Ukraina i ferd med å smuldre opp, handlingslammelse i Kiev og kapitalflukt fra Russland

Siste runde med vestlige sanksjoner fører til kapitalflukt fra Russland av frykt for kollaps, men Putin lar seg neppe imponere av halvhjertede europeiske og amerikanske sanksjoner

Den siste runden med vestlige sanksjoner mot Russland og regimet til Vladimir rubelPutin vil neppe komme til å endre russisk policy overfor det Vladimir Putin i forrige uke omtalte som “juntaen i Kiev”. Selv om de stadig tøffere sanksjonene nå fører til kapitalflukt fra Russland melder Dagbladet. Frykt for kapitalkontroll og en rubel som raser i verdi gjør at svenske selskaper henter hjem kapital fra Russland. Ifølge det russiske finansdepartementet forsvant penger tilsvarende 340 milliarder svenske kroner fra Russland i første kvartal 2014 og både svenske og danske selskaper henter nå pengene hjem,” sier Lars Christensen som er sjefanalytiker i Danske Bank.

Krisen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Tirsdag falt nok en offentlig Putin_guns1-320x288bygning i hendene på militante pro-russiske aktivister da en folkemasse på 3000 stormet en regional administrasjons-bygning i Luhansk. I etterkant har Ukrainas “fungerende” president Oleksandr Turtsjynov krevd at politisjefene i Luhansk og Donetsk blir fratatt sine stillinger. Den fungerende ukrainske presidenten kan ikke gjøre annet enn å passivt sitte å se på at region etter region i den østlige del av Ukraina blir tatt over av pro-russiske opprørere som mer eller mindre er kontrollert av Moskva. Mens Ukraina på ingen måte har militær kapasitet nok til å stå opp mot Moskva har vestlige sanksjoner foreløpig ikke gjort annet enn å små-tirre den russiske presidenten som angivelig ikke har planer om å invadere Ukraina. Imidlertid hadde heller ikke Putin planer om å invadere Krim i dagene før den russiske maktovertagelsen av Krim halvøyen, så det gjenstår jo å se hva Putin videre finner på.