Russland forflytter en Iskander-M brigade til grenseområdet mot Ukraina

Vostok2014-Day2-Iskander-M-08Det russiske forsvaret er nå i ferd med å forflytte en Iskander-M brigade til grenseområdene mot Ukraina, melder vestlige etterretningskilder. Samtidig gjør den japanske statsministeren det klart at Japan vil stå sammen med USA i de utfordrende tider som ligger foran oss. Iskander rakettene vil være et av førstelinje-våpnene som tas i bruk i forkant av en større invasjon. Iskander-rakettene kan ha kjernefysiske stridshoder men bruker primært konvensjonelle stridshoder som brukes for å ta ut  fiendtlige missilbatterier, langtrekkende artilleri,  bakke til luft missilbatterier,  flyplasser kommandosentre og kommunikasjonssystemer og viktig sivil infrastruktur. Samtidig som Russland fortsetter å sende styrker og militært utstyr vestover, melder WarNews247 at Ukraina er i ferd med å mobilisere sine bakkestyrker og har anmodet Vesten om 100 000 hjelmer og skuddsikre vester til forsvarsstyrken.

Et større russisk militært angrep på Ukraina kan være nært forestående og den ukrainske regjeringshæren har brukt uker på å grave seg ned for å kunne motstå et russisk angrep. En rekke amerikanske militære transportfly  har landet og tatt av fra ukrainske flyplasser i hele uken med forsyninger til regimet i Kiev. Samtidig som spenningen fortsetter å øke har USA beordret evakuering av diplomater og deres familier fra landet. Det amerikanske utenriksdepartementet kom søndag med nye reiseråd når det gjelder Ukraina og ber nå amerikanske statsborgere forlate landet.

Utenriksdepartementets reiseråd til Ukraina ble søndag oppjustert til nivå 4: «Do Not Travel» (ikke reis). Amerikanske borgere i Ukraina bør også vurdere å reise fra landet med kommersielle fly eller privatfly, står det i reiserådet. USA frykter at Russland er nær ved å utføre et «betydelig militært angrep» på Ukraina. – Sikkerhetsforholdene, spesielt langs Ukrainas grenser, på Russland-okkuperte Krim og i Russland-kontrollerte østlige Ukraina, er uforutsigbare og kan forverres med kort varsel, står det i reiserådet. Samtidig vurderer USAs presidenten Joe Biden en kraftig opptrapping av den amerikanske militære tilstedeværelsen i Øst-Europa, melder The New York Times. Den betente situasjonen som har oppstått skyldes i følge russiske myndigheter at amerikanerne og deres NATO allierte er i ferd å bli en reell nasjonal trussel for Russland og president Putin har vært tydelig på at NATO er i ferd å krysse Russlands røde linje. Den voldsomme russiske styrkeoppbyggingen mot både Ukraina og andre pro-vestlige regimer i Øst-Europa viser at Putin nå mener alvor. Det store spørsmålet er ikke om det kommen en krig, men heller når den kommer, og Russland-eksperter kan vanskelig se for seg at Putin trekker tilbake sine styrker og avblåser aksjonen uten å få vesentlige innrømmelser fra NATO og USA. NATO har forkastet alle russiske forslag som totalt uaktuelle og dersom Putin trekker hjem soldatene uten å ha oppnådd noe som helst, risikerer han å miste ansikt og autoritet på hjemmebane. Russland står dermed i en posisjon det er vanskelig å komme ut av uten å ha foretatt seg noe militært. I beste fall kan det være snakk om en invasjon i deler av det østlige Ukraina for å sikre den russisk talende befolkningen i folkerepublikken Donetsk og Luhansk egen selvstendighet fra Kiev. Men der er også mulig at Putin like godt tar hele Ukraina som straff for de massive vestlige sanksjonene mot landet. Det er nå snart 8 år siden Russland tok kontroll over Krim som er strategisk svært viktig for Russland. Dersom de dystreste anslag og forutsigelser innfrir snakker vi om krig i løpet en til to uker.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.