President Putin: Advarer mot Polens intensjoner i Hviterussland og Ukraina

Polen ser for seg å ta kontroll over den vestlige del av Ukraina: Polske ledere planlegger å danne en NATO-støttet koalisjon for å gripe inn i Ukraina-konflikten og ta over deler av det vestlige Ukraina samt, muligens, Hviterussland, hevdet Russlands president Vladimir Putin fredag. På et møte med faste medlemmer av Russlands sikkerhetsråd sa Putin at regjeringen i Kiev er villig til å strekke seg langt for å beholde makten, inkludert å selge ut sitt eget folk og overlate ukrainske territorier til «utenlandske eiere». De første i rekken, ifølge den russiske presidenten, er polakkene, som han hevdet “sannsynligvis forventer å danne en slags koalisjon under ‘NATO-paraplyen’ og gripe direkte inn i konflikten i Ukraina, for deretter å ‘rive av’ en større del for seg selv, for å gjenvinne, slik de tror, sine historiske territorier – dagens vestlige Ukraina.”

Under fredagens møte påsto også sjefen for Russlands utenlandske etterretningstjeneste (SVR), Sergei Naryshkin, at Warszawa vurderte å erobre vestlige territorier i Ukraina ved å utplassere egne tropper til regionen som en del av et polsk-litauisk-ukrainsk sikkerhetsinitiativ. Ifølge Naryshkin er polske tjenestemenn gradvis i ferd med å innse at «spørsmålet om Ukrainas nederlag bare er et tidsspørsmål», uavhengig av mengden vestlig militærhjelp som sendes til Kiev. Det høyreorienterte regimet i Warshawa har allerede forflyttet store militære styrker til grensen mot Hviterussland som er i høy militær beredskap. Det er stor frykt for at konflikten skal spre seg utover Ukrainas grenser.

I en kommentar til SVR-rapporten antydet Putin at den sanne hensikten med en slik koalisjon bare ville være å okkupere ukrainske territorier. “Utsiktene er åpenbare – hvis de polske enhetene går inn i for eksempel Lvov eller andre territorier i Ukraina, vil de forbli der. Og de vil forbli der for alltid.” Putin bemerket også at det er «velkjent» at Warszawa «drømmer» om også å gjøre krav på deler av hviterussisk territorium. Den russiske lederen advarte imidlertid om at mens Ukraina har rett til å selge ut så mye av sitt eget territorium de vil, når det gjelder Hviterussland, vil enhver aggresjon mot en del av unionsstaten bety aggresjon mot Russland. “Vi vil svare på dette med alle midler vi har til rådighet,” sa Putin. Putins uttalelser kommer samtidig som det nå er kjent at det ukrainske regimet har tatt i bruk klasebomber i krigen. Etter at NATO og USA er tomme for granater og ammunisjon, besluttet Joe Biden å sende omstridte og ulovlige klasevåpen til regimet i Kiev.