POLITIET FØRER SAK MOT CHRISTENSEN FOR NETTSJIKANE AV TORP´ENE

Melder krav om erstatning mot kontroversiell blogger bibellærer og evangelist i pressemelding lagt ut på nettsider assosiert med Oslokirken og på Facebook

offentliggjort-jkc-torp“På onsdag 20.januar fører Oslo Politikammers juridiske avdeling sak mot en blogger og bussjåfør ved navn Jan Kåre Christensen for hans sjikane av Aina & Jan-Aage Torp siden 2011. Christensen har blogging som sin kommunikasjons-arena, og er blitt kjent ved å navngi og angripe 100 kristne ledere, spesielt om de er blitt skilt og gjengift. Christensen er også kjent for sitt unitariske syn og at “helvete fins ikke”,” heter det i en pressemelding offentliggjort av advokat Aarø som er bistandsadvokat til pastor jan Aage Torp og hans kone Aina

Fra Restoration-Oslokirken.no om onsdagens rettssak  . Saken med nummer 15-073540MED-OTIR/02 kommer opp i Oslo Tingrett på onsdag morgen. Christensens forsvarer er advokat Brynjar Meling som ikke minst er kjent som forsvarer av Mullah Krekar og andre islamistiske talsmenn. Politiets aktor er Dag Paulsen, som leder “Hatkrim-avdelingens” juridiske seksjon ved Oslo Politikammer. Som aktor vil Paulsen føre saken, og Jan-Aage Torp er stevnet som vitne. Aina & Jan-Aages bistandsadvokat er Ann Helen Aarø i det respekterte Advokatfirmaet Nordhus & Aarø. Hun bistår dem gratis. Aarø har idag oversendt et langt brev til politiets aktor der hun fremmer et erstatningskrav for Aina & Jan-Aage Torp. Hun fastslår at siktelsen av Christensen er basert på § 390A i straffeloven: “Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred eller som medvirker hertil straffes med bøter eller fengsel inntil 2 år. Offentlig påtale finner bare sted når det begjæres av fornærmede og finnes påkrevet av almene hensyn.”

I henhold til Politiets siktelse av Christensen har han opptrådt på følgende vis:

politimann«I perioden fra januar 2012 til mars 2015 fra sin bopel i Krokstien 2C i Oslo eller andre steder, fremsatte han på nettsiden jan.christensen.net og/eller andre nettsider som han hadde opprettet, en rekke blogginnlegg hvor Jan-Aage Torp ble omtalt blant annet som «selvsentrert», «ekkel», «frekk», «narsissistisk», «syk», «tyrann», «psykopat» og «spedalsk». Videre ble det gjentatt i flere av innleggene og/eller i kommentarfeltet at Torp «lever i hor», samt at han er en «gammel gris som skiller seg og gifter seg med barnepiken».

Saken reiser spørsmålene om hvorvidt Christensen kan påberope seg ytringsfriheten som basis for frifinnelse fra strafft, og fra erstatningskravet.

Christensen er tiltalt for overtredelse av straffeloven 390 a og ikke straffelovens § 390 (fredsforstyrrelse), understreker Aarø. Politiet viser i sin dokumentasjon til at Christensen har ikke bare gjort sine synspunkter kjent, men har gjort sjikanen til en repeterende øvelse. Aarø skriver i dagens brev at Christensen har vært “invaderende” i Torp´enes liv. Hun understreker at Aina har aldri deltatt i den offentlige debatt om noen av de spørsmålene som Christensen repeterer. Likeledes påpeker Aarø Christensen navngir og angriper Jan-Aages tidligere kone, selv om hun aldri har deltatt i den offentlige debatt om disse spørsmål.

Et spesielt poeng gjøres av Aarø om utnyttelsen som Christensen begår av det faktum at Ainas foreldre mistet sitt hus i april 2015 i en brann. Christensen hevder gjentatte ganger at dette er en advarsel fra Gud fordi Aina er gift med Jan-Aage. Aarø presenterer også fakta som viser at Christensen i løpet av en 5-års-periode 2011-16 har kalt Jan-Aage “gammel gris” (30++), “horebukk og horkarl” (260++), “narcissist/narresist” (30++), “psykopat” (200++), “falsk pastor/profet/apostel” (400++). 920 ganger til sammen på sin norske blogg, og 920 ganger til sammen på hans engelske blogg. Sammenlagt 1840 ganger (forsiktige tall). Det er avsatt én dag til saken, som blir ført for åpne dører.

Angrer som en hund

Christensen som torsdag fortalte sine lesere at han gledet seg til å “gruse” pastor Torp i onsdagens rettssak skrev fredag at han egentlig angret som en hund på at han begynte å hundskrive om Torp i det hele tatt. Lørdag tar Christensen igjen til motmæle og bruker mesteparten av sitt siste blogginnlegg til å forsøke å lime Ansgar Braut og Torodd Fuglesteg opp mot pastor Jan Aage Torp. I sitt opprinnelige blogginnlegg hadde Christensen anvendt et copyrighted bilde av Torodd Fuglesteg, men fjernet dette etter at Fuglesteg sendte en faktura på 750 kroner. I en epost til Søkelys skriver Fuglesteg dette: “For min del har jeg sendt han denne fakturaen. Enten er pengene paa min konto innen 1. februar eller saa sender jeg saken til rettslig inkasso der inkasso og rettslige kostnader vil bli lagt til. Saa svart og hvitt er det.” Dermed ser det ut til at Fuglesteg vil opprettholde sitt krav selv om Christensen har fjernet bildet etter å ha mottatt kravet fra Fuglesteg som lød slik: “Hei. Vennligst betal meg 750 NOK for bruk av mitt bilde i din blog spott http://blog.janchristensen.net/2016/01/nr-1344-nettheten-fortsetter-imot-meg.html Forfall paa faktura er satt til 1. Februar. Vennligst betal til PAYPAL konto torodd@toroddfuglesteg.com  -Hvis ikke faktura er betalt vil den automatisk gaa til rettslig inkasso der flere kostnader vil lagt til allerede regning + at din generelle kredittverdighet vil bli nedgradert. Dette er forste og siste advarsel. Best regards/Vennlig hilsen Torodd Fuglesteg.

