forhandlerne er under hardt innvortes press for å ikke gi opp for mye, og i Washington, hvor republikanerne når har flertall i begge kamre -vil en “dårlig avtale” som ikke sikrer Israels interesser møte motbør. Etter årets mellomvalg tapte demokratene også flertallet i Senatet, noe som gir president Obama mindre handlingsrom.

Argusøyne i Jerusalem

netanyahu_strekI Jerusalem vil forhandlingene bli fulgt med argusøyne og Netanyahu som gjennom flere år har advart mot Irans atomvåpenprogram vil neppe slå seg til ro med en “dårlig avtale” som kan true Israels sikkerhet. “Irans atomprogram må settes betydelig tilbake og en avtale som innebærer at Iran kan beholde sitt atomprogram bare en armlengde unna å kunne produsere en bombe er en veldig -veldig dårlig avtale,” sa Netanyahu nylig. Israel som selv har atomvåpen har flere ganger truet med å selv slå ut Irans kjernefysiske program dersom diplomatiet skulle svikte, men i Obama administrasjonen blir dette nå nærmest vurdert som utenkelig. Søndag gjentok statminister Netanyahu sin forsiktige optimisme angående de forestående forhandlingene samtidig som han advarte Obama mot å mykne standpunktene ytterligere. I uttalelsen gav Netanyahu full støtte til president Barack Hussein Obama’s lederskap i koalisjonen som kjemper mot ISIS og sa at i dette står vi sammen med det amerikanske folk. Islamsk Stat må blir bekjempet og de kan bli bekjempet sa Netanyahu videre.

En global konflikt ikke bare mot ISIS men også mot det militante islam

Den israelske statsministeren omtalte situasjonen som en global konflikt mot det militante islam, og ikke bare imot det Sunni-baserte ISIS eller al-Qaida men også mot den Shia muslimske og Iran-støttede Hizbollah militsen i Libanon. “Vi ønsker at de begge skal tape,” ikke bare ISIS sa Netanyahu som understreket at Iran slett ikke er en alliert. “Iran er ikke deres venn, Iran er deres fiende,” sa Netanyahu som gjentok sin motstand mot enhver avtale som innebærer at Iran sitter tilbake med muligheter til å anrike uran, og han oppfordret videre til tøffere sanksjoner mot Teheran som et alternativ til en avtale. “Alternativet til en dårlig avtale er ikke krig. Alternativet er flere og tøffere sanksjoner som vil gjøre at Iran er ute av stand til å utvikle atomvåpen,” sa Netanyahu som i løpet av det siste året har moderert sine trusler om militæraksjon mot Iran.

Postkort til Det Hvite Hus

Situasjonen til den iransk/amerikanske kristne pastoren Saeed Abedini som sitter fengslet i Iran er så langt ikke tema for samtalene. Amerikanske kristne har i de siste dagene nærmest  bombardert Det Hvite Hus med postkort som oppfordrer president Obama til at også situasjonen til den kristne pastoren blir tatt opp, -og innpå 100 000 kort skal være sendt eller på vei til Det Hvite Hus i dagene som kommer. Den kristne kirke er under sterkt press i Iran og en rekke kristne pastorer og evangelister er idømt lengre fengselsstraffer. Det Hvite Hus har foreløpig ikke signalisert villighet til å ta opp de kristnes situasjon under forhandlingene med Iran

2 tanker om “Deadline 24 november -Siste runde i forhandlingene om Irans atomvåpenprogram starter tirsdag

  1. Det er liten grunn til å tro at de vil bli enige om en avtale som oppfyller Israels behov. Jeg tror det vil ende opp med en ny deadline og på et eller annet punkt ender Iran opp med atomvåpen som vil bli brukt mot Israel. Netanyahu’s store problem er at han har ropt ULV ULV i mange år, og ingen tar hans rop på alvor. I Amerika har Israel ingen trofast alliert -og hadde Obama hatt mulighet, hadde han forlengst kvittet seg med sine forpliktelser overfor den jødiske staten.
    Personlig ser jeg det slik at vestens neglisjering av problemet gjennom de siste årene har svekket Israel og styrker Iran.

Det er stengt for kommentarer.