Tyrkias diktator Recep Erdogan fordømmer Kosovo`s opprettelse av ambassade i Jerusalem

Recep Erdogan fremstår som en fiende av den jødiske staten. (Foto You Tube)

Tyrkias diktator Recep Erdoğan, hvis navn i følge engelsk gematria har tallverdi 666 fordømmer sterkt Kosovo etter at landet har åpnet en ambassade i Israels hovedstad Jerusalem. “Tyrkia fordømmer Kosovos beslutning om å opprette åpne ambassade i Jerusalem, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency. Åpning av ambassaden er en ekstremt “uheldig” beslutning tatt av lederne til et folk som utholdt stor lidelse for å oppnå sin uavhengighet, heter det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet. «Beslutningen ignorerer det palestinske folkets situasjon, som har levd under okkupasjon i flere tiår og lidd under alvorlige brudd på menneskerettighetene.» heter det videre fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

«Ved denne avgjørelsen har Kosovos ledere brutt med de etablerte parameterne for fredsprosessen, inkludert de relevante FN-resolusjonene om Jerusalems status, og skadet visjonen om en to-statsløsning og håpet om fred i regionen», heter det videre i uttalelsen. Det tyrkiske utenriksdepartementet oppfordret Kosovos lederskap til å vende tilbake til sunn fornuft og reversere «den ulovlige og uansvarlige» beslutningen.

Tyrkia var et av de første landene som anerkjente Kosovos uavhengighet i 2008. Serbia har ikke gjort det, og heller ikke Russland og Kina.

EU ønsker, som FN, og dele Jerusalem mellom jøder og palestinere, mellom Israel og en fremtidig palestinsk stat. Israel har flere ganger sagt ja til et slik forslag, men palestinerne har sagt nei til alle forslag om en to-stasløsning. Israel vil trolig aldri mer åpne opp for å dele Jerusalem, som jødene har definert som sin «evige og udelelige hovedstad».

Blant EU-landene hadde bare Ungarn opprettet diplomatisk kontor i Jerusalem. I forrige uke åpnet også Tsjekkia et offisielt diplomatisk kontor i Jerusalem, som utløste kritikk og fordømmelse fra det palestinske lederskapet og Den arabiske liga.

Kosovo ble søndag den tredje nasjonen i verden som har sitt lands ambassade i Jerusalem. De flest andre nasjoner har lagt sine ambassader til tel Aviv.

Etableringen av diplomatiske bånd mellom Kosovo og Israel, og søndagens historiske begivenhet, kom etter en avtale inngått ved USAs president i Det hvite hus i 2020.

Det er foreløpig ikke offentliggjort mange øvrige reaksjoner fra den muslimske verden på Kosovos sensasjonelle ambassade-trekk. Wasel Abu Youssef, medlem av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) hevder åpningen av ambassaden er en handling utført for «å svekke den palestinske saken”, og anklager Kosovo for å være på kollisjonskurs med FN-resolusjoner, ifølge CGTN.

Etter at myndighetene i Kosovo i februar annonserte at landet ville legge sin ambassade til Jerusalem, utløste det en sterk reaksjon fra Sveriges medlem i EU-parlamentet Charlie Andreas Weimers.

Weimers ønsker seg at EU skulle gjøre mer enn å definere Kosovos avgjørelse som «beklagelig», i det han etterspør hvilke praktiske konsekvenser Kosovos suverene og overraskende trekk vil få for samarbeidet med EU:

1. februar 2020 etablerte Kosovo og Israel formelt diplomatiske forbindelser. Kosovo uttalte at de sluttet seg til den kretsen av land som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, noe som gjør landet til den første muslimske flertallsregjeringen til å gjøre det. Kosovo har også gjort en formell forespørsel om å åpne sin ambassade i Jerusalem. I stedet for å ønske denne historiske avtalen velkommen fullt ut, oppfordret EU Kosovo til å revurdere åpningen av ambassaden i Jerusalem og kalte beslutningen «beklagelig» da den «avviker» fra EUs posisjon. I lys av EUs uttalelsen … Vurderer EU noen skritt mot Kosovo i lys av denne beslutningen, og i så fall, hvilke?

Etter å ha anerkjent Palestina som en suveren stat i 2014, vil Sverige følge opp med å støtte palestinerne, hevdet Sveriges utenriksminister Margot Wallstrøm, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Andaduolu Agenzy i 2019.

“Jeg er stolt av Sveriges beslutning om å anerkjenne Palestina som en uavhengig stat i 2014”, uttalte Wallstøm til SVT. Forholdet mellom Sverige og Israel nådde et bunnpunkt etter Sveriges beslutning i 2014. Sverige var det første landet i Vest Europa til å anerkjenne Palestina som en suveren stat. I 2015 måtte Wallstrøm avlyse et planlagt besøk til Israel, fordi ingen ingen israelske offentlige representanter var forberedt på å motta henne.

Artikkelen er hentet fra den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem

Facebook Comments

1 tanke om “Tyrkias diktator Recep Erdogan fordømmer Kosovo`s opprettelse av ambassade i Jerusalem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *