Åke Green, en troens helt som kjempet og vant -besøker Zion menigheten i Fevik

Blir å høre i Zion Fevik fredag og lørdag klokken 19 og søndag klokken 18

åke-greens-zionDen velkjente svenske pinsepastoren Åke Green vil igjen bli å høre i Zion menigheten i
Fevik midtveis mellom Arendal og Grimstad. Den nå 78 år gamle pinsepastoren planlegger å besøke Zion menigheten i Fevik fra 25 til 27 september hvor han blir å høre både fredag, lørdag og søndag. Den svenske pinseforkynneren ble internasjonalt kjent i 2003 da han som den første svenske kristne i historien ble politianmeldt, dømt og senere frifunnet fordi han vågde å forkynne hva Bibelen sier om homofili. En rekke medier både i Europa og USA gav saken bred omtale og selv Washington Post kjørte nyhetssaker om den svenske pinsepastoren som modig bar frem sitt enkle budskap om hva som er rett og sant.

Åke Green var frem til en sommerdag i juli 2003 et totalt ukjent navn. Den 20 juli 2003 åke-green2skulle dette endre seg da han denne søndagen hadde invitert presse og media til å komme å overhøre hans preken om hva Bibelen sier om homoseksualitet. Hans preken hadde overskriften “mann og kvinne, -Guds skaperordning” -men det var ingen presse eller media som tok notis av invitasjonen. Et trettitalls møtebesøkende var de eneste som fikk høre det som skulle bli en historisk preken, for noen dager senere, sendte pastoren et lengre utdrag av talen til det lokale Ölandsbladet som publiserte hans tale som blant annet inneholdt utsagn som at “seksuelle abnormiteter er en dyp kreftsvulst i hele samfunnet. I sin preken gjorde Åke Green en kobling mellom den parlamentariske beslutning om å godkjenne partnerskap og hva han så som en økende praksis med homoseksuelle umoral i Sverige. Han satte også likhetspunkter mellom homoseksuelle handlinger, bestialitet og pedofili. Hans preken endte med å invitere de homofile til å omvende seg fra sin synd og han understreket at Gud elsker synderen.

Noen homoaktivister tilhørende “Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter” leste hans preken og i frådende raseri gikk de til det skrittet å politianmelde pinsepastoren for å ha hetse en folkegruppe. Påtalemakten valgte å kjøre saken og den 29 juni 2004 ble Green funnet skyldig av  Kalmar tingsrätt og idømt en måneds fengsel for hets mot en folkegruppe. På samme måte som det er i vår tid og som Jeremy Hoff og andre bibeltro kristne nå erfarer fantes det også da liberale teologer eller såkalte “skriftlærde” som kritiserte Greens preken og mente den hadde dårlig forankring i Bibelen. Blant dem som kritiserte Åke Greens preken var daværende erkebiskop KG Hammar og Inger Ljung som var universitetslektor i gammeltestamentlig eksegese ved universitetet i Uppsala. Også noen representanter for den svenske pinsebevegelsen, deriblant Sten-Gunnar Hedin kritiserte prekenen og mente den utgjorde en dårlig fremstilling av kristendommen, selv om de “i sak” var enig i at i Bibelens verden er ekteskapet en pakt mellom mann og kvinne.

Intet nytt under solen

Selv i 2003-2004 var skillet mellom dem som tror på Gudsordet og dem som følger de politisk korrekte strømninger i tiden synlige. Og tradisjonen tro, er de de lærde, med de rette eksamener fra de rette fakultetene som står opp og taler tidsåndens sak i møte med de redskaper Gud reiser opp. Glemt er Pauli ord om hvem Gud har utvalgt for blant de politisk og religiøst korrekte er det eksamener og rette papirer som betyr noe. En stakkars landsens pinsepastor med et hjerte for Guds ord og med omsorg for den hjord han er satt til å våke over har jo lite å smelle i bordet med i møte med den religiøse elite som forlengst har glemt hva Ordet sier: “Brødre, tenk på hvem dere selv er, dere som ble kalt: ikke mange vise, menneskelig talt, og ikke mange med makt eller av fornem ætt. Men det som går for å være uforstandig i verden, utvalgte Gud seg for å gjøre de vise til skamme. Det som regnes som svakt i verden, utvalgte Gud seg for å gjøre det sterke til skamme. Det som står lavt i verden, det som blir foraktet, det som ingenting er, det utvalgte Gud seg for å gjøre til intet det som er noe, for at ikke noe menneske skal rose seg overfor Gud.” (1 Kor 1,26-29)  I dagens debatt om ulike spørsmål innenfor den kristne kirke er det nettopp her spenningen står. Mens den etablerte kirke med sine liberale og høyt skolerte teologer forsøker å tilpasse sin religionen til folkeopinionen, og dermed også finpusser de ubehagelige sidene ved Bibelen, -reiser Herren opp uskolerte lydige tjenere som kompromissløst våger å forkynne det kristne budskapet slik det er, og det er i dette kaliberet vi finner menn som Åke Green. Menn som uredde våger å si tingene som de er -og som dermed også blir forfulgt for det.