Originalartikkel kan leses her: http://restoration-oslokirken.no/vaar-historie/read2/article/1375128

83 tanker om “POLITIET FØRER SAK MOT CHRISTENSEN FOR NETTSJIKANE AV TORP´ENE

 1. Alt tyder på at det er noe fundamentalt gale med hele kristendommen noe jeg har hevdet tidligere. Det finnes tusenvis av sekter som krangle så bysta fyker. At de ikke ser dette selv er helt ubegripelig. Det er absolutt ingenting som tyder på at kristne har fred i sine hjerter

  • Jeg tror at innleggene dine er et rop om hjelp, Jeremy? Er det noe vi kan gjøre for deg?:-)

  • Britt se her>>>>Marie on 15/01/2016 at 16:55 said:
   Christensen er ingen sann kristen og det er trist hvis noen tror det. Håper han får seg en skikkelig smekk? HÅPER PÅ EN SMEKK? Veldig åndelig å ønske noen vondt?
   Dere er (kraftuttrykk slettet) ikke riktige. Dere ønsker hver andre som ikke deler ens syn alt ondt…Dette er virkelig skremmende!!!!!!!!!!!!!!!

  • Hei Jeremy. Jeg ønsker ikke at Christensen “får seg en smekk” fordi jeg ønsker han noe ondt eller fordi jeg ikke deler hans bibelske syn. Jeg ønsker bare at det får konsekvenser for han at han i år etter år trakasserer, hetser og forfølger mennesker med å legge ut bilder av dem på bloggen sin med de mest horrible tekster. Synes du det er ok hvis en person skriver 100 innlegg om deg, med bilde av deg og forteller alle at du er en horebukk, en psykopat, en gammel gris og verre ting? Jeg tror ikke du har sett bloggen til Christensen, men vær snill å ta en titt.

  • Hvis Jeremy vil ha respekt, må han vel vise respekt selv. Han har, så langt jeg her sett av det han skriver, bare vist forakt og atter forakt. Akkutat som fariseerne og de skriftlærde.

  • Jeremy har FORLANGET å få respekt. Men han er ikke villig til å vise respekt SELV. Det er DET jeg sa. Men DET er vel ikke så enkelt for DEG å forstå?

  • “Du selv, Birgir, har vist stor forstaaelse og overberenhet for Israel naar de har gjort ufine ting ovenfor arabere/palestinere.”

   Og HVOR har du DET fra?

 2. Christensen er ingen sann kristen og det er trist hvis noen tror det. Håper han får seg en skikkelig smekk, for ingen har lov til å behandle sine medmennesker på en slik måte. Med få unntak tror jeg hele kristen Norge tar avstand til Christensen.

 3. Jo, Jeremy, du er definitivt en rogalending. Du har blandet inn 2-3 tilfeller av rogalandsdialekt i innlegget ditt. Udiskuterbart:-)

  Men, trist å se at du helt åpenbart har det vondt. Og det er tydelig at du er i fullstendig mental ubalanse. Anbefaler deg å ringe etter hjelp, før du skader deg selv eller andre. Må Gud hjelpe deg.

  • Er du seriøs? Eg trur eg vett kem som treng hjelp..

   Tenke deg om et par ganger nå? Eg er ikkje enige med deg og dine trosfeller og dermed er eg sjuk i hove og trenger øyeblikkelig lege hjelp?

   Tenk deg om alle sku vore enige om absolutt alt..Koss hadde verden sett ut da?

   Har du lyst å gå inn i ein seriøs debatt med meg? Eg har jækla mye å lære deg…Det er mye du ikkje har peiling på.

   Skal eg åpna augo og hjarta ditt? bare gje meg ein lyd så stiller eg eg opp for deg.

  • “Har du lyst å gå inn i ein seriøs debatt med meg? Eg har jækla mye å lære deg…Det er mye du ikkje har peiling på.”

   Er det for mye å forlange litt respekt, Jeremy? Du kritiserer oss andre og forteller at du alene vet alt. Tviler på at noen har interesse av å lære noe som helst av deg før du lærer deg alminnelig folkeskikk.

 4. Jødedommen består ikke av 35.000 forvirrede sekter som ikkje skjønnet noe som helst. NT er bare en gresk skrift på rundt 290 siden og Tanach er 4 ganger større inkludert Torahen.

  Den perfekte tro….Ingen over ingen under og ingen ved siden av. En planet et folk en G-d en Torah en Tanach end of story. NT Mormon’s bok Koranen er løgn og svindel.

 5. Jeremy, hva i alle dager vet du om hva jeg har peiling på? Jeg ser kun en forstyrret, arrogant, pompøs, hissig og kunnskapsløs stakkar, som jeg overhodet ikke har noen interesse av å debattere med.
  Punkt 1. Du er ikke i balanse
  2. Du mangler generell kunnskap
  3. Du har et hat mot kristendommen

  Alle disse punktene gjør det nytteløst å debattere. Enfoldighet og arroganse i kombinasjon, er svært vanskelig å forholde seg til, og når det da er et hat mot kristendommen i tillegg…. Vel, lykke til:-)

  • Trenge du hjelp til å skjønne bibelen er eg her for deg.

   Bare spør meg og du skal få svar 🙂

   Ellers synes eg anklagene dine mot meg er veldig sjarmerende,,,Omtrent som Torp mot Christensen. Kristen nestekjærlighet på sitt beste lol

  • A.G.A er dette en del av din barndom siden du er så uhøflig?

   Eg ser både deg og fleire andre i denne teksten her.
   kristendommen jakter på de uskyldige. Hvis kristne frykt var rettet utelukkende mot voksne, det ville være ille nok, men kristne rutinemessig terrorisere hjelpeløse barn gjennom fæle skildringer av de endeløse redsler og lidelse de vil bli utsatt for hvis de ikke tror og lever gode kristne liv. Kristendommen har formørket de tidlige årene av generasjon etter generasjon av barn, som har levd i redsel for å dø mens i dødssynd, og kommer til uendelig pine som resultat. Alle disse barna ble tillitsfulle voksne, og de ​​har ikke evnen til å analysere hva de ble fortalt; de var rett og slett hjelpeløse ofre, som, ironisk nok, ofre følgende generasjoner på samme måte som de selv hadde blitt utsatt. De nesten 2000 år med kristen terroren mot barn er rangert som en av sine største forbrytelser. Og det er en som fortsetter den dag i dag.

   Som et eksempel på kristendommens grusom hjernevasking av den uskyldige, bør du vurdere dette sitatet fra en offisielt godkjent, 19. århundre katolske barneboken (Traktater for Spiritual Reading, av Rev. J. Furniss, CSSR):

   Se på dette lille fengsel. I midten av det der er en gutt, en ung mann. Han er stille; fortvilelse er på ham. . . Øynene hans er brent som to brennende kull. To lange flammer komme ut av ørene. Hans pustebesvær. Noen ganger åpner han munnen og pust av flammende ild ruller ut av det. Men hør! Det er en lyd liksom av en kjele kokende. Er det virkelig en tekanne som koker? Nei; så hva er det? Hør hva det er. Blodet koker i skålding årer av den gutten. Hjernen koker og bobler i hodet hans. Margen koker i hans ben. Spør ham hvorfor han er dermed plaget. Hans svar er at når han var i live, hans blod kokte å gjøre veldig onde ting.

