Ture Andersen: Vårt usikra samfunn -storm og katastrofer viser hvor såbare vi er blitt

“Stormen ” Nina ” har demonstrert for oss kor lite sikra me er om krig eller krise skulle oppstå. Denne gongen var det krise – neste gong kan det vera både krig og krise. Dette skreiv eg om i avisa Nordhordland i 2014 ; der eg oppmoda folk om å tenkja gjennom kva dei burde gjera / ha på lager heima om straumen vart vekke. Heile samfunnet vårt er oppbygd slik at me heile tida er avhengig av elektrisk straum – og vil bryta saman om denne vert vekke. Denne skrivaren er så gamal at eg levde til eg var 11 år før me fekk straumen ; og eg hugsar godt den dagen me kunne skru på lyset for første gong her på Holme. Difor har eg gjerne litt kunnskap om korleis livet var utan elektrisitet i husa,” skriver Ture Andersen i et innlegg i 2015. I en tid med Coronapandemi, økende inflasjon, trusler om mangelsituasjoner, matmangel, fare for naturkatastrofer, massivt strømbrudd og eventuell krig -skriver Ture Andersen mye som er relevant

Men det er ikkje berre storm eller krig som kan føra til at me mister straumen. Om du har følgd med i det siste, så har sola også teke til å oppføra seg noko underleg. Desse unormale utbròta på denne planeten har vore så kraftige at delar av USA har vore utan straum i lengre tid. Ja, forskarane trur at sola kan gje nye kraftige utbròt som kan føra til at store område på den nordlege halvkula kan verta utan straum i dei elektriske leidningane både i veker og månader.
Er du budd på eit liv utan straum i to månader ? Korleis overleva utan fasttelefon eller mobil, elektrisk varme, stengde matvarebutikkar, ingen datasamband, opptinte fryseboksar og mange andre vanskar. Har du tenkt gjennom dette og teke åtgjerder ?
Tidlegare hadde Noreg lager av korn til forbruk i eitt år – no held kornlagra våre berre i tre månader.
Som gamal offiser i Hæren, veit eg følgjande : Det du ikkje har med deg i felten, det har du heller ikkje. Til slutt vil eg nemna nokre av dei førebuingane eg har gjort over fleire år her i heimen :
Mykje salt til å salta ned innhaldet i fryseboksen, lager av boksemat, innkjøp av poteter om hausten som varer til neste sommar, gasskomfyr med gassflasker, aggregat som gjev deg straum, lager av telys/stearinlys, vedomn og mykje ved, samt mange andre ting…
Her hjå oss var straumen vekke i 17 timar medan ” Nina ” herja. Då starta eg aggregatet, fyrde i vedomnen, og såg på TV medan naboane berre hadde stearinlys. Både mobil-og fasttelefon var ute av drift, men kona og eg hadde samband likevel om me måtte ringja 110 eller 113. Kvifor hadde me samband ? Jau, fordi eg hadde tenkt gjennom situasjonen på førehand, og teke åtgjerder.
Ture Andersen

Facebook Comments

25 tanker om “Ture Andersen: Vårt usikra samfunn -storm og katastrofer viser hvor såbare vi er blitt

 1. Til hen uten illusjoner

  Hvor mange drinker du mener Vakttårnets ledere har inntatt er ikke mitt anliggende. Jeg tilhører IKKE Vakttæårnet og har ALDRI gjort det.

  Men Jesus (Han har du derimot sikkert hørt om..?) er krystallklar på at:

  “Den sti er smal som fører til livet og FÅ er de som går på den, og bred er den vei som fører til fortapelsen, og MANGE er de som går på den”.

  Til sist skal “mennesker bli sjeldnere enn gull fra Ofir”. jeg vet ikke hvor mye Ofir-gull du har vært borte i den senere tid, men for oss andre må dette bety at det blir få mennesker tilbake og at de sanne kristne IKKE kan være å finne i de store trossamfunnene.

  At Vakttårnet har bråtevis med surdeiger – hvorav en eneste en etter Jesu mening ødelegger hele trosdeigen, finner vi i de andre trrossamfunnene også. Det betyr ikke at Vakttårnistene ikke også har truffet blink med noen læresetninger.

  At Vakttårnet kaller seg Jehovas Vitner blir vel som at ØstTyskland het DDR – Deutsche Demokratische Republik – en stat som vel var så langt fra et demokrati som mulig.

  Djevelen er altså lur og prøver å narre folk. Ikke ved å komme og si “jeg er styggen, følg meg”, men ved å legge deler av sitt tilbud opp til Bibelen. Noen nærmere og atter andre fjernere.

