Verste start på nyåret for Wall Street noensinne -nytt blodbad på verdens børser fredag

Den internasjonale uroen innenfor børs og finans fortsetter som ventet også i 2016. Sidene markedet åpnet 4 januar har Dow Jones indeksen sunket med 1170 poeng eller nærmere 7 prosent, mens Nasdaq har sunket med 403 poeng eller 8,5 prosent. Også fredag falt Wall Street tungt og er nå tilbake til nivået før høstens Shemitah, og for første gang siden 25 august er Dow Jones nå tilbake på 15000 tallet. Også oljeprisene gjorde et svalestup nedover fredag, og selges nå for 29 og 11 cent fatet. Bare fredag alene falt prisen på olje med 5.86 prosent. Bare på en eneste måned har prisen på olje sunket med 22,51 prosent og analytikere frykter at det bare er et spørsmål om tid før oljen omsettes under tjue dollar fatet. Enkelte analytikere har ennå dystrere prognoser og spår prisene ned på 10 tallet, samtidig advarer enkelte røster om “at Wall Street kan stå foran det største børskrakket på en generasjon, og at den viktige amerikanske børsindeksen S&P-500 kan falle så mye som 65-75 prosent,” skriver Bjørn Inge Pettersen på sin blogg fredag

Etter høstens Shemitah nedtur på verdens aksjebørser har en forsiktig innhenting og moderat optimisme blitt erstattet av nye bratte fall og økende frykt for at tingene kanskje michael-snyder-picikke var så bra som de forsøkte å få seg til å tro. Siden 2015 ble til 2016 har verdens børser sett verdier for milliarder forsvinne og mange begynner nå å føle en viss panikk og avmakt mens de ser verdien av sin aksjeportefølje stadig bli redusert. Nå er det ikke bare lenger Søkelys og Michael Snyder (bildet) fra The Economic Collapse blogg som snakker om mulighetene for et større krakk. Bjørn Inge Pettersen i aksjeanalyser.com siterer fredag sjefstrateg Albert Edwards i en av Europas største banker, Société Générale med en dyster analyse for aksjemarkedet, og Pettersen formulerer det slik; “Nå mener enkelte at Wall Street kan stå foran det største børskrakket på en generasjon, og at den viktige amerikanske børsindeksen S&P-500 kan falle så mye som 65-75 prosent.” -og på egen regninger legger jeg til at et slikt kollaps uten tvil vil forplante seg til aksjemarkeder verden over. Hele Bjørn Inge Pettersens analyse kan du sjekke ut her.

Dersom de verst tenkelige scenariene slår til vil 2016 kunne bli ett svært dramatisk år som også vil merkes i din og min lommebok. Her i Norge kan vi allerede nå begynne å merke konsekvensene av det dramatiske fallet i verdensøkonomien. Stadig flere mennesker mister nå sine jobber, og tallet på nordmenn som oppsøker bankene og ber om avdragsfrihet på sine lån er økende. Samtidig som de mister sine jobber opplever et betydelig fall i inntekten ettersom stadig flere må søke NAV om dagpenger, opplever endel arbeidstagere og trygdede reduksjon i kjøpekraften i og med fjorårets svært moderate lønnsoppgjør. (skjermfoto fra e24.no) For trygdede og pensjonister betydde fjorårets lønnsoppgjør i realiteten en reduksjon i kjøpekraft og vårens lønnsoppgjør tegner til å forsterke denne tendensen. Med andre ord får folk flest litt mindre å rutte med i 2016, noe som kan bety et lavere forbruk eller at man sparer inn på noe, eksempelvis si opp lokalavisa, redusere kanalpakken på tv eller skjære ned på annet forbruk. Selv om enkelte nekter å forstå det, og henviser lettvint til at alle har det godt i Norge, er virkeligheten den at stadig flere må oppsøke Frelsesarmeen eller Fattighuset for å hente gratis mat til å brøfø seg selv og sin familie. Fredag kunne avisen Fædrelandsvennen fortelle om at et bedehus i Kristiansandsområdet hadde åpnet opp bedehuset en dag i uka, slik at fattige kunne komme der og hente en pakke gratis mat. Pågangen var større enn de hadde ventet, sa en av initiativtagerne til Fædrelandsvennen. Fakta er at jeg tror vi bare nå ser begynnelsen og at behovet for slike matutdelings-steder vil bli større og større i ukene som kommer. En av dem som allerede tidlig fredag kommenterte den siste børsturbulensen er pastor Paul Begley -som nærmest synger ut sitt budskap i videoen nedenfor.