President Putin tror at USA var hovedarkitekt bak sprengningen av Nord Stream rørledningene

Den russiske presidenten navngav USA som hovedarkitekt og hovedansvarlig for sprengningen av Nord Stream rørledningen i fjor høst. Amerikanske etterretningsbyråer sto mest sannsynlig bak sabotasjen av Nord Stream-gassrørledningene i september i fjor, sa Russlands president Vladimir Putin til Russland 24 TV lørdag, og la til at han er enig i konklusjonene gjort av den prisbelønte journalisten Seymour Hersh. Seymour Hersh skrev tidligere i år en artikkel på nettstedet Substack hvor han fastslo at amerikanerne i samarbeid med Norge var ansvarlig for sprengningen av gassrørledningen mellom Russland og Tyskland.

Det ville være «veldig vanskelig» å bringe hele sannheten frem i lyset, innrømmet den russiske presidenten i kommentarer til journalisten Pavel Zarubin i Kreml. Likevel uttrykte Putin sitt håp om at det på et tidspunkt «til slutt vil bli avslørt hva som ble gjort og hvordan». I etterkant av Seymour Hersh avsløringer har amerikansk etterretning levert en syltynn teori om at sabotasjen ble utført av en pro-ukrainsk gruppe uten noen forbindelser til det ukrainske regimet. I følge Putin er Seymour Hersh sjokkavsløringer langt mer troverdige enn teorien skapt av amerikansk etterretning for å forrlede befolkningen i Vesten bort fra virkeligheten. “Den russiske lederen siterte deretter Hersh, kalte ham «en amerikansk journalist, som nylig ble fremtredende i verden» og sa at han «foretok en etterforskning og … konkluderte med at denne eksplosjonen var orkestrert av den amerikanske etterretningen». “Jeg er helt enig i disse konklusjonene,” la Putin til. Han utdypet ikke om Russland har egne bevis for å støtte denne posisjonen. Den amerikanske teorien som blant annet inneholder teorien om seilbåten Andromeda ble brukt i forbindelse med sprengningen. Den amerikanske teorien er vel like sannsynlig som om pro-ukrainske ukjente aktivster tok i bruk en 23 fots tresjekte med 3,5 hk sleipner motor for å gjennomføre sprengningen. Opprinnelig hevdet Vesten at det var Putin som selv stod bak sprengningen av egen gassrørledning. Begge de to vestlige teoriene er like usannsynlige, og vi tror Putin har rett når han tildeler amerikansk etterretning hovedansvaret.

Én tanke om “President Putin tror at USA var hovedarkitekt bak sprengningen av Nord Stream rørledningene

  1. Norges rolle i dette her – er viktig å få frem. Fordi en dag kan det hende at vi må stå til ansvar for dette – ovenfor Russland. Og Norges ry som fredsnasjon er nok blitt ødelagt – vi har heller blitt kjent som en krigshissende nasjon, og en marionett til USA.

    2
    2

Det er stengt for kommentarer.