Covid-19-vaksinasjon og Dagen-redaktør Selbekks falske, forførende bruk av ordet kristenplikt

Redaktør Vebjørn Selbekk får kritikk for sin påstand om at det å ta Covid vaksinen er en kristenplikt,

“19 mars 2021 skrev Vebjørn Selbekk på lederplass i Dagen at å ta covid-19-vaksine, er en kristen­plikt i solidaritet med dem som er svakere enn en selv. Det begynner å bli en tid siden disse og tilsvarende ord fra tidligere biskop Halvor Nordhaug falt, men de er ikke mindre viktige å kommentere av den grunn,”skriver Jarle Aarstad som er gjesteskribent i Document. Mange har reagert på Dagen redaktør Vebjørn Selbekks påstander om at det å ta Covid vaksinen er en “kristenplikt.”

Først: Hva er kristenplikt? Ordet er ikke direkte brukt i Bibelen, men Jakob (1,27) kommer nær når han skriver «En ren og usmittet gudsdyrkelse for Gud og Faderen er dette: å se til farløse og enker i deres nød, og å holde seg uplettet av verden.» Jeg tror Selbekk, biskopen og andre har rimelig god forståelse av dette og lignende skriftsteder hvor det selvsagt ikke står at vaksinasjon er noen kristenplikt. En åpenbar grunn er at Bibelens skrifter ble skrevet før vi hadde vaksiner, men hvor Ordet er taust hadde jeg håpet Selbekk og biskopen også hadde vett til å holde munn.

På et generelt grunnlag er det å ta vaksine et fritt, personlig medisinsk valg. Hva jeg velger – eller velger bort – å injisere i kroppen, har verken Selbekk, biskopen, helsemyndigheter eller hvem det måtte være noe som helst med. Spesielt alvorlig blir det når Selbekk kaller det en kristenplikt å ta vaksine siden han da assosierer en handling med noe som angivelig er Guds vilje. Imidlertid er ikke dette annet enn falske, forførende ord fra redaktøren, uten bibelsk forankring. Mindre alvorlig blir det ikke med Selbekk og biskopen som tydelige – og for mange autorative – stemmer i Kristen-Norge.

I etterpåklokskapens lys vil kanskje noen hevde at Selbekks uttalelse kan forsvares, siden vi i mars 2021 ikke hadde samme kunnskap om covid-19 og vaksinasjon som vi har nå.

Til det vil jeg svare at det ikke forrykker den prinsipielle siden av uttalelsen. Om vi mot formodning antar en vaksine uten bivirkninger som beskyttet mot smitte, alvorlig sykdom og død, er Selbekks ord fortsatt uforenlige med sann bibelsk kristenplikt. Grunnen er at vaksinasjon er og blir et personlig valg, og hvor Bibelen er taus, skal også Selbekk og kristenledere være tause.

Men hvis vi fortsatt holder oss til mars 2021, hvilken kunnskap hadde vi om vaksinen da? For alle – inkludert oss Selbekk karakteriserer som konspirasjonsteoretikere – hadde vi den viktige kunnskapen at vaksinen var hastegodkjent, teknologien den benyttet, hadde aldri før vært utprøvd på mennesker i stor skala, og ingen kjente til langtidsvirkninger. Mao. stirret vi inn i det store ukjente hvor utrullingen av tidenes største medisinske eksperiment – med Selbekk og biskopens bidrag av ordet kristenplikt som innpakningspapir – har resultert i død og helvete for mange, inkludert blant barn og unge.

Spør Karl-Erik Hordnes, unge menn med ødelagt helse og kraftig redusert forventet levealder grunnet irreversibel hjerteskade, de over 7000 med alvorlige bivirkninger i Norge, etterlatte etter de altfor mange som døde i 2022 – inkludert barn og unge – hvor vi ikke finner annen forklaring enn covid-19- vaksinasjon. Et annet moment er at Pfizers vaksine aldri var testet mot smitteoverføring, og beskyttelse mot alvorlig sykdom og død var i beste fall midlertidig. Det som nå imidlertid bekymrer mest, er hva som venter rundt neste sving i en befolkning med desimert immunforsvar grunnet en medisinsk intervensjon Selbekk og biskopen har karakterisert som en kristenplikt å la seg innordne under. Det vil bare fremtiden vise, og når vi igjen stirrer inn i det store ukjente, må jeg innrømme – med historien som bakteppe – at jeg ikke er optimistisk.

Den medisinske katastrofen covid-19-vaksinasjon har vært, illustrerer hvor galt ting kan gå når fagfolk ikke er føre var og anlegger en «do no harm»-tilnærming. I tillegg illustrerer den hvor galt det blir når tydelige stemmer i Kristen-Norge kommer med anbefalinger assosiert med kristenplikt, men uten bibelsk forankring. Dette er forførende vranglære som for noen kan ha medført ødelagt helse eller tidlig død.

I lederartikkelen hevder også Selbekk at vi angivelige konspirasjonsteoretikere undervurderte covid-19-virusets farlighet. Til dét er å si at internasjonal forskning har vist dødelighet på 0,07 % for aldersgruppen 0 til 69 år før vaksinasjon, og Folkehelseinstituttet estimerte i begynnelsen av desember 2020 norsk dødelighet til å være 0,12 %, omtrent på nivå med influensa. Ett år senere opplevde Norge at en del eldre døde av omikron, men det var etter at flere vaksinedoser hadde blitt injisert i den delen av befolkningen.

Som tilleggsargument for at det er en kristenplikt å ta vaksinen, hevder Selbekk også at det kunne bidra til en gjenåpning av samfunnet. Til det er å si at det ikke var covid-19 som stengte samfunnet, men myndighetenes knefall for feilaktige datasimuleringer – ikke empiri – hvor de kastet eksisterende beredskapsplaner over bord. I lys av dette er det interessant å notere at i USAs største Amish-samfunn, med over 45.000 innbyggere – hvor de ikke fulgte tiltak under pandemien og heller ikke vaksinerte seg –, knapt har vært mulig å identifisere covid-19-assosierte dødsfall. En mulig implikasjon kan være at tiltak og feilbehandling forklarer mange dødsfall og ikke selve covid-19-viruset.

Uansett covid-19-virusets farlighet eller ikke, covid-19-vaksinens tilsiktede virkning eller bivirkninger, Selbekk og biskopen har ingen autoritet til å fortelle andre hva som er kristenplikt på områder hvor Bibelen er taus. Historien har nå lært oss hvor galt slike uttalelser kan føre av sted. Etter min mening er Selbekk heller ikke spesielt treffsikker i sin karakterisering av konspirasjonsteoretikere, men slike merkelapper må han få lov til å bruke, med eller uten Bibelen i hånden.

Jarle Aarstad er professor ved Høgskolen på Vestlandet og oppgir ingen interessekonflikter.

32 tanker om “Covid-19-vaksinasjon og Dagen-redaktør Selbekks falske, forførende bruk av ordet kristenplikt

  1. Selbekk var og er en satans tjener. Sammen med andre vaksineforkjempere.
    En falsk profet og vranglærer som la anstøt for Guds barn. En mann som har fungert som en trojansk hest. Et skinn av mot og bibeltroskap, men når han vendte seg bort fra Livets Ord, lot barna sine gå gjennom ilden til Moluk (barnedåp og medlemskap i homsekirken) falt han fra troen og ble en frafallen troende preget av vantro mot Ordet.

    10
    8
    • Du er pin hakkende gal.
      Bare uendelig trist hva som kommer ut av den kjeften din.
      Skulle vært en lov om at kristne som pratet slikt sykt skulle sittet inne 5 år
      Jeg vil gråte. Du verden så tøff du er.
      Drittunge.

      9
      9
    • Covid narativet har sørget for at WHO ( World Health Organisation) har fått ett mandatt, som gjør at de ved neste “pandemi ” eller hva de måtte kalle livstruende mot verdens befolkning, kan ta over styringen av helle verden og full kontroll på verdens befolkningen.
      Dette er hva satan ønsker, en mulighet til å ta fulstendig kontroll over verden og tvinge alle til å ta dyrets merke .