  Slik var det også med prestene og fariseerne i det gamle Israel, som Jesus dømte til døden i Gehenna. De var lik de store trossamfunnene som hevder at “det er VI som har flertallet, de mange og templene”. Men det hjalp dem ikke.

  Jeg finner min lære – som medlem i “menigheten av de hellige i himlene”. Og der er det dårlig med drankere, så det og mange andre problemer her nede i støvet er i grunnen løst. Lurer jeg på noe så spør jeg Jehovah i Jesu navn, og får de svarene de mener jeg har behov for.

  7
  1
 2. 24/06/2021, kl. 08:34 sa VOX:

  Ture Andersen : ” Jehovas Vitner blir definert som en religiøs sekt med visse kristne islett. Altså : Blir IKKE regnet som kristne.”

  VOX : Jesus og disiplene ble definert som en sekt med visse jødiske islett. Altså :Ble IKKE regnet som rette jødiske.

  Hvem svarer til Bibelens forbilde her?

  Svar:
  Opp gjennom tidene har det vært mange ekstreme sekter med få medlemmer. Men ingen tror vel at det å være få i anntall og uakseptert kan tas til inntekt for troverdighet?

  Den store ulikheten er at JV og VOX tror på en religion som ble laget av en sterkt alkoholisert advokat for ca hundre år siden og de kristne tror på Jesus og Bibelen. Rutherford beriket seg selv mens Jesus og nesten alle disipplene ble martyrer.
  Forskjellen på vanlig kristen tro og JV’s nykonstruerte religion er betydelig.

  Personlig tror jeg at det som skjer idag kan forklares med det som står i det gamle testamentet. Det var ikke naturkatastrofer eller Israels fiender som var problemet men israelittene selv. Typisk mente israelittene at de kunne sørge for sin egen trygghet uten Gud men vi vet hvordan det gikk.

  Det store problemet for Norge er det politiske systemet. Og det er et direkte resultat av vanlige menneskers liv og holdninger. Ved flere andledinger har politikerne avslørt sin totale mangel på å evne til å takle kriser. Og det i en grad som man knapt kunne tro var mulig. Hvis Norge havner i en nasjonal krisetilstand vil det bli kaos. På litt sikt vil plyndring og anarki kunne ta helt over. Jeg tror man kan lære mye av det som skjedde i Polen etter at Russland og Tyskland delte landet mellom seg. Ondskap og egoisme, mord og angiveri tok fullstendig over. Svært mange helt vanlige polakker ble plutselig umenneskelige. Akkurat som tyskere, russere og mange andre. Når alt kom til alt viste det seg at bare et forsvinnende lite mindretall trodde på Bibelen innerst inne.

 3. Ture Andersen : ” Jehovas Vitner blir definert som en religiøs sekt med visse kristne islett. Altså : Blir IKKE regnet som kristne.”

  VOX : Jesus og disiplene ble definert som en sekt med visse jødiske islett. Altså :Ble IKKE regnet som rette jødiske.

  Hvem svarer til Bibelens forbilde her?

  Ture Andersen, opplært til å utføre massedrap for denne verden?

  Eller den ikke-voldelige VOX?

  Apostelgjerningene 28:

  “22 Men vi vil gjerne høre deg selv si hvordan du tenker. For om denne SEKTEN vet vi i alle fall at den blir motsagt overalt.”

  • Innertier Vox! At det går an å være så forblinda som denne militære fjomsen som tror det er kristent å lære seg drap. Han blir nok også sett på som en raring i lokalsamfunnet. Nesten merkelig at Søkelys lar han blamere seg slik offentlig. Synes nettsiden heller skulle beskytte slike som Christen og Ture Andersen mot seg selv. Så det er sagt.

   6
   3
 4. Ture Andersen: ” Sannheten er jo viktig for Jehovas Vitner – eller ikke ?”

  Om du med Jehovahs Vitner mener Vakttårn-vitnene, bør du ta kontakt med disse vedrørende deres trosgrunnlag. Jeg tilhører kun “Menigheten av de hellige i himlene” og har i sin tid kun sjekket disse ut slik jeg har gjort med de andre trossamfunnene. Vi var innom en på et møte der kvinnene talte, og straks hun begynte sin tale fra podiet reiste vi oss, stakk fingrene i ørene og forlot salen. Jeg kan ikke tilhøre trossamfunn som ikke korrelerer med Bibelen.

  Dine spekulasjoner om oss, vår familie, vårt bosted og vår trostilknytning er så spinnvilt spekulerende at det i alle fall ikke er den sanne Gud som inspirerer deg. Snarere er det løgnens far som forvirrer deg. Min hulde viv og jeg har opplevd mang en latterkule da du holdt på som verst. Men egentlig er det jo en tragedie.

