Rasende Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse som trussel til Ukraina

Helt klart et uttrykk for russisk vrede over “revolusjonen” i Ukraina

Russlands president har beordret øyeblikkelig militære øvelser som skal Putin_guns1-320x288gjennomføres i det vestlige Russland. Ifølge AP er det russiske statlige nyhetsbyråer som melder om den store militærøvelsen. Byråene siterer forsvarsminister Sergei Shoihu, som sier Putin beordret øvelsen klokken 11 norsk tid. – Etter ordre fra presidenten, ble styrker fra Det vestre militærdistriktet satt i beredskap, sier Shoihu ifølge Reuters.
Nyhetsbyrået skriver at meldingen tolkes som at Russland vil vise muskler i kappestriden med Vesten om innflytelse i Ukraina. Under de olympiske leker kunne den russiske leder ikke gjøre annet enn å stilletiende beskue hva som skjedde i Ukraina, men nå som idrettsfolk, prominente gjester og mediafolk har forlatt Sotsji er det en langt mer aggressiv russisk president som neppe stilletiende vil akseptere hva som skjer ved landets dør terskel. 

Krigen i Georgia 

I 2008 opplevde verden nesten en tilsvarende situasjon da Russland reagerte sterkt på at Georgia ble for pro-vestlig. Selv om konflikten var mer sammensatt satte Russland kjapt et punktum på Georgias våte vestlige drømmer og krigen i Sør-Ossetia ble ett faktum. Den var forårsaket av at republikken Sør-Ossetia – med støtte av Russland – krevde selvstendighet fra Georgia. 8. august 2008 rykket georgiske styrker inn i Sør-Ossetia, og Russland svarte med sende kraftige militære forsterkninger fra den 58. armé for å øke antallet av russiske «fredsbevarende styrker». Omfattende kamphandlinger ble innledet fra begge sider, noe som førte til at Georgia den 10. august trakk sine militære styrker ut av området og ba om en umiddelbar fredsavtale. I dagene etter fortsatte russiske styrker sin offensiv videre inn i Georgia fra Sør-Ossetia. Den strategisk viktige byen Gori ble bl.a. bombet og senere inntatt. Den 16. august undertegnet Russland og Georgia en fredsavtale som fastslo at russiske styrkene skulle trekkes ut. De i Georgia som eventuelt hadde trodd at USA og Vestmaktene ville komme dem til hjelp tok sørgelig feil, for i møte med en tung militærmakt som Russland har USA og Vestmaktene “kvinnehjerter” og våger ikke noen konfrontasjon. Det var langt lettere å ta “lille Libya”, men overfor alliansen Syria/Iran/Hizbollah og Russland var vestmaktene handlingslammet fordi den mektige russiske bjørnen satte ned sine føtter for vestlig innblanding.