Spår at aksjemarkedet vil krakke med minst 50 prosent i 2014 eller 2015

Eksperter advarer: “Det er bare et spørsmål om tid før aksjemarkedet stuper med 50% eller mer!”

Trader Vincent Vincent Quinones, foreground right, gathers with other traders on the floor of the New York Stock Exchange, Tuesday March 18, 2008.  Wall Street gave up some of its steep gains Tuesday while investors digested the Federal Reserve's decision to cut interest rates by three-quarters of a percentage point. Many investors had expected a cut of a full percentage point. (AP Photo/Richard Drew)

Trader Vincent Vincent Quinones, foreground right, gathers with other traders on the floor of the New York Stock Exchange, Tuesday March 18, 2008. Wall Street gave up some of its steep gains Tuesday while investors digested the Federal Reserve’s decision to cut interest rates by three-quarters of a percentage point. Many investors had expected a cut of a full percentage point. (AP Photo/Richard Drew)

2014 eller 2015 kan by på flere ubehagelige overraskelser for for europeiske, asiatiske og det amerikanske aksjemarkedet. I følge en rekke fremtredende eksperter vil verden i 2014/2015 stå overfor et større børskrakk som vil kunne sende aksjemarkedet og verden ut i en ny krise. “Vi er nå inne i en gigantisk finansiell verdipapir-boble som kan sprekke når som helst,” advarer den sveitsiske finansrådgiveren Marc Faber som legger skylden på Obama administrasjonen som satser på en gigantisk offentlig sektor, men også på den amerikanske sentralbankens risikable policy med lav rente som gjør sparing direkte ulønnsomt. 

2014/2015 kan komme til å by på en rekke ubehagelige overraskelser for dem som opererer i aksje og finansmarkedet. Fremtredende eksperter sier nå at verden kan stå overfor et større krakk som kan senke aksjeverdiene med mer enn 50 prosent. “Det er bare et spørsmål om tid før aksjemarkedet stuper med 50 prosent eller mer og vi har ingen rett til å bli overrasket over et alvorlig og overhengende børskrakk,” sier Mark Spitznagel som er krakk-panikk-87en hegdefondsforvalter og som ble beryktet for sin milliarder-dollar satsing på 2008 krisen. “Faktisk må vi forvente et børskrakk,” sier Spitznagel som ikke er alene.”Vi er inne i en gigantisk finansiell verdipapir og asset boble,” advarer den sveitsiske rådgiver og fondsforvalter Marc Faber. “Det kan sprekke når som helst,” sier Faber  som ikke nøler med å legge skylden delvis på president Obamas enorme offentlige sektor og også på Federal Reserve’s risikable politikk med kunstige lave renter. – Den politikken skader vanlige sparere og tvinger folk som forsøker å spare litt av sine inntekter til å spekulere i aksje og eiendomsmarkedet og alt annet som er usikkert under solen.

I følge ulike rykter forbereder også den velkjente investoren Warren Buffett seg også for det kommende krakket. Den berømte “Warren Buffett indikatoren” også kjent som “Total-Marked-Cap til BNP Ratio” ( BNP ratio er forholdet mellom et lands statsgjeld og sitt brutto nasjonalprodukt (BNP) – er satt i “selg selg” status og varsler at en kollaps kan komme når som helst.

Så med et uunngåelig krakk som truer er spørsmålet nå hva den vanlige investor skal
gjøre. Et alternativ er å selge unna aksjer og stappe pengene under madrassen og et annet alternativ er å gamble alt og forsøke å ri av seg den kommende stormen. I følge Sean Hyman som er grunnlegger av “Absolute Profits” finnes det et tredje alternativ. “Det er spesifikke sektorer i markedet som på tross av en storm kan gi gode resultater i løpet av de neste månedene,” sier Hyman som forklarer: “Å komme seg ut av aksjemarkedet nå kan bli en svært kostbar fornøyelse” advarer grunnleggeren av “Absolute Profits” som mener at det finnes måter å gjøre business også under nedturer i aksjemarkedet

Fire blodige minutter på Wall Street

Etter finanskrisen i 2007/2008 var det en rekke kraftige fall i aksjeverdien både på amerikanske, asiatiske og europeiske aksjemarkeder. Videoen nedenfor er fra 2010 og viser hvordan Dow Jones indeksen falt mer enn 500 poeng på fire minutter. Samlet denne dagen var Dow Jones ned 1000 poeng. Den russiske tv kanalen RT reportasje om børsfallet kan du se her

 

1987 krakket sendte verden ut i krise

Den 19 oktober 1987 ble aksjemarkedet rammet av det største prosentvise fallet i nyere tid. I løpet av denne mandagen falt Dow Jones indeksen med mer enn 22 prosent og Dow Jones indeksen som åpnet denne mandagen på respektable 2246 poeng endte dagen på 1748 poeng. Det vil si nærmere 1/4 del av aksjenes verdi var skrellet vekk i løpet av en dag som CNNs daværende businessdesk-anker William Hartley omtalte som “panisk”. “Det er bare et ord som kan beskrive det, og det er panikk,” sa Hartley som deretter overlot orden til den legendariske Myron Kandel. “En utrolig dag på Wall Street sa Kandel som i time etter time rapportere fra den blodige dagen og som avsluttet det hele “Dow Jones er ned 508 poeng, jeg gjentar 508 poeng” sa Kandel på sin litt tørre måte. Konsekvensen av børskrakket i 87 kunne siden merkes over hele Europa, Norge inkludert,  i boligkrise som sendte eiendomsmarkedet ned i en dyp kjeller hvor eiendomsprisene falt som en stein. Skal vi tro ekspertene vil dette kunne skje igjen allerede i år.