  At noen som har lest nytestamentet kan sitte igjen med tro på at en kristen kan knytte sitt virke ETTER at han kom til troen til militær opplæring i drap på vegne av denne verden og dens gud Djevelen, viser at forblindelsen er TOTAL hos vedkommende. Vend heller om Ture og vinn evig liv.

  7
  5
  • Det er sannsynlig at flere av dere JV-ere har kommentert på denne nettsiden de siste årene. Men dere har alle til felles : Opererer alltid med dekknavn. DU bytter jo dekknavn stadig vekk. Hva er du redd for ? Tør du ikke være i sannheten og benytte ditt eget og rette navn ? Dessuten er du meget ufin mot mange som kommenterer her – slik oppførsel vitner ikke om at du er en sann kristen. Forresten : Jehovas Vitner blir definert som en religiøs sekt med visse kristne islett. Altså : Blir IKKE regnet som kristne.

   2
   5
  • Sidsel : Det er tydelig at du også er en ” skap-JV ” – dine ufine kommentarer bærer preg av det.

   1
   2
  • At du føler det er tungt å bli satt på plass for din manglende kunnskap er forståelig, men betyr ikke at sannheten er ufin.

   Husker du da Baalsprestene ikke klarte å få guden sin til å tenne ild. Da var Elias “ufin”:

   De sa: «Baal, svar oss!» Men det hørtes ingen stemme, og det var ingen som svarte.i De fortsatte å hinke rundt det alteret de hadde laget. 27 Ved middagstid begynte Elịa å gjøre narr av dem og si: «Rop av full hals! Han er jo en gud! Kanskje han sitter i dype tanker eller har gått for å gjøre sitt fornødne.* Eller kanskje han sover og noen må vekke ham.»

   Når kristenheten tror på noe så ubibelsk og troiillat som et trehodet troll eller den n orrøne Odinlæren om helvete, er det ikke lett å holde seg alvorlig gitt…

   4
   2
  • Sidsel : Jeg har så stor tro på Bibelen at jeg reiste til Israel og var på brannstedet der Herren sørget for ild. Har du vært der ? Da skal du ikke belære meg om dette Herrens under !

   1
   3
  • Jamen artig at du sier “Herrens under”, for “herren” er nettopp “Baal” på arameisk. Og lik deg var det jo Baal som tapte og ble satt på plass. Men i grunntekstene står det JHVH, Jehovah, og det var min Gud Jehovah som vant og din “gud”, Baal, som tapte.

   Ikke dum deg ut mere nå Ture.

   3
   3
  • Jeg begynner etter hvert å forstå hvorfor Russland har nektet Jehovas Vitner å drive sin virksomhet i dette landet. Om jeg husker rett ; så har denne sekten og dens virksomhet også vært tema i vårt eget Storting.

   1
   3
  • Ikke så greit for stolte mennesker å bli satt grundig på plass Ture. Trøsten får være at når du taper et ordskifte her på Søkelys blir det for ingenting å regne mot det som snart kommer. Du får se på den åndelige julingen du nå får som ren pottetrening frem mot Jehovahs virkelige DAG i Harmageddon.

   Du får også selvmedisinere deg mot de åndelige banesårene du har fått med å håpe på forbud mot dine seierherrer. I Russland! Av alle plasser i verden drømmer den yrkesmilitære Ture om at NATO’s hovedfiende skal hjelpe ham mot et mikroskopisk trossamfunn! Nå står ikke væla til neste påske!

   3
   1
 5. Jeg tror deg når du sier at du har tilgang til nødnettet, men jeg tror fremdeles ikke at det er som privatperson. Dersom alle privatpersoner kunne koblet seg til nødnettet ville det jo ikke vært et nødnett.

  Så litt positivt;
  Selv om jeg synes du skriver mye vås står det respekt av at du argumenterer under fullt navn. Der er du tøffere enn de andre på Søkelys – inkludert meg.

  • Merk at jeg da regner nødnettet som dette: “Nødnett er et digitalt kommunikasjonssystem for politi, brannvesen, helsevesen og andre aktører med et nød- og beredskapsansvar i Norge.” Fra Wikipedia

 6. Det er ikke godt å bli kalt for løgner. Sannheten er at jeg har tre ulike sendere / mottakere der jeg kommer inn på nødnettet – hvorav en er bærbar men har mindre utgangseffekt enn de stasjonære. Tidligere har jeg vært sambandssjef for 5000 soldater i Hæren og kjenner til ulike typer samband. Om noen fremdeles tviler på dette – så oppgi ditt telefonnummer : Så blir du oppkalt via radiosamband som koples opp mot telefonnettet. Jeg betaler kring kr. 600.- for dette årlig – men samtalene er gratis for meg både til fasttelefon og mobil.

