Verdensomspennende børsfall etter blodrød fredag i aksjemarkedet

Verdens aksjemarkeder skjelver etter at den britiske befolkningen bestemte seg for wall-street-2å forlate EU. Over hele verden har børsene i dag hatt et stort “sell of” og enkelte markeder stupte mer enn 10 prosent etter at alle spådommer om at britene ville velge å forbli i EU kollapset tidlig fredag morgen. Aksjemarkedet er nå på vei inn i en ny urolig tid og allerede 11 juni publiserte Bjørn Inge Pettersen i aksjeanalyser.com at børsene kunne stå foran et sommer preget av uro og nedgang. Etter fredagens massive nedgang frykter nå mange hva som kan skje nå børsene åpner i Asia natt til mandag. Blant mange er det frykt for at vi mandag kan stå overfor en ny blodrød dag med bratte fall og dumping av aksjer.

Fredagen ble en blodrød dag for aksjemarkedene verden over. Fallet kom etter at markedet gjennom hele den siste uken er blitt løftet av meningsmålinger som spådde at britene ville velge å forbli i EU. Slik skulle det ikke bli. Da resultatet ble klart reagerte Tokyobørsen å stupe med skremmende 1286,33 poeng eller 7,92 prosent. Hong Kong børsen reagerte også negativt å stupte med 609 poeng eller nærmere 3 prosent. I Australia falt børsen 3.09 prosent mens det taiwanske markedet falt 2,5 prosent. I Kina falt markedene mindre og når børsene åpnet i Europa var det bratte stup rett ned. Oslo børs falt straks med 6 prosent men i likhet med andre markeder i Europa hentet seg litt inn igjen.

Verdensomspennende børsfall og investorer går i gull, kan vi stå foran et krakk?

Det britiske pundet har aldri stupt raskere og mer enn i dag. Da dagen var unnagjort i Europa var det USAs tur til å falle, og når markedene tar helg fredag, var London børsen ned bare 3,15 prosent, det franske markedet var ned 6,24 prosent, i Tyskland ble fallet 6,82 prosent, mens det polske markedet falt rundt 4,5 prosent. børskrakk-2016-thom-hartmannDe tyrkiske børsene var ned rundt 3,5 prosent mens de greske børsene reagerte med å stupe henholdsvis 13,42 prosent og 15,85 prosent. I Danmark var de ned rett over 3 prosent og selv var ned nærmere 3 prosent. I Ungarn falt markedet med nærmere 7 prosent og i Spania falt indeksene med mer enn 12 prosent. I Nederland var indeksene ned rundt 6 prosent og i Italia falt indeksene henholdsvis med 11,75 prosent og 12,48 prosent. I USA falt alle indeksene allerede fra åpning og Dow Jones indeksen var  ned over 600 poeng ved stengetid, det vil si 3,39 prosent med Nasdaq var ned 4,12 prosent. Med få unntak har dette vært en dag som godt kan omtales som en “blåmandag -fredag” hvor investorene våknet opp til en virkelighet de ikke trodde ville komme. Samtidig med at aksjekursene har rast har oljeprisene pånytt gjort et byks nedover og falt i løpet fredagen med over 5 prosent. Samtidig med fallene og den nye usikkerheten som er oppstått i aksjemarkedet har prisene på gull og sølv gjort nye byks oppover. Flere spør seg nå om dagens nedtur vil fortsette allerede til mandag -og at vi nå står foran en ny nedgangstid hvor store verdier i aksjer og obligasjoner fordunster eller viskes ut.

6 tanker om “Verdensomspennende børsfall etter blodrød fredag i aksjemarkedet

 1. Nå må du ikke overdrive, dette er da ikke noe å bry seg om, Jeg vil heller kalle det en korrigering! At Storbritania kom seg ut av det ugudelige EU, er et Guds under. Nå håper jeg på at mange land følger eksemplet, Frankrike, Italia, Danmark og Nederland er nevnt.
  En annen ting er, at jeg tror at Donald Trump (ikke Donald Tusk) vil ha nytte av dette. Han er nå temmelig sikker på å bli USA sin neste president.

 2. Hvis EU er føttene i Nebukadnesars drøm, noe mange bibeltolkere tror, vil flere forlate unionen.
  DAN 2,42-43 “At tærne på føttene dels var av jern og dels av leire, betyr at riket for en del skal være sterkt, men for en del svakt. Når jernet, som du så, var blandet med leire, betyr det at de skal blande seg ved giftermål. Men de skal likevel ikke holde sammen, like lite som jern kan blande seg med leire”.

  • Det er ei logisk tolkning.
   Me er i den ytterste tida der steinen knuser dei andre rika.

   “Og han skal tala mot Den Høgste og fara hardt fram mot dei heilage åt Den Høgste.(Israel)
   Han skal setja seg føre å endra tider og lover, og dei heilage skal gjevast i hans hand éi tid og tider og ei halv tid. Då skal retten setjast. Herredømet skal takast frå han; det skal knusast og gjerast til inkje for alltid. Kongedømet og veldet og makta i rika under himmelen skal gjevast til det folket som er dei heilage åt Den Høgste. Deira rike skal vera eit evig rike, og alle makter skal tena og lyda dei.»

   Det blir spennande å sjå kven denne personen vert.
   GOG heiter han.

   Så seier Herren Gud: Sjå, eg kjem imot deg, Gog, storfyrste over Mesjek og Tubal. 4 Eg fører deg ikring og set krokar i kjakane dine. Så lèt eg deg dra ut med heile din hær, med hestar og ryttarar, fint kledde alle i hop, ein veldig flokk med store og små skjold, og alle væpna med sverd. …Så seier Herren Gud: Den dagen skal tankar koma opp i deg; du skal leggja vonde planar 11 og seia: «Eg vil fara opp mot eit land med opne byar, gå mot fredelege folk som bur trygt. Dei bur alle på stader som er utan murar og korkje har bommar eller portar. 12 Eg vil rana og røva og ta hærfang og venda handa mot det som er reist av røys, mot eit folk som er samla frå andre folkeslag. No samlar dei seg fe og gods, der dei bur ved heimsens navle (Jerusalem).»..
   ….Du dreg opp mot Israel, folket mitt, lik ei sky som ligg over landet. Det skal henda i dei siste dagar, då fører eg deg mot landet mitt, så folkeslaga skal læra meg å kjenna, når eg på deg, Gog, midt framfor augo deira, viser kor heilag eg er.”

 3. Vanlige EU borgere som betaler prisen for elitens luftslott og ambisjoner om en union begynner å røre på seg. I en rekke land er det sterke bevegelser som ønsker folkeavstemming om sitt EU medlemskap. Nederland, Frankrike, Hellas kan bli de neste.
  Professor Dag Harald Claes sier til Aftenposten 25/6: Den underliggende logikken siden 80-tallet har vært en stadig tettere union der statene avgir litt og litt suverenitet. Det er for sent å reformere EU. Hele maskineriet er rigget for stadig å spise suverenitet.

Det er stengt for kommentarer.