Dømt og senere frifunnet

åke-green-washington-postDommen fra Kalmar tingsrätt som lød på en måneds fengsel ble anket av både tiltalte og aktoratet og når saken kom opp på ny i hovrätten i februar 2004 ble Åke Green frifunnet av Göta hovrätt men påtalemakten anket saken videre og den 29 november 2005 ble Green blankt frifunnet av Högsta domstolen, som tilsvarer norsk høyesterett. Men da hadde saken alt nådd internasjonale aviser som slo saken stort opp. (skjermfoto fra Washington Post)

Åke Green ble dermed en av de første i Europa som har måttet utkjempe sin kamp for det bibelske synet på homofili i tre rettsinnstanser og som en troens helt kom han seirende ut av det hele. Allerede da ble tydelig bibelsk forkynnelse omkring denne synd omtalt som hetsing og hat, og nå, 10 år etter frifinnelsen har det åndelige klimaet i Norden gjennomgått store forandringer og i dag applauderer både samfunnet og de postkristne kirkesamfunn den synd Åke Green hadde mot til å tale i mot, og i vår tid søker sterke krefter innenfor den norske folkekirke å tvinge kirken til å velsigne homofilt samliv som er i dyp konflikt med Guds ord. Selv om kirkene i dag er i forandring og om så hele presteskapet forsøker å nedbe Guds velsignelse over homofile ekteskap og samliv, er det hele bare tomme ord og fånyttes, fordi Gud Herren, Bibelens Gud, Jahve kommer aldri i evighet til å velsigne noe han i sitt ord kaller en “vederstyggelig gjerning” Åke Green blir å høre i Zion Fevik Fredag 25/9 klokken 19, Lørdag 26/9 klokken 19 og Søndag 27/9 klokken 18

 

3 tanker om “Åke Green, en troens helt som kjempet og vant -besøker Zion menigheten i Fevik

 1. Jeg registrerer at den største favoritten på nettstedet ditt er Åge Green. Ja, ja, det får være din avgjørelse.
  Men hvorfor tar du da ikke med Jan Kåre Christensen i samme åndedrag?
  Han står på barrikadene angående, at kristne gjengifte ikke skal få være pastorer, hyrder og lærere i en menighet.

  Noe som jeg så absolutt er enig i…

  • Ja, men det er måten Christensen formidler sitt budskap på. En ting er å stå på barrikadene for ekteskapet og hvem som skal ha lederoppgaver i menigheten, noe annet er det å forfølge kristne med sjikane og ukvemsord. Jeg tror du ser forskjellen, Myhren.

  • Åke Green er en gammel hedersmann av klasse. Han var en åndens kjempe som stod oppreist gjennom en kamp med homobevegelsen, media og domstolen og har et tydelig budskap fremdeles. Han er en av de få kjempene inne i svensk pinsebevegelse som fremdeles står oppreist og når det gjelder Jan Kåre er jeg enig med ham i sak. Jeg er ikke for gjengifte pastorer, hyrder og lærere og mener at Guds ord ikke tillater gjengifte. Men når vi ser på verden nå, er det faktisk homofile ekteskap som er frontlinjen hvor det også tydelig må bli sagt i fra. Dessverre har mange frimenigheter gitt opp forkynnelsen mot gjengifte fordi det er blitt så normalt, men dette betyr ikke at vi må gi opp neste skanse i forhold til ekteskapet, og det som i dag banker på folkekirkens dør, vil snart begynne å banke på dørene i forskjellige frikirker og organisasjoner. Jeg er ikke tvil om at de av oss kristne som protesterer på forfallet også i Norge vil bli stemplet som fanatikere og hatere.

Det er stengt for kommentarer.