 7. Den som har vært leser av Søkelys noen år – og har en smule hukommelse : Har sett foto av min ” konstruksjon ” der jeg får samband om fasttelefon og mobil-nett faller ut. Her kommer jeg inn på nødnettet i tilfelle jeg må tilkalle brannvesen eller ambulanse. Mine naboer vet om dette !

  1
  1
 8. En kraftig solstorm kan gjøre veldig mye skade på EL-nettet.. Det er vel nesten ikke en funksjon i samfunnet som ikke er påkoplet strømnettet. Til og med transportsektoren er avhengig av strøm.

 9. Ikke dumt å sikre seg på en balansert måte mot “normale” hendelser i samfunnet. Men å prøve å sikre seg mot “den store trengsel” er meningsløst.
  Da er det kun forholdet til Jehovah Gud og Kristus som teller.

  Det kan også være verd å ta med seg at erfaring fra borgerkrigsområder viser at de som sitter på unormalt mye mat ofte blir angrepet og ranet og drept. Kommer det en desperat, titalls sultne karer mot huset ditt er du sjanseløs.

  Jesus i Matteus 6:

  “25 Derfor sier jeg dere: Vær ikke bekymret for livet, hva dere skal spise, eller hva dere skal drikke……… Er ikke livet mer enn maten……..? 26 Se på fuglene under himmelen! De sår ikke, de høster ikke og samler ikke i hus, men den Far dere har i himmelen, gir dem føde likevel. Er ikke dere mer verdt enn de? ……dere lite troende! 31 Så gjør dere ikke bekymringer, og si ikke: ‘Hva skal vi spise?’ eller: ‘Hva skal vi drikke?’ eller: ‘Hva skal vi kle oss med?’ 32 Alt dette er hedningene opptatt av. Men den Far dere har i himmelen, vet jo at dere trenger alt dette. 33 Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg. 34 Så gjør dere ingen bekymringer for morgendagen; morgendagen skal bekymre seg for seg selv. Hver dag har nok med sin egen plage.”

  Heller ikke militær utdanning i drap vil hjelpe den sanne kristne
  til å beholde sitt liv i Guds øyne.

  4
  1
  • Ja , ja JV : Jeg vet at du er meget godt forberedt på småbruket ditt. Mine poteter står meget fint – hvordan står det til der borte på Østlandet ? Om jeg har fått rett etterretning : Så har du avtjent din verneplikt ? Ble du sendt til Harstad – eller husker jeg feil ? Du har mange barn og barnebarn som trenger både mat og omsorg : Jeg har bare to barn og to barnebarn – således trengs mindre i Trengselstiden. Dessuten : Jeg skjønner ikke at du stadig er anonym med ulike dekknavn : Sannheten er jo viktig for Jehovas Vitner – eller ikke ? Hilsen Ture

   1
   3
  • Misforstå meg rett!
   Jeg sier ikke at det ikke kan skje. Nå er sannhetsvitnet ditt en enkelt forsker tilknyttet SINTEF som hevder dette på sine private nettsider, og som Pengenytt gjengir.
   Det er ikke noe Sintef står bak.

   Mitt spørsmål til Ture var hvor han fant dekning for uttalelsen “har vore så kraftige at delar av USA har vore utan straum i lengre tid.”

  • Nå må du ikke forveksle Ture med meg, og det kan hende at en enkel forsker kan hakket mer en deg om solen Mr. Q

   Mvh RJ

  • Igjen: jeg sier ikke at det ikke kan skje.
   Om man er ansatt som forsker eller jobber hos Sintef betyr ikke det at man har fasiten. Det betyr heller ikke at man ikke har peiling. Poenget mitt var at det ikke var en kvalitetssikret analyse fra SINTEF.

   Og jeg kan gjerne innrømme at de fleste som er middels interessert i solen har mer peiling på mulige effekter av solstormer enn meg.

   Og jeg gjentar også at spørsmålet mitt var til Ture: Når var deler av USA uten strøm i lengre tid på grunn av aktiviteten på sola?

 10. “Om du har følgd med i det siste, så har sola også teke til å oppføra seg noko underleg. Desse unormale utbròta på denne planeten har vore så kraftige at delar av USA har vore utan straum i lengre tid. ”

  Hvor har du det fra?
  Jeg vet at det var en solstorm som førte til strømutkobling på slutten av 80-tallet. Denne varte i 8-9 timer.
  Utenom det har riktignok utbrudd på solen ført til problemer for radio og gps, men ikke nevneverdige problemer for strømforsyningen.

  Der er nok større fare for at solen lager trøbbel for amatørradioen enn at den fører til strømutkobling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *