Levi Fragell ut mot kristne organisasjoner som åpner opp for karismatisk svindel og religiøse sjarlataner under sommerstevner og konferanser

Levi Fragell avbildet fra et debatt-program om “Jesus revolusjonen” på TV2.

Levi Fragell som lenge har advart mot ekstreme karismatiske predikanter og religiøse lurendreiere befinner seg nå sammen med verdidebatt-profilen Oddbjørn Johannessen  i ordkrig med pastor Jan Aage Torp som beskyldes for å ta i bruk “ufine midler” for å ramme sine meningsmotstandere. Nils-Petter Enstad, en annen hvis navn ofte er å se i kommentarfeltet  i den religiøse presse beskylder i sitt innlegg Torp for “snuskete misbruk” av en hendelse som burde vært beskyttet av skriftemålets segl. Sommertid som også er stevnetid for tusenvis av norske kristne -er også tiden for tvilsomme karismatiske figurer, billige mirakler og predikant-skrøner om veldige mirakler, demonutdrivelser og oppvekkelser fra de døde. “Kristne frontfigurer stiller opp sammen med internasjonale karismatikere av «verste sort”, slår Levi Fragell fast.

Levi Fragell etterlyser et tydeligere engasjement fra seriøse kirke og kristenledere som anklages for å stilletiende godta at karismatiske svindlere plyndrer hjorden for både penger og sunn kritisk sans

“Det annonseres nå i kristne aviser, blader og nettsider for sommerens evangeliske og karismatiske arrangementer, med en dødeoppvekker og en massehelbreder som trekkplastre. Samtidig opplever vi at både kirkeledere og partitopper «tvetter sine hender» og hever sine advarende pekefingre når VG «avslører» et miljø som Vårt Land og debattanter på Verdidebatt har kritisert i årevis, og som jeg – som forhenværende insider – har skreket meg hæs om siden 60-tallet. Dobbeltmoralen i kirkelivet er en bitter erfaring. Mitt eget gjentatte hovedpoeng er legitimeringseffekten av at kristne frontfigurer både stiller opp hos og anbefaler arrangører som har introdusert internasjonale karismatikere av «verste sort» i Norge. Det gjelder blant andre Oase som i tretti år jevnlig har satset på denne trosvarianten, og som i år både har en mirakelhelbreder som hovedaktør, og den sympatiske popstjernen Ole Paus som modifiserende legitimator. Sarons dal – som var selve var det introduserende brohode for slikt virke i norsk kristenliv, med årlig deltakelse av biskoper og partiledere – har en dødeoppvekker øverst på plakaten, mens den populære TV2-predikanten Egil Svartdahl bidrar til den legitimerende «normaliseringen».

Det er tankevekkende at det er «pengene» som nå skaper opprør i media, slik det også var etter NRKs program Pengepredikanten om Visjon Norge. Det er ikke pengene som har skylda! Det er den spekulative utnyttelse av medmenneskets tro og fortvilelse. Og et kristen lederskaps pragmatiske likegyldighet.

Skrevet av Levi Fragell

Internasjonale mirakelpredikanter er stjernene også ved årets sommerstevner – en dødeoppvekker og en som traff en engel på biltur.

Det går mot ny høysesong for kristne stevner, og igjen er det internasjonale mirakelpredikanter som topper talelistene i de best kjente arrangementer, som hos Troens bevis i Sarons dal i Kvinesdal og Oase i Fredrikstad – begge i midten av juli. Det vakte en del oppstyr da Oase for et par år siden hadde en såkalt dødeoppvekker på programmet, Supresa Sithole. Men hans vitnesbyrd om denslags hendelser var beskjedne sammenlignet med de videoer og Youtube-snutter som nå spres av den nye lederen for Christ for all Nations, Daniel Kalenda, som i år er hovedattraksjonen i Sarons dal. Kalenda dramatiserer en dødeoppvekkelse i beretninger som spres til hundretusener, etterat den tidligere lederen Reinhard Bonnke også fremsatte påstander om et balsamert lik som oppstod for en del år tilbake. Slike historier, også om mengder av helbredelser, samler enorme skarer og har gjort det mulig for organisasjonen å hevde at 78 millioner er blitt frelst og omvendt til kristendommen i deres kampanjer i U-land.

Den lutherske Oasebevegelsen har i år helbrederen Roy Godwin som hovedoppslag i sine annonser, mannen som driver det åndelige «healingsenteret»  Ffald-y-Brenin Trust i Wales, hvor mirakler ifølge Godswins bøker, prekner og filmopptak skjer fortløpende i et stort antall. Han har en mer stillferdig form enn mange av sine karismatiske kolleger, men både demonstrasjoner og beretninger om mirakuløse hendelser anvendes som udiskutable fakta. En av disse er påstander om en direkte kontakt med en engel under dramatiske omstendigheter under en ulykke på biltur, en begivenhet som er viet en hel video på nettet. Denne forkynnerens troverdighet hos stevnedeltakerne vil, som ved Oases tidligere rekke av karismatiske arrangementer, styrkes av velrennomerte personer i det øvrige programmet. I det hele tatt – nå som før – er det kjente forkynnere, politikere og kunstnere som år etter år legitimerer denne problematiske utvikling i økende deler av verdens ledende og mektigste livssyn – den kristne religion.

