Riften mellom Hussein Obama administrasjonen og Israel blir dypere

Israel skal være rasende på Det Hvite Hus etter lekkasje om angrep

Forholdet mellom Hussein Obama’s administrasjonen og Israel har aldri vært spesielt godt. Et nytt lavmål ble nådd torsdag, da det Hvite Hus lekket at Israel skulle ha gjennomført to målrettede angrep på Hizbollah mål inne i Syria. I følge den israelske avisen “Times Of Israel” skal Jerusalem være mildt sagt rasende på amerikanerne etter at disse stadfestet at Israel stod bak de to rakettangrepene som fant sted onsdag kveld. 

En illsint israelsk regjering kunne fredag fastslå at deres “allierte” i Washington nok en gang har offentliggjort informasjon som kan skade den jødiske staten. Onsdag kveld bekreftet Det Hvite Hus at det var det israelske flyvåpenet som hadde angrepet en syrisk militærbase nær havnebyen Latakia for å slå ut våpen som var på vei til Hizbollah militsen som sponses av Iran. Israel har ikke tatt på seg ansvaret verken for onsdagens angrep eller et titalls tidligere angrep som har vært rettet mot våpenoverføringer fra Syria til Hizbollah. Obama administrasjonen som kunngjorde nyheten får nå sitt pass påskrevet av israelske tjenestemenn som omtaler lekkasjen som “skandaløs”. “Det er uverdig at en alliert av Israel opptrer på denne måten,” skal den israelske tjenestemannen ha uttalt.

Underminerer kontinuerlig Jerusalem

I følge den israelske kanal 2 skal lekkasjen om angrepet ha kommet direkte fra Det Hvite Hus og det er ikke første gang at Obama administrasjonen har lekket informasjon som har kompromittert Israel. Denne politikken er direkte farlig og synliggjør mer og mer at Obama administrasjonen er villige til å utsette sin “allierte” for et mulig syrisk motangrep. Roni Daniel som er analytiker for Kanal 2 uttalte at Onama administrasjonens gjentatte informasjons-lekkasjer er “ufattelige”. Daniel bemerket at ved å tie om de utførte angrepene opprettholder Israel en slags benektelse av å ha gjennomført angrepene og dermed unngått å presse president Bashar Assad å svare på angrepene. “De stadige amerikanske lekkasjene kan være med på å presse Assad til det punktet hvor han ikke lenger tolererer slike angrep, og velger å svare militært. Dette vil igjen kunne føre til israelske gjengjeldelser ,” sa Daniel videre. Dermed kan Obama administrasjonen peke på Israel som årsaken til at konflikten blusser opp. En annen mulig forklaring på den uhørte amerikanske lekkasjen kan være at Washington signaliserer til Israel at de ikke aksepterer slike soloutspill.

Stoler ikke på Obama administrasjonen

“Fem år med Obama i presidentstolen har på tross av diplomatisk snikksnakk skapt en stadig dypere mistillit mellom Jerusalem og Det Hvite Hus,” sier en annen israelsk analytiker. Netanyahu nærer i likhet med det Saudi-Arabiske kongehuset en dyp mistro til den amerikanske presidenten og riften mellom Jerusalem og Washington syntes å stadig bli større. “De aller fleste grep den amerikanske presidenten har foretatt seg i Midt-Østen har vært til skade for Israel, og vi regner ikke med at Obama vil lykkes i å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen,” sier den israelske analytikeren videre. Statsminister Netanyahu er smertelig klar over at dagens amerikanske administrasjon er langt mindre Israel vennlig enn det forgjengeren George Bush var, og det samme har også Israels fiender registrert. “USA ledes av han som kanskje er historiens svakeste amerikanske president og selv ikke Jimmy Carter,” klarte med sine fire år å gjøre mer skade enn det Obama har gjort. Allierte i regionen føler seg sviktet og i Riyadh skal det ha vært gjentatte raserianfall og dyp frustrasjon over amerikansk policy.

Tror ikke president Assad vil svare denne gangen heller

Den israelske analysen som ligger bak de 10-12 angrep som har vært rettet mot mål inne i Syria er bygd på at president Assad ikke vil komme til å svare militært. Assad står som kjent midt i en blodig borgerkrig og føler seg neppe tjent med å få en større konflikt med Israel i tillegg. Etter det forrige israelske angrepet var Assad klar på at landet ikke ville akseptere flere israelske angrep uten at han besvarte angrepene militært. Imidlertid antar Israel at dette bare var tøff retorikk myntet på sine støttespillere og at den syriske presidenten forstår at det er lite å tjene på å få Israel involvert dypere i krigen. Det store spørsmålet er vel bare hvor lenge det syriske regimet, -uten å respondere, -vil fortsette å tolererer slike israelske angrep, før det blir et internt krav om servere Israel litt av sin egen medisin. “USAs politikk med å stadig lekke at Israel har stått bak kan fremskynde en slik respons,” uttaler flere israelske analytikere.