   Kristendommen er også basert på frykt. Selv i dag er det liberale prester som forkynner et evangelium om kjærlighet, ignorere de mesteparten av kristne lære, og ikke minst hoveddelen av kristen historie. Gjennom nesten hele sin tid på jorden, har motoren som driver kristendommen vært i tillegg til frykten for døden-frykt for djevelen og frykt for helvete. Man kan bare forestille seg hvor potent disse truslene virket før fremveksten av vitenskap og rasjonell tenkning, som i stor grad har ranet disse bogeys av deres makt for å inspirere terror. Men selv i dag, eksistensen av djevelen og helvete er kardinal læresetningene i nesten alle kristne trosbekjennelser, og mange fundamentalistiske predikanter fortsatt åpent tyr til terrorisere sine tilhengere med uhyggelig, sadistiske portretter av de som lider av ikke-troende etter døden. Dette er ikke et forsøk på å overbevise gjennom logikk og fornuft; det er ikke et forsøk på å appellere til bedre karakter av enkeltpersoner; snarere er det et forsøk på å piske flokken i tråd gjennom trusler, gjennom appeller til en base del av menneskets natur-frykt og feighet.

 6. Jesus sier at Treet skal kjennes på fruktene. Et godt tre bærer gode frukter og et dårlig tre bærer dårlige frukter.
  Trenger egentlig ikke å si mer om hvem som er ekte eller ikke-ekte kristne, for vi skal kjenne dem på fruktene 🙂

  • Kan ikke du fortelle da din G-d ble så sulten og han tok med seg noen studenter til et fikentre de gikk langt og da de kom frem var det tomt. Jesus ble så rasende at han forbannet treet. Tenk dere G-d inkarnert som menneske skal bli sulten og treet som han selv har skapt er uten mat? Var det ikke bare å knipse med fingrene så var alt fullt av mat. De reiste der i fra og han kom inn i templet etter bomturen og raserte både bord og stoler fordi noen vist nok satt der med penger.
   Skrubbsulten tom mage = lettantennelig aggressiv

   Denne historien hadde ikke vært problematisk dersom de kristne så på Jesus som James broren til Jesus gjorde nemlig et helt vanlig menneske. Og hevde at et menneske blir G-d eller G-d blir et menneske er i strid med læren i Torahen og Tanach. Hvordan NT har kommet til den konklusjon er ufattelig.
   Det som er forbudt i Torahen og Profetene er ok i NT?

   Dette er noe eg ser meget klart. Kristne ser det ikke og vil ikke se det heller. Også forståelig. Troen vil jo falle i grus om de gjør en innrømmelse. De kan ikke en gang vurdere et kompromiss. Det er komplett umulig

  • Kjenner meg ikke helt igjen i det du skriver. Bibelen skal leses i sammenheng, ikke dra ut noen bibelvers og fortolkes slik at det passer oss sitt eget tankesett.

   Avslutter her med at summen av Guds Ord er Sannhet.

  • Eg synes det er bra at du avslutter…..Kunnskap må du skaffe deg før du går i en debatt. Svært viktig å kjenne skriften og ikkje bare vri på den som de fleste kristne gjør.

   Eg er fullt klarover at kristne har harde tider og de sliter med å forklare og sliter med å forstå. Detta er ikkje noe nytt.
   Alle som eg har debattert med har avslutter debatten med å slenge dritt og særdeles ufine ting. Dersom de var så trygge på sin så kalte ”sannhet” så ville de aldri ha reagert på en slik måte. Dette er et vitne om usikkerhet dårlig selvbilde

  • Jeg svarer etter min kunnskap..
   Men da må du fortelle meg hvor jeg kommer med ting som du mener ikke samstemmer med skriften. Da må du argumentere det med Guds Ord og henvis til stedet det evt ikke stemmer overrens..

  • “Alle som eg har debattert med har avslutter debatten med å slenge dritt og særdeles ufine ting.”
   Det sier mye om deg. Mangel på respekt og høflighet, for eksempel.

 7. Jeg oppfordrer alle til en god tone og unngå å stemple hverandre som mentalt lidende eller psykisk syke! Unngå personangrep og ta ballen og ikke mannen dersom dere er uenig med noen!
  Red

  • Mente: Helt klart at et vanlig menneske IKKE kan ta bort syndene våre. Gud krever fullkommenhet, og det var mennesket Jesus Kristus, Han var Sann Gud og Sann Menneske..

 8. Jkc’ siste blogg: “Jeg slapp militæret da jeg er Dansk, og har vært på skytebanen en gang, for 25 år siden”
  Er det en sykdom å være dansk? Er dette en måte å snike seg unna norsk verneplikt?

  • Ja, du ser det kanskje ikke i rett sammenheng?
   Ja, Jesus er vår fred. Og kristne skal også holde fred med hverandre. Hvor er det stridighetene våre kommer fra? Jo, det kommer fra vårt kjød (menneskenaturen).
   Og når vi står på Guds Ord, så må en også regne med at folk blir opprørske osv osv..

   Jesus sier at vi skal vende det andre kinnet til. Jesus oppfordrer ikke krig eller vold på noen som helst måte. Mange har kanskje kommet i kristendommens navn med kriger og ødeleggelser, men det strider mot Guds Ord! Sanne kristne følger det som står i Guds Ord og holder fast på det. Og Jesus sier også at vi skal kjenne dem på fruktene. Et godt tre bærer gode frukter, men dårlig tre bærer gode frukter.

   Ja, det har vært jødeforfølgelse i kristendommens navn, men det stider mot Guds Ord.
   Jeg elsker Jødene og de er Guds utvalgte folk.

   Jesus kom første gangen som den lidende Messias, som døde for våre synder. Han kom for å kalle syndere til omvendelse. Nå har evangeliet kommet til hedningene. Men Gud har også en frelsesplan med jødene.

   Du tenker kanskje på riket for Israel?
   Den første gangen kom Messias for å frelse oss. Og Han skal komme igjen! Da skal han komme som Konge og opprette riket for Israel.
   Juleevangeliet oppfylles helt når Jesus kommer igjen! Da skal Han komme som Konge og setter seg på Davids trone i Jerusalem, det rettferdighet utgår.

   Jesus er det stadige offeret. Han er Guds lam som bar all verdens synd.
   Jødene forkastet Jesus, og de skal bli forført at antimessias. Og Antimessias skal sette seg i Guds tempel for å utgi seg for å være Gud. Det skal bli en stor trengsel for Jødefolket. Men Gud skal gripe inn og Israel skal bli frelst på en dag!
   Jesus sa at de ikke skulle få se Ham, før de sier “velsignet være Han som kommer i Herrens navn”.

   Like sikkert som Jesus kom første gangen, like sikkert er det at Han skal komme igjen!

  • Juleevangeliet? Nå fekk eg en god latter Juleevangeliet =D

   Du sier Jesus er offer lammet? Her er noe virkelig gale med deres forståelse..

   Hva dere kristne kaller påske og messianske er enig i at det er om Jesus:
   For over 3500 år har det jødiske folk forstått og lært at på påske som de (kristne også kaller påske) de ville slakte et lam symboliserer ødeleggelsen av de egyptiske guder ennå kristne og messianske sier jødene tar feil og at lammet var jesus (enten G-d selv eller G-ds sønn).
   Så kan du fortelle meg da, med alle de profetene som kom senere til å gi korreksjon til jødene, hvorfor “G-d” aldri rettet dem på denne store begivenheten? Kan det være at jødene ikke er feil? … Eller er G-d en vridd Far som planlegger å straffe sine barn for å “adlyde” Hans Skrifter svært spesifikke instruksjoner?

  • Andre johansen se her litt>>>Jesus sa at de ikke skulle få se Ham, før de sier “velsignet være Han som kommer i Herrens navn”.

   Dette er nok en ref til endetiden. Men hallo hvor mange har ikke stått frem å sagt at de har møtt Jesus personlig. Flere som hevder å ha hatt besøk av Jesus på soverommet sitt ja og andre plasser også? 🙂

   Så han gjør en sånn avstikker i ny å ne liksom?

  • Eller mener at Messiasprofetien skal oppfylles helt i sin endelige form når Jesus kommer igjen!
   1. Jesus kom først som den lidende Messias.
   2.Skal komme igjen som konge og opprette riket for Isralel!

   Ja, Jesus er påskelammet som ble slaktet. Er det vi kristne feirer.
   Jødene feirer påske pga utvandringen av egypt.
   Les om de ti landeplagene som rammet egypt. spesielt hva som skjedde med den førstefødtes død. Hva var grunnen til den førstefødtes død? Kanskje du forstår sammenhengen?

   Jeg avslutter her.. Opp til deg hva du vil tro eller ei.

   Jesus er vår frelser, Guds lam som bar all vår synd. Den som tror på Jesus er trygg og skal bli spart fra den kommende vrede.

  • Ja, det er referert til endetiden, da de sier”velsignet være han som kommer i Herrens navn”
   Jesus sier at Jødene skal ta imot en som kommer i sitt eget navn, det henvises til antikrist.

   Jødene kommer til å ta imot antimessias først. Men de skal skjønne at de blir lurt, da skal de rope til Gud i sin nød. Da kommer nådens og bønnens ånd over Israel. Da skal de skjønne at Han som de forkastet og gjennomboret var deres Messias. De skal omvende seg med tårer osv.
   Du kan lese mer om det i Bibelen 🙂

   Vi hører om folk som sier at de har sett Jesus på soverommet osv. Men sitter ikke Jesus ved Faderens høyre hånd?
   Hører mye rart i disse tider, men vi finner Sannheten i Guds Ord:)
   Jeg tror ikke på alt jeg hører, men jeg forholder meg til det som står skrevet. 🙂
   Bibelen sier også det skal komme mye rart i endetiden.. Men Bibelen sier også at de som har kjærligheten til Sannheten ikke skal bli ført vill ..

   Vi har fått alt det vi trenger i Guds Ord og er det vi skal forholde oss til det som står skrevet 🙂

  • Du sier her>>>Men sitter ikke Jesus ved Faderens høyre hånd?

   Min respons er følgende Jesus sies å være sant menneske og sann G-d altså G-d ble menneske inkarnert som menneske…Vel snakker vi om to G-d’er her?
   Fortell meg ærlig. Hvordan kan G-d sitte ved siden av seg selv?

   Dette må du forklare meg

  • Nei, det finnes bare en Gud! Men her kommer treenighetslæren inn.

   Først og fremst er det GTs oppgave å forkynne monoteisme. Israels folk ble jo påvirket av en polyteistisk kultur (polyteisme = å tilbe flere guder). Derfor sier GT: ”Du skal ikke ha andre guder foruten meg” (2 M 20,3) og ”Hør, Israel! Herren er vår Gud, Herren er én” 5 M 6,4.

   Som kjent var det ikke lett verken for folket eller kongene å følge budet om Guds enhet. Det er bemerkelsesverdig at det er presten Aron som første gang begynner med avgudsdyrkelse. Han får laget en oksekalv av gull som han og folket tilber mens Moses er på Sinaifjellet for å motta åpenbaringer fra Gud.

   Dette ble innledningen til lange perioder med avgudsdyrkelse. Det resulterer i at det er få av Judas eller Israels konger som holder fast ved bekjennelsen av den ene allmektige Gud. De faller for fristelsen til å dyrke nabofolkenes guder.

   Bibelen kaller disse gudene ”motbydelige avguder” (hebraisk: gilulim. Betyr opprinnelig møkk-klumper – altså et nedsettende ord for avguder, amuletter o.l.). Begrepet motbydelige avguder blir brukt førti ganger i GT – første gang i 3 M 26,30, og siste gang i Esek 44,12. Dette viser at flerguderiet var et vesentlig problem i GTs tid. Og derfor er GTs oppgave først og fremst å forkynne at Gud er én. Hvis Den hellige Ånd klart hadde forkynt treenighetslæren fra begynnelsen, ville det uten tvil ha skapt problemer for forståelsen av Guds person.

   Men dermed er det ikke sagt at GT ikke forkynner treenigheten. Helt siden oldkirken har Skriftfortolkere funnet en skjult treenighetslære i Skaperens omtale av seg selv som ”vi”:

   ”La oss gjøre mennesker i vårt bilde, etter vår liknelse. Og de skal råde over havets fisker og over himmelens fugler, og over feet og over all jorden, og over hvert kryp som rører seg på jorden” 1 M 1,26. ”Kom, la oss stige ned og forvirre deres språk så de ikke forstår hverandres tale” 1 M 11,7.

   Man regnet også med at det var treenigheten som besøkte Abraham da han ble oppsøkt av tre menn:”Han løftet sine øyne, og se, tre menn sto foran ham. Da han så dem, løp han dem i møte fra teltdøren, bøyde seg til jorden…” 1 M 18,2.

   Det ble også hevdet at de tre ledd i den aronittiske velsignelse er Guds tre personer som er aktive i velsignelsen: ”Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred!” 4 M 6,24-26

   Uansett hvordan vi i dag forholder oss til disse oldkirkelige fortolkninger, er det slik at det som åpenbares i NT allerede er til stede i GT: ”For hvis dere trodde Moses, så hadde dere trodd meg. For det er meg han har skrevet om. Men hvis dere ikke tror hans skrifter, hvordan kan dere da tro mine ord?” Joh 5,46-47.

   Derfor kan vi konstatere at læren om treenigheten ikke er en oppfinnelse som teologer har vedtatt på forskjellige kirkemøter, slik det av og til blir hevdet. Det er heller ikke tale om at læren har vært under utvikling fra dunkle antydninger til den lære vi kjenner i dag. Når Kristus kan fremlegge læren om treenigheten på GTs grunnlag, er det fordi denne lære finnes i GT. Se Mat 22,41-42, hvor Jesus på grunnlag av kongesalmen Sal 110 gjør rede for at han er Herre.

   Hedningenes guder er ikke guder (Jer 2,11). De vakler hvis man ikke plasserer dem på et solid grunnlag (Jes 40,18). De finnes i virkeligheten slett ikke (1 Kor 8,4), og de er tomme – det vil si uten liv, verdi og innhold, og derfor er det nytteløst å tilbe dem (Apgj 14,15). Legg merke til at vår tro på Kristus også er tom dersom ikke Kristus er stått opp fra de døde (1 Kor 15,17). Av dette lærer vi at avgudene reelt er verdiløse, fordi de er døde. Derimot er den ene sanne Gud en virkelig Gud fordi han er levende inn i evigheters evighet.

   Tilbedelse av flere guder faller ikke inn under begrepet gudstjeneste. Det som hedningene ofrer til sine forskjellige guder, ofrer de ikke til Gud, men til demoner: ”Nei, men at det som hedningene ofrer, det ofrer de til de onde åndene og ikke til Gud. Men jeg vil ikke at dere skal komme i samfunn med onde ånder” 1 Kor 10,20.

   Læren om treenigheden i NT

   NT uttaler seg altså ikke direkte om treenighetslæren. De dogmatisk utformede læresetninger ble fremsatt etter at NT var skrevet. Men vi skal gjøre det klart at vår lære om treenigheten likevel er hentet fra Skriften. Det viktigste utsagn vi har om treenigheten er Jesu egne ord i dåpsbefalingen (Matt 28,18-20). Her fremtrer treenigheten sterkt. For Jesus taler ikke om å døpe i Faderens, Sønnens og Den hellige Ånds ”navner” (i flertall). Jesus bruker entall og befaler å døpe i Faderens, Sønnens og Den hellige Ånds navn (i entall). Det er med andre ord kun én Gud, som er Faderen, Sønnen og Den hellige Ånd.

   Eksempler på klare sammenstillinger av Faderen, Sønnen og Den hellige Ånd:

   (Luk 1,26-37): Intet er umulig for Gud. Derfor skal Den hellige Ånd komme over Maria, og hun skal føde Guds Sønn.
   (Mat 3,13-17): I beretningen om Jesu dåp er treenigheten virksom. Røsten fra himmelen (Faderen) forkynner Jesus som sin Sønn etter at Guds Ånd var falt på ham.
   (Mat 12,22-29): Som Messias utdriver Jesus onde ånder ved Guds Ånd. Derved kommer Guds rike.
   (2 Kor 13,13): Treenighetstanken har hatt en fremtredende plass i den eldste forkynnelse. (Ef 4,3-6): Å leve etter kallet er blant annet å ivre etter å fastholde Åndens enhet i fredens sambånd. Det vil si én Ånd, én Herre og én Gud.

   Hermed går det klart fram at den kristne kunnskap om Gud ikke er blitt til på forskjellige kirkemøter opp gjennom kirkehistorien. Men allerede fra begynnelsen var kunnskapen om den treenige Gud de kristnes tro på grunn av apostlenes forkynnelse gjennom deres skrifter.

   Imidlertid er det også en kjennsgjerning at kirken har måttet kjempe hardt for å bevare sin lære om treenigheten fra vranglære. Noen ganger har vranglæren fornektet at det er tre personer. Andre ganger har vranglæren fornektet at Gud er én.

  • Men må innrømme at jeg ikke kan forstå alt på menneskelig vis med logikk.. Men tror på treenighetslæren 🙂

  • Hvordan kan du tro på treenigheten når det er allment kjent at den ble lagt til på Nikea 325..Sier ikke bibelen at det ikke skal legge til eller trekke i fra?

  • Andre Johansen
   Hele jødedommen bygger på Monoteisme mens kristendommen har importert Polyteisme. Hva ser vi her og hvordan vil du forsvare det..Dette er G-ds ord..Bibelen taler for seg og er veldig klar og konsekvent: en person kan ikke dø for syndene til en annen. Med andre ord, kan de synder begått av én person ikke bli utryddet av straff gitt til en annen. I Exodus 32: 30-35, spør Moses G-d å straffe ham for synd begått av folk i forhold til>>>> Ja gullkalven = Polyteisme. G-d forteller Moses at personen som begikk synden er den som må få straff. Så, i 5 Mosebok 24:16, G-d bare sier dette som et grunnleggende prinsipp, «Hver mann skal lide døden for sin egen synd. ‘ Dette konseptet er gjentatt i profetene, i Esekiel 18: «Den sjel som synder, skal dø … den rettferdiges rettferdighet skal hvile over ham, og den ugudeliges ugudelighet skal hvile over ham. Profeten Jeremia ser til den dagen da den feilaktige troen på at en mann er død soner for en annen manns synder skal ikke lenger holdes av alle: i Jeremia 31: 29-30, sier profeten: «I de dager skal de ikke si mer, Fedrene spiste sure druer, og barnas tenner blir såre. Men enhver skal dø for sin egen skyld: hvert menneske som eter sure druer, skal tennene bli satt på kanten…Hva er det vi ser her..31:31-34 alså den nye Pakt med Jesus? Men hva står i vers 29??

   Og hva sier Jeremiah 16:19 Herre, min styrke og min borg, og min tilflukt på nødens dag, skal hedningene komme til dig fra jordens ender, og skal si: Sannelig, våre fedre har arvet løgn, forfengelighet, og ting der det er ingen fortjeneste. HEDNINHENE FRA JORDENS ENDER,,,,,,,,DEN NYE PAKT FRA JORDENS ENDER??Som ikke kjenner G-ds ord??

   Zakariah 8:23 Så sier Herren, hærskarenes G-d: I de dager skal det skje at ti menn skal ta tak, ut av alle språk blant nasjonene = Hedningene, skal selv ta tak i skjørtet [Talliten bønnesjal] av ham som er jøde, og si: Vi vil gå med dere, for vi har hørt at G-d er med dere, Igjen her den så kalte ”nye pakt” ??

  • Helt klart at et vanlig menneske kan ta bort syndene våre. Alle mennesker er syndige og ingen er rettferdig. Dyr kan heller ikke ta bort syndene. Gud krever fullkommenhet!
   Er kun Gud selv som kan ta bort syndene, derfor kom Jesus Kristus som er Guds Sønn. Han er sann Gud og sann menneske. Jesus Kristus var og er uten synd. Han oppfylte loven og tok på seg all verdens synd. Han er den eneste som er fullkommen og fullstendig syndfri. Og Gud reiste Ham opp fra de døde 3. dag. Jesus lever! Og vi får evig liv ved troen på han. Jesus Kristus er vår rettferdighet!
   Vi alle har syndet og er skyldige for Gud. Er kun troen på Jesus som kan frelse oss.

   Hvis du leser det jeg skrev over, så vet du har jeg tror at Gud er En. Tror ikke på flere guder, men på En Gud.
   Hvis du leser nøye så ser du hva jeg mener. Sant at treenighet ikke står i Bibelen, men Guddommen består av Faderen, Sønnen og Den Hellige Ånd, de tre personene er Én!

   Hvis du leser Skapelseesbereningen så åpenbarer Gud seg tidlig hvem han er. Les når Gud skapte mennesket.

  • Mente at selvfølgelig kan ikke et vanlig menneske ta bort syndene våre. Gud krever fullkommenhet, og det var Jesus Kristus. Han er Sann Gud og Sann Menneske.

 9. Noen ganger er det en hårfin balanse mellom sak og person, og i “tilfellet Jeremy”, har vi egentlig kun “person” å forholde oss til, og da må vel heller oppfordringen være å ikke gå i debatt, å heller tie ham ihjel?

  • I evangeliene oppgis det to stamtavler for Jesus. Matteus sporer Jesu slektslinje fra Abraham til Josef (Matt 1,1-16), men han legger vekt på at Josef IKKE var Jesu faktiske far. (Matt 1,18). Siden han skrev for et jødisk publikum, var hensikten å bevise at Jesus var den lovede Messias. Lukas gjengir stamtavlen helt tilbake til Adam, og identifiserer på den måten Jesus med menneskeheten. Han slår uttrykkelig fast at folk mente at Jesus var Josefs sønn. Enkelte bibelkommentarer gjør rede for forskjellene i de to slektstavlene ved å anta at Matteus gir den RETTSLIGE slektslinjen an kongelig avstamming, mens Lukas gir Marias slektslinje, den eneste menneskelige forelderen ti Jesus. Dersom dette er tilfellet, regnes i så fall Josef som sønn av Marias far, Eli, gjennom ekteskap.

   Men uansett, det er ingen tvil etter skriftene at Jesus er Messias, den levende Guds Sønn.

  • MESSIASPROFETIER

   MOSEBØKENE.

   Mosebøkene danner begynnelsen av menneskeheten og skapelsen og fram til tiden da Moses dør og israelsfolket står på grensen til Kana’ans land.

   (1) 1. Mos. 3, 15: Kvinnens sæd.

   Da syndefallet var et faktum, talte Gud profetiske domsord over slangen, mennesket og jorden. Hovedordet i denne vår sammenheng er dette: “Jeg vil sette fiendskap mellom deg og kvinnen, mellom din ætt og hennes ætt. Han skal knuse ditt hode, og du skal knuse dens hæl.”

   Fra den tidligste kristne tid ble dette ordet kalt “Protevange­liet”, eller det første evangelium. Det er første gang vi hører om en frelse for menneskeheten.

   Det tales om et fiendskap mellom to slekter – slangens ætt og kvinnens ætt. Noen ser i dette ikke noe mer enn en strid mellom de vonde og de gode krefter i verden. Det er noe vi ser alle steder og til alle tider.

   Luther har et stort syn på ordet. Han sier: “Dette verset inneholder både forløsningen fra loven, synden og døden, og gir et klart og sikkert håp om oppstandelsen og fornyelsen i livet etter dette. For hvis slangens hode skal knuses, må jo også døden oppheves og utslettes. Og skal døden utslettes, må også synden oppheves som årsak til døden.”

   Sammenhengen og bakgrunnen viser klart at dette må være et messiasord i betydningen redning fra det onde. Synden hadde nettopp ødelagt Guds vakre og fullkomne skapning. Og han kunne ikke se på at denne verden skulle være under synden og dermed under Guds dom. Da ville hele verden gå fortapt. Dermed gav Gud et løftet. Det er så omfattende og så stort at det aldri kunne oppfylles av et enkelt menneske. Det kunne bare oppfylles av Guds Sønn.

   Hva inneholder dette løftet?

   Vi kan trekke fram tre sider ved dette frelsesverk av Gud:

   1) Det taler om et fiendskap mellom to grupper: mellom slangen og kvinnen og deres ætt. Det er for lite å si at dette bare representerer alt det onde i verden. Slangen er utvilsomt Satan selv (sml. Åp. 12, 9). Og fiendskapet er derfor ikke bare mellom det onde og menneskene, men mellom Den Onde og Guds fornemste skaperverk. Satan har svoret mennesket fiendskap, og alt han gjør går ut på å ødelegge og forføre.

   2) Dernest taler ordet om at kvinnens ætt skal knuse slangens hode. Kvinnens ætt er utvilsomt Messias. Vi legger merke til at Bibelen bruker pronomenet “han” om kvinnens ætt. Det er altså en person. Katolske bibeloversettelser bruker her “hun”, og nynorsk bibel har flertall “dei”. NO-78 har “den”, mens NB-88 har “han”. Ingen av disse oversettelsene utenom “han” kan forsvares ut fra grunnteksten. På hebr. står Hu’, som er pers. pron. mask. Skal det oversettes med det, må det likevel henvise til hankjønn.

   Slangens hode skal knuses. Og det skjedde på Golgata kors. Der stod det største oppgjøret mellom Djevelen og Guds Sønn. Og Jesus seiret. Slangens hode er uttrykk for livssenteret hans. Når det er knust, er han satt ut av spill. Så total og fullstendig var Jesu seier.

   3) Slangen skal knuse hælen til kvinnens ætt, Kristus. Hælen er bare en liten og uvesentlig del av kroppen. Det skjer ikke noe med selve livet om hælen blir knust. Men det kan hemme vandrin­gen.

   Hælen må være uttrykk for Jesu menneskelighet og jordeliv. Satan kunne ikke ha noen innvirkning på Jesu gudsliv. Der seiret han i hver eneste fristelse. Men Satan kunne med Guds tillatelse drepe Jesus som menneske. Han brukte mennesker som redskap til det. Og da Jesus utåndet på korset, ble “hælen” knust.