For endel er dette en mindre kjent prosess. Det har nok gått « folk flest» forbi at det nå finner sted en vesentlig endring i den aktive kristenkulturen i Norge. Det er ikke lenger bare ekstreme varianter av pinsebevegelsen som nå representerer denne type kristendom her til lands. Den er også basert på miljøer i den tradisjonelle lutherske kirke, Folkekirken, ledet av prester og andre representanter fra det samme hold. Sommer etter sommer stiller biskoper såvel som partiledere opp ved stevner hvor praktiseringen av de såkalte “nådegaver” er endel av programmet, som profetier og helbredelser.

Men du som ennå ikke er så godt oppdatert, som passivt følger strømmen, jatter med og uansett synes det er OK å delta i arrangementet, ikke minst på plattformen, bør ta frem PC-en, slå opp på Google og Youtube de to navnene jeg her har nevnt– og gjerne flere fra de siste års gjesteopptreden – og spør deg selv om dette er det livssyn du vil stå for i nabolaget ditt, i forhold til kolleger, slekt og venner.

Skrevet av Levi Fragell

Pastor Torp: “Patetisk og innbitt”

Pastor Jan Aage Torp er en av få som våger å ta til motmæle mot Levi Fragell og hans våpendragere.

“Jeg inngår aldri i debatt med Levi Fragells krets på sosiale medier. De fortjener ikke å få tilgang til fora der de kan messe sin hat og hets. Jeg kommenterer akkurat som jeg ønsker, og i de fora som når frem til mange, statistisk sett. Denne bloggen har i skrivende stund 248.344 følgere, og vokser. Levi Fragell konstaterer imorges at han må gi opp enda en skanse. Nå håper han på VG. Til det kan jeg si at jeg hilser velkommen VGs skriverier om vår virksomhet. Det er gratis PR som er enkelt å sette i perspektiv. Vi har fått god erfaring med slikt. Den eksplosive opptur som vår tjeneste har fått de siste årene, skyldes ikke minst medienes og Fragells idioti. Gud bruker slike. Vårt Lands typiske leser-hybrid av anti-kristelig og liberal-kristelig er neppe særlig interessert i en gammel manns vendetta,” skriver pastor Torp som er en av svært få som våger å ta til motmæle mot Fragell & co.

Min erfaring er tvert imot at human-etikere og sentral-kirkelige endog på biskoppelig nivå idag er sympatisk innstilt overfor mitt forsøk på å bringe edruelighet og sannferdighet inn i Fragells årelange, ensidige revisjonisme av pinsevekkelsens historie i Norge. Dessuten skjønner folk flest at vår bevegelse vokser og øker i innflytelse i Norge og hele Europa.

La meg konstatere en gang for alle: Øyvind Fragell gråt ekte tårer. Enhver person, klok eller mindre klok, skjønner at dette er sant, og at han gråt over frafallet og vendettaen.

Og Egil Strand, Martin Ski, Erling Strøm, Kolshus-brødrene & Co tok et sviende oppgjør med Aage Samuelsens virksomhet, støttet av Fragell Senior. Hans oppgjør var akkurat så lite sensasjonelt! Fragell Juniors bestrebelser på å skildre sin vendetta som en viderefølge av Fragell Senior, er i beste fall upresise.

Følg pastor Torps svært leseverdige blogg her: Pastor Torps blogg

3 tanker om “Levi Fragell ut mot kristne organisasjoner som åpner opp for karismatisk svindel og religiøse sjarlataner under sommerstevner og konferanser

 1. Pastor Torp er kanskje den norske kristenlederen som sterkest provoserer og hisser opp de antikristelige krefter som Levi Fragell og kretsen rundt ham besitter.
  Legg merke til det. Fragell og andre hedninger kritiserer ikke biskopene i homokirka eller ledere i misjonssambandet. Nei, det er Torp de bare hater.
  Spør deg selv: Hvorfor hater de ugudelige Torp og andre karismatiske ledere, mens de gir katta i alt annet kristent i Norge.
  Det eneste svaret jeg kan tenke meg, er at Torp, Hanvold og den karismatiske bevegelsen er de eneste som utgjør en reell trussel for satans rike.
  Legg merke til det: Satan hater Torp men han bryr seg ikke med Christensen som ikke utgjør en trussel for satans rike.
  Det er Torp de ugudelige hater. Det samme hat opplevde Jesus da de religiøse oppildnet folk til å skrike “korsfest, korsfest, drep ham drep ham.
  Bare legg merke til det jeg her skriver. Jeg har rett.

  2
  1

Det er stengt for kommentarer.