Wagner-sjefen blant de drepte i russisk flystyrt

Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin som ledet Wagner-styrkens opprør mot Putin skal være blant de 10 som døde under en flystyrt i Russland. Dermed er mannen som ledet Russland til seier i Bakhmut død. En tvilsom kriger med mye blod på hendene er dermed tatt ut av verden. Årsaken til styrten er ukjent. Det kan ha vært en ulykke, sabotasje fra Ukraina eller en “hit-job” fra den russiske dypstaten. Ti personer skal ha mistet livet i flystyrten. I russiske kommentarfelt spekuleres det både på Ukraina, CIA eller at noen i Kreml står bak flystyrten. Andre tror at man har faket Prigozjins død slik at han kan leve i fred som pensjonist et eller annet sted i Afrika under en annen identitet.

Flystyrten som skal ha tatt livet av Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin er også delt på Wagners telegramkonto

Jackson Hinkle stiller på Twitter spørsmål om dette var Putins hevn…

6 tanker om “Wagner-sjefen blant de drepte i russisk flystyrt

 1. Ulykker og dødsfall er alltid fryktelig trist. Men likevel: Dette legger grunnlag for årtier med nye konspirasjonsteorier!

  Tipper mange høyreekstreme dommedagsprofeter og religiøse antidemokrater mener dette er oppfyllelsen av en eller annen obskur profeti – og at Jehova har kommet sin Putin til unnsetning slik guddommen alltid hjelper sin utvalgte elite og rydder opp i urett og umoral i sitt skaperverk…

  Regner ned at de villeste teoriene og mest hatefulle avsporingene om islam og globalisme, feminisme og frihet og som er fælt her i verden, får flest likes i alternative medier. Ja, her blir det reklamekroner og kollektpenger å hente for superhatere og religiøse konspiklovner. Bare vent.

  Uansett godt å ha noe å fylle ventetiden med for alle som forgjeves «venter på Godot».

  😘

  3
  1
 2. Det er stor mulighet for Putin står bak at flyet er nedskutt. At Ukraina taper krigen er godt mulig, hjelper lite med NATO hjelp

  • Intet skjer utenom Guds plan og vilje. Hvem som tok ned det flyet er egentlig irellevant. Gud har kontrollen.
   Mye skjer i en krig folk ikke forstår og alt som skrives i massemedia har en hensikt. Skape det narrativ myndigheter ønsker.
   Til slutt vil Gud holde regnskap.

   4
   4
 3. Rune Lye!

  Jeg vet selvsagt virkelig ikke hvordan krigen vil, eller bør, ende. Kanskje kampene fortsetter i årevis og Trump struper støtten? Da «vinner» Russland. Flere vil overleve, både ofre og overgripere. Kanskje det kommer helt nye aktører, personligheter som overrasker like mye som Putin og Zelenskyj har gjort? Det er mange usikre faktorer. Uansett må partene forhandle og kjøpslå, det blir neppe som i gamle dager da ett regime vant totalt.

  Personlig ville jeg virkelig ha vurdert kompromisser og våpenhvile. Andre mener Putin, som Hitler og Prigozjin og deres like, absolutt må stoppes, at sadistiske og selvforelskede diktatorer aldri kan tillates å bruke vold for å ta naboland. På kort sikt vil fredsslutning nå gi en viss lindring, men ikke på lang sikt. Uansett hva som har skjedd med Prigozjin, er «henrettelsen» i kveld et tydelig tegn på Putins hensynsløse maktbruk.

  På Søkelys er det mest en salig blanding av totalt ukritisk beundring for russisk propaganda og et hat mot «eliter» og «eksperter» i medier og akademia og annet samfunnsliv. Dette blir blandet med en middelaldersk overtro på demoniske krefter, guddommelige straffer, fantasifulle spådommer og hatefulle konspirasjonsteorier som minner mest om den ekstreme forakten mot «verdensjødedommen». Det er dette unyanserte hatet mot «vestlige verdier» og kunnskap, og det svært forenklede synet på venner og fiender, som skremmer. Her er selvrettferdige tilhengere av dommedagssekter som hater alt og alle, som ser alt i svart-hvitt, og som lengter etter en snarlig oppfyllelse av en hellig profeti der en sadistisk ørkengud skal knuse alt i verdens undergang. Spådommene baserer seg uteluklende på myter og forestillinger som beviselig ikke stemmer med virkeligheten, på uklare metaforer, moderne drømmesyn og ønsketenkning. Tilhengerne av kvasivitenskapelige teorier og religiøse eventyr er bokstavelig talt troendes til alt. Søkelys’ fatalistiske fundamentalisme er i samme kategori som selvmordsbombere som gir blaffen i løsninger, fakta og fornuft (de hater vitenskap og «modernitet») fordi de selv skal få en guddommelig belønning.

