Økende antisemittisme i Ukraina skaper frykt blant landets jøder

Rabbi ber Netanyahu sende styrker som beskyttelse mot den voksende bølge av antisemittiske angrep mot jøder i Ukraina

Den uavklarte situasjonen i Ukraina sammen med den katastrofale økonomiske situasjonen landet befinner seg i har skapt økt antisemittisme og nå frykter det jødiske samfunnet for den voksende bølge antisemittisk vold som har rammet synagoger og jøder i det kriserammede landet, melder Times Of Israel tirsdag. Ukrainske jødiske samfunn over hele landet er alvorlig bekymret og føler seg hjelpeløse i møtet med en “voksende bølge av antisemittiske angrep” heter det i et brev skrevet av lederen for en fremtredende gruppe europeiske jøder. Brevet som er sendt statsminister Benyamin Netanyahu og forsvarsminister Moshe Ya’alon ber om at Israel snarest sender sikkerhetsfolk for å beskytte jøder i Ukraina.

Den økende antisemittisme og økende global sosial uro kan være et “bad omen” for jøder i deler av Europa. Situasjonen i Ukraina er nå så uavklart at man søker hjelp fra Israel. I følge brevet er situasjonen svært alvorlig og det har vært en rekke tilfeller av antisemittisk vold rettet mot det jødiske samfunnet. Nylige eksempler på slik rasistisk motivert vold er blant annet at en Motolov cocktail ble kastet på Chabab senteret i den østlige byen Zaporoxhye og det skal også ha forekommet telefoniske trusler mot jøder. En rabbiner i Krivov Rog fikk nylig en truende anonym telefon-oppringing  som sa at han måtte forlate byen og anti-semittisk graffiti er blitt funnet både i Kiev og andre byer i Ukraina. I følge brevet som er sendt av lederen for det Brussel-baserte EJA er situasjonen svært alvorlig og i brevet oppfordres den israelske regjeringen til å ivareta sikkerheten for jøder også i utlandet. “Jeg vil oppfordre deg til å gjennomføre alle mulige tiltak, inkludert å sende israelske sikkerhetsvakter for å beskytte å ivareta sikkerheten til det jødiske samfunn i Ukraina.

Etter de siste måneders massedemonstrasjoner og den forrige ukens voldshandlinger som førte til presidentens fall og løslatelse av tidligere statsminister Yulia Tymoshenko fra fengsel råder det stor usikkerhet i landet. Under krisen har ulike jødiske grupper prøvd å hjelpe de mellom 350 000 og 400 000 jødene som er berørt av uroen. Tidligere i denne uken vedtok  Jewish Agency leder Natan Sharansky at etaten ville samle inn penger for å øke sikkerheten ved jødiske institusjoner i Ukraina.

Vil bli smertelig uansett løsning

Den økonomiske situasjonen for folk flest i Ukraina vil komme til å bli smertelig for folk flest uansett hvem de måtte komme til å få krisehjelp fra. Ukraina befinner seg i en akutt økonomisk krise og vil uten betydelig krisehjelp være konkurs.Enten pengehjelpen kommer fra Russland eller EU og det internasjonale pengefondet vil folk på kort sikt ikke oppleve nevneverdige forbedringer av økonomien. Å få netanyahu-2014pengehjelp fra EU og pengefondet har vært og er en smertelig erfaring for folk i Hellas som har vært preget av massiv sosial uro og voldelige demonstrasjoner. Det er lite sannsynlig at befolkningen i Ukraina vil slippe lettere fra det, og derfor er også sannsynligheten for at ekstreme høyreorienterte krefter vil søke syndebukker blant landets jøder så avgjort til stede. Jøder har en lang tradisjon i å fungere som syndebukker for Europa, og derfor bør også Netanyahu ikke bare legge brevet i en skuff men søke å bedre jødenes sikkerhetssituasjon i Øst-Europa. Et annet valg for jøder kan være å dra til den jødiske staten, -som ved Guds hjelp overlever i et svært fiendtlig nabolag preget av jødehat og terrorisme.