   (2) 1. Mos. 12, 3: Velsignelsen.

   Det er nå gått lang tid etter skapelsen og syndefallet. Gud har handlet i nåde med menneskene på tross av stor synd og ulydighet. Men i de 11 første kapitler i Bibelen viser Gud hvorledes han arbeider når han skal frelse verden. Han utvelger seg bestemte familier, mennesker og folk. Noah er et eksempel på det.

   Fra kap. 12 får vi et nytt eksempel, og da blir hovedretningen i Guds utvelgelse og frelsesplan lagt. Han finner en mann og en familie som han vil handle med. Og på denne familien bygger han så et helt nytt folk i historien. Gjennom dette folket skal han frelse verden for evig og alltid. Det er historien om Abraham vi får høre om her.

   Abraham bodde i et hedensk land blant et hedensk folk. Hans egen familie dyrket avguder. Men Gud kaller Abraham ut av alt dette for å opprette en ny pakt med ham og hans etterkommere. Dette viser blant annet at hele utvelgelsen er nåde. Han hadde ikke fortjent noe mer enn de andre i familien. Men Gud valgte ham ut for å bære løftet om Guds velsignelse til alle folk.[ix]

   Men Abraham fikk selv flere løfter. Han skulle bli et stort folk og eie Guds velsignelse og vennskap over sitt liv. Gud skulle beskytte ham og gjøre hans navn stort. Dette ble bokstave­lig oppfylt i hans etterkommere både av jødefolket og araberne som er hans etterslekt.

   Det viktigste løftet gjaldt likevel velsignelsen. Han skulle selv bli velsignet, og han skulle bli en velsignelse. Men hovedsaken her er at i ham “skal alle jordens slekter velsignes”. Det er dette siste som må bety selve frelsesverket som ble fullbrakt ved Jesus Kristus.

   Løftet ble gjentatt senere, og han måtte gjennomgå store prøvelser for å bli styrket i troen på at det virkelig var Guds løfte til ham. Slik vokste Abraham i troen og ble sterk og viss om at noe stort ville skje. Vi vet ikke hvor mye Abraham selv forstod av løftet og hvor langt det skulle rekke. Men det er uvesentlig. Gud hadde sin plan klar hele tiden. Og løftet ble gjentatt til Isak, Jakob og Moses. Vi legger merke til at løftet blir sitert for Abrahams fysiske etterkommere (jøder) (Apg. 3, 12 og 25, og for Abrahams åndelige etterkommere (hedninger) i Gal. 3, 8. I Gal. 3, 16 legger Paulus vekt på entallsformen “ætt” i løftet til Abraham, og han sier så: Dette er Kristus. Så tydelig taler Bibelen om Messiasløftet.

   Slik Bibelen bruker ordet velsignelse og anvender det i frelseshistorien, er det klart at løftet gjelder noe annet og mer enn timelig framgang på forskjellig vis. Salme 1 og 32 er blant de steder i Bibelen som viser at velsignelsen er av åndelig karakter. Det er for lite å si at ordet “går på folkets liv og virke”. Vi må se ordet i tekstens sammenheng. Abraham levde i en syndig slekt som ikke hadde tatt vare på løftet fra Edens hage (3, 15). Synden var også stor etter Noahs tid, det vitner Babels tårn om i kap. 11.

   Når Gud så velger ut Abraham, er det som et ledd i frelseshis­torien. Han handler ikke isolert med Abraham. Velsignelsen gjelder ikke bare ham, og heller ikke hans familie. Det står tydelig nok. “Alle jordens slekter” skal velsignes “i ham”. Den velsignelsen Gud talte om nå, skulle alle folk på jorden bli gjenstand for. Og da er det klart at det kunne ikke skje verken ved Abrahams person eller gjennom jødefolket. “I deg” må bety at det skulle skje gjennom en annen og ny person, nemlig Messias. Ingen andre i historien kunne gjøre det.

   Innholdet i velsignelsen kommer tydelig fram i Gal. 3. Setningen blir sitert i en sammenheng der spørsmålet er hvorledes et menneske skal bli frelst. Skjer det ved lovgjerninger og egen innsats, eller ved tro på Jesu Kristi død på korset? Galaterne ble frelst ved å se Kristus malt for øynene som korsfestet i forkynnelsen. På korset kjøpte han oss fri fra lovens forbannelse “forat Abrahams velsignelse skulle komme over hedningene”. Å motta Jesus Kristus som vår personlige og eneste frelser på grunn av korset er å eie Abrahams velsignelse. Det er innholdet i Messias-løftet.

   (3) 1. Mos. 49, 10: Fredsfyrsten Shilo.

   Da Jakob ble gammel, samlet han sine sønner omkring seg og velsignet dem. Samtidig profeterte han om det som skulle skje i de siste dager (1. Mos. 49, 1). Sml. 5. Mos. 33. Dermed er det sagt at utsagnene er framtidsrettet. For en vesentlig del gjelder de Israels bibelske historie ettersom profetiene er rettet til hans tolv sønner. De ble som kjent stamfedre for Israel.

   Men en av profetiene går på en spesiell måte utover denne ramme og sikter mot Messias. Det er ordene til Judas stamme, v. 10-11.

   Dette er det første sted i Bibelen som tydelig omtaler en person som skal herske over alt folket. Her tales om kongespir i Juda lenge før kongedømmet oppstod, og om herskerstav som ikke skal vike fra Juda før han kommer.

   Han kalles “Fredsfyrsten”, på hebraisk “Shilo”. Flere overset­telser er mulig, og noen bibler oversetter ikke ordet. En ny norsk oversettelse i 1966 har: han som skal ha den. Og den gamle syriske Peshitta (ved Lamsa) oversetter: han som eier den. Ordet Shilo kommer av det hebraiske ordet Shalah, som betyr å hvile, å være trygg (Shalom = fred). Noen oppfatter altså ordet som egennavn og oversetter Shilo. De aller fleste jødiske og eldre kristne kommentarer er enige om at dette er en Messiasprofeti. Nyere fortolkere mener nok at ordet omtaler Davids rike, og en norsk kommentar nevner over hode ikke Messias.

   Her bygger vi på den forståelsen at det gjelder Messias, oppfylt i Jesus fra Nasaret. Om ham finner vi denne forkynnelsen her:

   1. Messias kalles fredsfyrste, iflg. norsk oversettelse. Om Jesus kan det i sannhet sies at han er fred, gir fred og skaper fred. I en annen Messiasprofeti kalles han også Fredsfyrste (Jes. 9, 6). Her står et annet uttrykk på grunnteksten: Sar Shalom. Og Jesus sa om seg selv: Min fred gir jeg dere (Joh. 14, 27). Paulus sier Jesus er vår fred, at han gjorde fred og forkynte fred (Ef. 2, 14-17). Dette skjedde på korset. Den store forutsetningen for fred mellom Gud og mennesker, mellom jøder og hedninger, og fred i vårt hjerte er Golgata kors. Først når vi får hvile der, opplever vi freden.