  Jovisst pakker Søkelys og allskens amerikanske YouTube-hatere inn i sin overtro i pent gavepapir; formidlingen likner på etterrettelig nyhetsstoff, skeptiske kommentarer fra kloke eksperter osv, men er i virkeligheten religiøs, ideologisk og ikke minst kommersiell propaganda. Korstoget retter seg særlig mot vestlige verdier som har brakt verden fred og frihet og gode liv for det store flertall, men også mot «de andre» og fremmede kulturer. Motivasjonen er svært ofte penger. Også religiøse kan ønske å tjene seg rike på folks uro.

  Det er denne menneskefiendtlige overtroen og alle udokumenterte lettvintheter jeg misliker. Samtidig fascinerer denne galskapen, omtrent som voldsomme bilulykker.

  Men hvordan krigen skal løses, det vet sannelig ikke jeg. Like lite som andre her 😉

  😘

  • PS til svaret til Rune Lye om hva jeg tror om en amerikansk generals kvalifiserte gjetninger:

   Som alle andre her, bygger jeg mine oppfatninger på opplysninger fra flere kilder. Selv ikke i lederstolen i Kreml sitter det personer som sikkert vet hvordan voldtekten av Ukraina, folkemordet og nedslaktningen av ungdommene ender. Vi må derfor stole på skolert ekspertise som tidligere har vist seg sannferdige og som dokumenterer sine vurderinger. Ikke på ideologiske synsere og snåsamenn.

   I motsetning til religiøse konspirasjonsteoretikere som tror blindt på gudegitte dogmer uansett hva virkeligheten viser, er det mange kloke ekspertkommentatorer som i sine nyanserte analyser også uttrykker stor usikkerhet. Disse opptrer særlig i etablerte miljøer og profesjonelle massemedier. Slik er sjelden vare hos uvitende, forurettede og «dumkloke» som protesterer mot «makta» uansett hva det gjelder. Deres sårede følelser og falske fornemmelser betyr mer enn nøktern kunnskap.

   Bedre enn å tviholde på overtro er nemlig å innrømme uvitenhet og uvisshet, og endre syn ettersom opplysningene blir bedre. Den vitenskapelige metode vinner over hellig overbevisning. Derfor har jeg aldri profetert om fremtiden eller kommet med selvsikre universalløsninger. Mitt hovedanliggende er å påpeke farene ved åpenbare selvbedrag, advare mot det ekstreme hatet i flere religiøse og politiske forestillinger her, og den blinde forakten mot eksperter og ekspertise.

 4. Kan være sant…

  «Et satellittbilde publisert av Planet Labs torsdag, viser stedet der privatflyet der Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin var på passasjerlista, krasjet onsdag kveld norsk tid.

  Reuters siterer anonyme kilder i amerikanske myndigheter på at de mistenker at flyet ble skutt ned av et russisk bakke-til-luft-missil.

  Ti personer skal ha omkommet da flyet styrtet. I tillegg til Prigozjin var også Dmitrij Utkin – medgrunnlegger av leiesoldathæren Wagner – på passasjerlista, samt flere andre i Wagner-ledelsen.

  Wagner-gruppa selv har opplyst at både Prigozjin og Utkin er døde. De anklager samtidig russiske myndigheter for å ha skutt ned flyet.

  – Lederen for Wagner-gruppen, en russisk helt, en sann patriot av sitt moderland, Jevgenij Prigozjin, døde som et resultat av handlingene til forrædere i Russland. Men selv i helvete vil han være best! Ære til Russland!, skrev den Wagner-tilknyttede Telegram-kanalen Grey Zone seint onsdag kveld.»

Det er stengt for kommentarer.