Amerikansk økonomi fortsetter å falle -boligsalget stuper og nasjonal produktivitetsindeks går negativ

Dårlige økonomiske nyheter er godt nytt for investorene i aksjemarkedet fordi det betyr at sentralbanken vil fortsette med krisetiltak og helikopterpenger

USAs økonomi fortsetter å falle og allerede mandag kom det en rekke økonomiske data som forteller at USAs økonomi ikke er i ferd med å hente seg inn igjen tross massive krisepakker og kunstig stimulans til deler av næringslivet. Antallet mennesker som mister jobben og må søke ledighetstrygd er på rekordnivå og tallene er langt dårligere nå enn under finanskrisen i 2008 og 2009. Det massive fallet i økonomien slår nå ut på bruktboligsalget som er begynt å falle etter oppgang i fjor høst. De offentliggjorte tallene var langt dårligere enn forventet og viser det faktum at folk flest ikke lenger har råd til å flytte. Også Chicago Fed National Activity Index gikk negativ for første gang helt siden krisemånedene i mars og april 2020, da nasjonen stengte helt ned.

Federal Reserve sjef Jerome Powell er villig til å ta i bruk alle verktøy i verktøykassa, inklusiv trykking av pengesedler for å stimulere og holde aksjemarkedet oppe. Foto: Sharon Farmer (lisens)

Tallene indikererer nettopp det mange sier, nemlig at USAs økonomi er fritt fall og at sentralbankens kriseinnsprøytninger kun ser ut til å hjelpe de store og rike selskapene. Småbedrifter og familieforetak har fått fint lite hjelp av krisepakkene og siden folks reserver er i ferd med å bli brukt opp, er det flere som forventer at den økonomiske aktiviteten vil fortsette å falle. Ett år etter at Coronapandemien sendte USA inn i økonomisk frys er tingene like gale som de var i mars og april 2020. Selv om dette er dårlig nytt for den jevne amerikaner, er det godt nytt for aksjemarkedet for dette betyr at sentralbanken vil fortsette å drysse helikopterpenger i form av støttepakker, kvantitative lettelser og stimulans som primært går til de store multinasjonale selskaper, investeringsfond og bankobligarkene. Dårlige økonomiske data betyr at sentralbanken vil fortsette å trykke penger ut av luften -og sentralbanken har gjentatte ganger uttrykt at de er villig til å ta i bruk alle verktøy de har til rådighet for fortsette å blåse opp aksjemarkedet. Selv om økt pengetrykking betyr økt gjeld, økt inflasjon og dermed forringelse av verdien på dollar -er de negative konsekvensene av dette noe som først og fremst vil merkes av vanlige folk som vil oppleve redusert kjøpekraft. Det er nettopp derfor at bruktboligsalget faller, at det er færre igangsettelser av nye boliger og omsetningen i detaljhandelen faller.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *