Spekulasjoner etter at Russland flytter store styrker mot grensa til Ukraina

Panservogner rakettutskytningsramper og soldater strømmer mot grenseområdene mot Ukraina. Samtidig gjør Vladimir Putin det ulovlig å omtale militære dødsfall. Store styrkeoppbygninger på den russiske siden av grensa mot Ukraina skaper bekymring for at en russisk invasjon av det krigsherjede Øst-Ukraina er under oppseiling. Reuters publiserte onsdag en rekke bilder fra en provisorisk base i byen Matveev Kurgan, 20 kilometer fra grensa til Ukraina. Bildene viser blant annet godstog som ankommer byen med tanks og militærkjøretøyer bakpå, så langt øyet kan se,” melder avisen Dagbladet og dermed øker på ny frykten i Ukraina og de baltiske stater om at krigen igjen kan blomstre opp.

Det russiske forsvarsministeriet vil ikke kommentere opprustingen ved grensa. På spørsmål fra Reuters om opprustningen er del av en plan for å invadere Ukraina, svarer de: – Jeg synes ordlyden i spørsmålet «om det forberedes en invasjon» er upassende, sier Kreml-talsmann Dimitry Peskov. Veien som leder over steppen fra Kuzminsky til den Ukrainske grensa har nylig blitt utbedret slik at den nå tåler tunge kjøretøyer. Samtidig med styrkeoppbyggingen ved grensen til Ukraina har president Vladimir Putin utstedt et dekret som klassifiserer alle militære dødsfall som statshemmeligheter, skriver The Guardian, melder Dagbladet. Den kalde krigen mellom Øst og Vest ser dermed ut til å vedvare samtidig som det ennå pågår sporadiske kamper i Øst-Ukraina. En ukrainsk soldat ble drept og seks såret i kamper mellom regjeringsstyrker og russisk-støttede separatister fredag, sa en militær talsmann til Kyivpost etter de siste kampene. Nyheten om at Russland nå sender store styrker til grensen mot Ukraina kan neppe bli lest som godt nytt i Ukraina og blant de baltiske stater.

Spår en langvarig konflikt

Konflikten mellom Russland og Vesten vil etter all sannsynlighet blir langvarig og NATO står foran utfordringer på to fronter. I Øst har vi et stadig mer aggressivt Russland med dets leder som drømmer om et stor-Russland og i Sør møter man utfordringer fra Islamsk Stat og ideen om et kalifat. Hvor er verden på vei?