      De som har valgt å gå god for kovid narativet og aktivt kjempent for dette , de har tjent satan enten de liker de eller ikke , så det blir ren logik å kalle dem for satans tjenere , men vi må be om at de skal våkne og vende om og slutte å tjene satan og hans agenda.

      3
      3
    • ZZ
      Flotte ord du bruker om andre kristne.
      Det er vel akkurat slike ord det står i skriften at en skal omtale hverandre med.

      9
      3
    • Vaksinen var Guds instrument for å skille hveten fra ugresset.
      Guds tjenere som Svein-Magne Pedersen, Gjermund Kvamme, Ludivig Nessa med flere var Guds tjenere som advarte mot vaksinen.
      Selbekk, biskoper og prestinner i homsekirken men også blant andre av menigheter som tilhører skjøgen og er hennes døtre fremmet vaksineagendaen. At Hannah mener at folk skal sitte inne i fem år for en meningsytring basert på hva Guds Ord og Den Hellige Ånd overbeviser om, viser vel at Hannah ønsker tyranni og diktatur. Folk som ikke mener det politisk og religiøst korrekte skal bures inne. Hannah vil bli blant dem som forfølger bruden under den store trengsel.

      6
      6
    • Hans henrik
      Nå er jo ikke akkurat Selbekk og disse i homokirken andre kristne.
      Disse er forførere, falske profeter, falske lærer som står i mot Guds Ord. De var utgått av Guds folk, men de var ikke av Guds folk fordi de ikke har kjærlighet til sannheten men tror løgnens makt.
      Derfor har Gud sendt dem en kraftig villfarelse slik at de tror løgnen.
      De fører vill og farer vill.
      Gjennom å fremme vaksinen tjener de noen. Gud fremmet ikke vaksinen fordi den inneholder urenhet og styggedom.
      Kristne er da ikke kanibaler. Selbekk og biskopene har ingen åndelig autoritet og de tjener en agenda. Ikke Guds agenda
      Selbekk og hans råtne avis tjener ikke den hellige Herre og frelser.
      Og enten tjener de Herren eller
      https://www.youtube.com/watch?v=59R-DGXJqnw

      3
      3
    • Og Hannah vil at folk skal sitte inne i fem år for ytringer.
      Skremmende.
      Matt 10,21 Og bror skal overgi bror til døden, og en far sitt barn, og barn skal reise sig mot foreldre og volde deres død;
      Joh 15,20 Kom det ord i hu som jeg sa eder: En tjener er ikke større enn sin herre! Har de forfulgt mig, så skal de også forfølge eder; har de holdt mitt ord, så skal de også holde eders.
      Vi vet at religiøse vil bli de verste forfølgere i trengselstiden.

      2
      2
    • Bare uendelig trist misbruk av Bibelen RT.😢
      Mitt inderlig ønske er at du kommer deg videre i riktig studie av Bibelen og finner deg en god bibellærer.
      Husk du skal stå til rette for alt en dag.

      3
      4
    • ALDRI GLEM, ALDRI TILGI !!! Coward19 svindelen var det største sviket i menneskets historie og de som medvirker fortjener å bli straffet for massemord, lands svik og generelle forbrytelser mot mennesketheten. Den straffen de fortjener kan jeg ikke nevne her uten å bli bannet for livstid…
      Nå har Selbekk mistet siste rest av tillit. Med dette gjør han en dypt anti-kristelig handling.

      3
      2
    • Harde men sanne ord. Her har du satt bjella på reven eller ulven i fåreklær. Selbekk har ingen autoriet bortsett fra for dem som tillater løgnens ånd å slippe inn.
      Forstår ikke helt hvorfor du hisser deg opp Hannah.

      2
      2
    • Hoppla misbruker den fine hesten min.
      Hesten er Hannah sin😇👍
      Alle her vet det🤠
      Tror Selbekk også vet det.

      De fleste her inne liker den ikke fordi den har et horn panna🙈
      Du verden så ukristelig😈….
      Hannah er nok frafallen.

