Russland kaster ut 755 amerikanske diplomater -Krise i forholdet mellom USA og Russland

Dyrekjær president kaster ut 755 amerikanske diplomater

Russland og Vladimir Putin kom søndag med en sjokkbeskjed til amerikanerne som nylig vedtok å forsterke sanksjonene mot Russland. Hele 755 amerikanske diplomater må forlate landet i løpet av august måned, i tillegg blir amerikanske bygninger i Russland overtatt av den russiske stat. De massive utvisningene kommer dels som svar på at Barack Obama utviste et større antall russiske diplomater før han overlot makten til president Trump, og dels fordi amerikanerne har forsterket sine økonomiske sanksjoner mot landet. Utvisningen vil påvirke USAs ambassade i Moskva, og konsulatene i St. Petersburg, Yekaterinburg and Vladivostok. Utvisningen vil gjelde fra 1. september, og vil redusere USAs diplomatiske og tekniske ansatte til 455, det samme antallet Russland har i USA, skriver CNN.

Forholdet mellom USA og Russland er nå i ferd med å nå et nytt lavmål på tross av det faktum at Donald Trump nå er president. Som kjent ønsket president Trump å bedre forholdet til Russland, men er blitt effektivt blokkert av en USA fiendlig kongress . De nye Russland-sanksjonene ble vedtatt med stort flertall i Kongressen i Washington torsdag amerikansk tid. Det er allerede kjent at Trump godkjenner sanksjonene, og forventet at han kommer til å signere forslaget. Dette er til tross for at han har ønsket seg en oppmyking i forholdet til Russland. Sanksjonspakken, som også inkluderer sanksjoner mot Iran og Nord-Korea, ble vedtatt etter lengre forhandlinger mellom Senatet og Representantenes hus, melder avisen VG.

Et dårligere forhold mellom Russland og USA er ikke akkurat godt nytt, og dagens utvisningsnyhet er ikke nødvendigvis den siste vi får fra Moskva. I følge russiske politikere kan Russland ha flere kort på hånden. Det er også et åpent spørsmål om USA og president Trump kommer til å gjengjelde den russiske masseutvisningen ved å utvise flere russiske diplomater