      Hoppla!!🦄

    • Du behøver ikke å leite lenge for å finne vranglærere det florerer av det i kommentarfeltet, en av de mest absurde må sies å være Torstein langesæter som ut i fra YouTube videoer har funnet ut at Trump er antikrist , ved siden av humanetikerne som skriver her på forumet må langesæter lide av en eller annen mental forstyrrelse (tds)

    • Insignia “glemte” å ta med Zz, Kikki, Bjørn, RT, GUTTUNGEN “randi”, Hannah B, Geir mfl. Og ikke minst SEG SELV.

      0
      1
    • Alle disse navn du nevner Birgir har et langt mer sunt syn på det kristne evangeliet enn det du har.
      Du applauderer jo nazistenes krig mot Russland og folkemordet i Donbass som tok 14 000 liv.

      1
      1
    • Unnskyld at jeg glemte å nevne Gjermund. Han hører selvfølgelig med i møljen av vranglærerne.

  2. Trist og merkelig at vett og viten ikke lenger handler om nøktern kunnskap og konkrete fakta.

    Stadig oftere handler debatten omkring medisinske råd, klimaendringer, evolusjonslæren eller andre faktabaserte kjensgjerninger, om politikk og overtro.

    Det er trist og tafatt å la seg styre av hellige overbevisninger og religiøse konspirasjonsteorier, ikke av evidensbasert forskning og vitenskap, for å løse problemer i virkelighetens verden.

    Ja, ideologisk eller religiøs tro som problemløser er like virkningsløst som å be gudene reparere en havarert bilmotor eller englene tette hull i tennene.

    3
    4
  3. En glemmer fort.
    Hvor var Kjell og Zz da Selbekk stod opp og talte imot muslimene for noen år tilbake og kjempet for vår frihet, hvor drapstruslene haglet? Han stod mutters alene. Slikt snakkes ikke om, da er det lettere å gå til angrep og heller støtte muslimenes kamp mot Selbekk. For en skam. Snart er Europa Islamsk takket være alle som forholder seg taus og heller nedkjemper enhver som våger å stå opp. Slike vil vi ikke ha. La Islam få sin fremgang, la oss bøye oss for islam og profeten Muhammed. For en skam. Takk til enhver som inndirekte støtter islam. En glemmer fort.

    1
    1
    • Sant det, men frafallet hos Selbekk har vært stort siden da, nå er han som en pudding, uten salt og kraft.

      3
      2
    • Selbekk publiserte Muhammedkarikaturene for å skape seg et navn.
      I ettertid er han blitt død fisk som følger strømmen.
      Dagen er ikke til å kjenne igjen. Avisen er ødelagt.
      Dagen er ingen kristen avis. Den har falt og blitt en tjener for Guds rikes motstandere.
      Om han gjorde noe bra for snart tjue år siden har det ingen betydning for det han er nå.

      3
      3
    • Media under islamsk kontroll og innflytelse klarte å så et frø av hat mot Selbekk. Dette hatet har fått vokse frem i dagens såkalte kristne, vi ser det så altfor godt her på kommentarfeltet og andre steder. Alt har sitt opphav fra islam og alle som villig bøyer seg for denne religionen. For en skam. Takk til alle som bøyer seg for islam og den såkalte profeten Muhammed. En glemmer fort. Bort, bort med Selbekk, bort med alle som tør å si imot jævelskapen vi ser utbre seg i Europa og Skandinavia, den sanne trussel mot vår tro og frihet. For en skam.

    • Skulle stå:
      Spol til 22 min⬆️

      Litt utenfor, men hvor ofte sies dette ⬇️fra talerstoler? Når nevnes f.eks. en av mange fjorårets profetier som ikke gikk i oppfyllelse allikevel?

      HVA sier egentlig GUDS Ord?

      https://youtu.be/XqksC6qyABA

      Spol til 39:30

      1
      2
  4. En veldig klar og tydelig artikkel. Disse kristne lederne som har brukt Skriften som anker for sine synsinger og dermed har opptrådt som vranglærere og falske profeter bør vende om. De må forstå at de i kraft av den posisjon de har kan ha fått noen ikkevaksinerte til å endre oppfatning og ta vaksinen og dermed vært i noen tilfeller delansvarlig for tap av menneskeliv. Dette er grusomt å tenke på. Disse folkene burde ydmyke seg og virkelig be om unnskyldning for det de gjorde.

    2
    2
    • Selbekk stått frem som profet nå?
      Seriøst ment?

      Da vet han bedre enn deg hva en profet er🙈

      Han har aldri stått frem som noen profet. OG; kommer han noen noen gang til å gjøre det, så vil han være HELT tydelig på at han har det fra Gud og at det er noe som SKAL skje. Ikke noe som HAR skjedd, som han drømte i fjor eller lignende…

      Vebjørn har sagt og gjort galt akkurat som Erna, Hans Nilsen Hauge, Åge Åleskjær, Kongen, meg og deg.
      😊

      Det er mye godt stoff i Dagen. Noen visse kristne mener DE er de som «taler der andre tier». Men gang på gang har man sett at dette gjør Selbekk og IKKE dem. Som all annen media så er ikke alt riktig i Dagen. MEN Dagen reagerer på urett og falske ting i kristenheten. Mer enn annen kristen presse.

      Selbekk og Dagen er IKKE min bekymring😊 Bekymringen min er alle falske rapporter, falske profeter i menigheter/på nettet, som fører vill kristne, norske talere som vranglærer, legger tykt på/overdriver, ikke taler vél om andre, ikke er ærlige ang. økonomien i menigheten/ bedriften, utleverer private ting om medlemmer fra talerstolen/andre steder, lover helbredelse mot penger, tvilsomme ting som ungdom blir fôret med på The Send o.a., forkynnelse om at man er syk fordi man ikke tar nattverd, lærer menigheten å si dadadashadadadaosv osv… Dette shaddadda er ikke bibelsk.

      Bekymringen min er også sære, utilgivende, ikke-ydmykende, uvennlige kristne. Som IKKE tar Bibelen på alvor. Det stråler alt annet enn vennlighet, respekt og høflighet fra dem. Aril m.fl. her har prøvd å belyse det mange ganger. Det er trist at ikke Aril ser mer godhet i kristne. At han ikke ser forskjell på dem som vandrer med Gud og de som ikke gjør. Og det er IKKE rart at han ikke ser det. Han ser faktisk ofte at de kristne er verre. Med Jesus som ga sitt liv og vi som har tatt imot det så skulle det ha STRÅLT fra oss.

      Vi ser det går som Bibelen sier. Frafall. Og fruktene i Gal.5:22-23 teller ikke for flere kristne lenger…

      .

      1
      1
    • Selbekk har mye å svare for Hannah B.
      Han er blitt et redskap for det åndelige mørket som har ødelagt norsk kristenhet. Han er en falsk profet som kriger i mot Guds verk.
      Han støttet barnemorderne Hillary Clinton og den perverse Joe Biden. Han støtter krigen mot Russland. Han tier i hjel dem som advarer mot abort. Han er en av de farligste personer i det religiøse Norge. Hans krig mot evangeliske kristne sier sitt.

      Dagen ble vel på en måte politisk korrekt, da de gjorde ett kupp, og avsatte Sverre Hove. Jeg abonnerte på Magazinet, Selbekks gamle avis, og jeg sluttet å abonnere, da den ene korrupte kristen lederen etter den andre fikk stå frem. Så gikk jeg over til Dagen, og ble fasinert av Odd Sverres Israel innsikt – det var fantastisk. Men når Selbekk tok over – så ble det totalt forandret med en gang – som en troende, vil jeg si at den ble saltløs – som skriften snakker om:

      Dere er jordens salt! Men om saltet mister sin kraft, hva skal det da saltes med? Det duger ikke lenger til noe, uten til å kastes ut og tråkkes ned av menneskene.
      Matt 5:13

      Ettersom Selbekk også gikk på bibelskolen Livets Ord i Sverige, som media på den tiden avskydde, og hadde nært samarbeid i ettertid med Ulf Ekman og skrev den avslørende boken om Frimurerne og deres hemmelige sermonier i 1991 – så ble jeg fasinert over at ingen har påpekt dette via Media. For Listhaug i FRP hadde en sekretær som før var med i Levende Ord (norsk svar på livets ord) – og måtte via media ta avstand fra sin fortid og bok som han skrev. Men ikke Selbekk. Dessuten får han millioner fra Staten for avisen Dagen, som ikke eks. Document får – og har også stengt oss andre til å lese så mye som en artikkel, uten å betale for det.

      Det betyr ikke at alt han er gjort er galt – og stått opp for en del bra ting. Men jeg ville ikke helt ha stolt på hans karakter. I nedstengningen viste han hvor svak han var – ved å følge strømmen. Han trodde tydeligvis at vaksinene hadde større forrang enn Gud selv – spesielt når man tenker på at Kill Bill Gates, sto for mye av denne giften.

      3
      3
  5. Her er en god prediken af Hans Erik Nissen, som var forstander på Luthersk Missionsforenings Højskole i Hillerød i mange, mange år. https://youtu.be/JPWtawHxKGE

    Omkring minut 7,10 og frem taler han om, at eet af sjælefjendens stærke våben er, når folk begynder at vurdere hinanden i menighederne og “OPHØJER sig selv”… Han prædiker over stedet, hvor Johannes’ mor ber Jesus om at give hendes to sønner pladserne ved Jesu højre og Venstre side i Himmeriget.

    Djævelen kan optræde som en lysets engel og mange er forført af religiøsitet.

    I stedet for at fremhæve sig selv og sin ‘fromhed’ og fordømme andres Gudsforhold, og bagefter tale om, at du ‘ber for den og den’ (passer ikke så godt sammen m fordømmelsen af andre.,. ) så hør denne prædiken!
    Der findes mange fantastiske prædikener fra 2012-2016 på denne side, Nordsjællands Valgmenighed på YouTube, og man kan fx trykke på ‘populært’ eller ‘ældste’. Hans Erik var også forstander, da jeg var på Bibelskolen i Hillerød, men han døde af cancer i 2016 og er meget savnet. Hans sidste prædiken var jeg til, og den har ca 15.000 visninger. Han var så svag og sjuk, at han måtte sidde under prædikenen.

  6. Her er en god prediken af Hans Erik Nissen, som var forstander på Luthersk Missionsforenings Højskole i Hillerød i mange, mange år. https://youtu.be/JPWtawHxKGE

    Omkring minut 7,10 og frem taler han om, at eet af sjælefjendens stærke våben er, når folk begynder at vurdere hinanden i menighederne og “OPHØJER sig selv”… Han prædiker over stedet, hvor Johannes’ mor ber Jesus om at give hendes to sønner pladserne ved Jesu højre og Venstre side i Himmeriget.

    I stedet for at fremhæve sig selv og sin ‘fromhed’ og fordømme andres Gudsforhold, og bagefter tale om, at du ‘ber for den og den’ (passer ikke så godt sammen m fordømmelsen af andre.,. ) så hør denne prædiken!
    Der findes mange fantastiske prædikener fra 2012-2016 på denne side, Nordsjællands Valgmenighed på YouTube, og man kan fx trykke på ‘populært’ eller ‘ældste’. Hans Erik var også forstander, da jeg var på Bibelskolen i Hillerød, men han døde af cancer i 2016 og er meget savnet. Hans sidste prædiken var jeg til, og den har ca 15.000 visninger. Han var så svag og sjuk, at han måtte sidde under prædikenen.

  7. Kjell,

    Jeg hørte nettopp nå en låt på kanal 10 på himmel og hav-stevnet i kveld av Jesus Revolution.

    «Book of life».

    Kjente den igjen fra Richard’s Bibelogtro»s nettsted. Vet du hvem som har skrevet den?
    (Synes det er en fin ting å opplyse det når det ikke er Jesus Revolution’s egen)

  8. Til birger Hermansen: kort og godt jeg utgir meg ikke som noen lærer på noen som helst måte, jeg er kun en helt alminnelig kristen mann.

Det er stengt for kommentarer.