   2. Messias skal komme, han er framtidig på dette tidspunkt. Mange mener nok at det sikter til Davids kongedømme. Men han var bare en mellomstasjon eller et forbilde på Kristus. Intet av det som sies om Shilo passer helt og fullt på David. Han var bl. a. en krigens konge mens Messias kom med fred.

   3. Folkene skal bli ham lydig. Det forutsetter at de ikke alltid har vært det. Folkene er ikke Israels stammer, men heller uttrykk for hele verden. De lyder ham fordi han er en god konge og bor trygt i landet. Luther hevder med styrke at dette er menigheten som er blitt lydig mot Kristus, ikke ved tvang eller makt, men ved forkynnelsen. Derfor er lydigheten frivillig.

   4. Shilo har et asen og en fole som han binder til vintreet. Det minner sterkt om Sak. 9, 9 og ble oppfylt palmesøndag (Mat. 21, 5; Joh. 12, 12-16). Mange tar dette som uttrykk for at han er ferdig med sitt virke, han binder sitt ridedyr og slik avslutter sin reise.

   5. Han tvetter sine klær i vin og sin kjortel i druers blod. Dette er bilde på den rikeste og største glede, sier Lange. Folkene skal ha overflod av alt slik at de endog kan vaske seg i vin. Ingen skal lide nød av noe slag i Messias’ rike.

   Det går fram av dette verset at Shilo skal komme fra Juda stamme, siden ordene står i hans profeti. Og vi vet at Jesus ble født i Juda stamme etter kjøtet, det var også Davids stamme (Luk. 3, 31. 33). Mange steder er hans slekt omtalt, og små detaljer i profetien ble oppfylt.

   Nå kan vi spørre om disse ting virkelig har gått i oppfyllelse på Guds folk i dag. I sin hele fylde vil nok verken overfloden, freden eller lydigheten oppfylles før Jesus kommer tilbake til jorden.

   (4) 4. Mos. 24, 16ff. Bileams profeti. En stjerne av Jakob.

   Bileam er en merkelig profet. Han opptrer som en hedensk spåmann som taler for vinnings skyld og blir irettesatt av et esel. Dernest taler han det Gud ber ham å si. Han velsigner Israel 3 ganger og kommer så med en av de vakreste profetier om Kristus.

   Han hørte ord fra Gud, fikk kunnskap fra Den Høyeste og syner fra Den Allmektige, v. 16. Då må det være Guds ord! Og hva er det i dette tilfelle?

   1) Han “ser” en mann, langt borte. Det skulle ennå gå lang tid før Messias stod fram – 14-1500 år. Dette var slik et langtidsvarsel.

   2) Messias er en stjerne av Jakob. Han skulle være av Israels ætt, som Jesus sa (Joh. 4, 22). Som en stjerne vil han lyse i mørke. Da Messias kom, forkynte han at han var verdens lys (Joh. 8, 12). Og han viser vei for folket. Jfr. Mat. 2, 2ff.

   3) Han skulle være et spir for Israel, som en fyrste troner over folket. Det er symbol for en hersker og konge, jfr. 1. Mos. 49, 10. Messias skal være herre såvel som tjener.

   4) Han skal seire over fienden, knuse og utrydde dem. Først nevnes Moab og Edom som var Israels kjødelige slekt. Men de hadde reist seg mot Guds folk, og det får alltid konsekvenser. Den endelige seieren tilhører Jesus. Da skal hvert kne bøye seg for ham.

   Slik var hedningen Bileams bilde av den kommende frelser. Men dessverre fikk han ikke selv del i løftet. 2. Pet. 2, 15.

   (5) 5. Mos. 18,15: Profeten.

   Her møter vi en ny side ved Messias i profetien. Han er profet. Det er Moses som sier dette her i en tale om offer og preste­tjeneste. Han advarer mot hedenskapet og taler om de falske og sanne profeter. Da sier han: “En profet av din midte, av dine brødre, likesom meg, skal Herren din Gud oppreise for deg. På ham skal dere høre-” (5. Mos. 18, 15). Dette har vært forstått på flere måter. Jødiske fortolkere har sagt det skal være en profet som Moses i hver generasjon, og være en av dem, dvs. jøde. Slik tolker Rashi ordet. Noen mener det gjelder profetene i GT eller den ideelle profet til alle tider.

   Men det er bare en person som kan dekke ordet helt, Jesus Kristus. Når det står at han skal være som Moses, blir det henvist i v. 16 til noe som skjedde på Horeb. Der stod Moses i en helt spesiell stilling for Gud: han var mellommann mellom Gud og mennesker, og talte med Gud som ingen annen (4. Mos. 12, 8). Han fikk Guds lov og ble dermed opphav til en pakt med Gud for Israel. Dette kan ikke sies om noen annen profet i Israel, slik også kap. 34, 10 sier. Ordet profet (nabi) står i entall, og alle henvisninger etterpå er i entall.

   Derfor tror vi at dette er en direkte profeti om Jesus Messias, slik de eldste fortolkere sa. NT støtter denne forståelsen, Joh. 1, 21. 25. 46; 5, 45-47. Apg. 3, 20-22. Dette er det eneste sted i Mosebøkene (jødenes “lov”) som taler om profeti som Herrens institusjon. Det kan knapt være tenkt på noen annen en Messias her. En profet er “en som Gud gir en åpenbaring, og som bringer Guds ord videre” (Dächsel). Kristus er ikke bare den siste i rekken av profetene. Han er selve profeten, Guds sendebud par excellence. Men samtidig taler avsnittet om at profeter generelt må prøves (v. 20). Her er altså både en profeti om Messias og om profeter som blir forbilder på ham. Her står det videre noe om Messias:

   1) Han skal være jøde – “av dine brødre”. Allerede på Noahs tid ble Sems ætt spesielt velsignet (1. Mos. 9, 26). Senere ble løftet gitt til en spesiell grein av Sems ætt, til Abraham som ble jødenes stamfar. Og Moses var av denne slekt.

   2) Gud skal oppreise ham for folket. I en forstand er vi alle av Gud, men denne skal stå i en særstilling. Senere har åpenbaringen og historien vist at han skulle være Guds sønn, ja, Gud selv. Han var et spesielt sendebud til verden. Han var Guds representant.

   3) Han skal være profet (nabi). Profetkallet innebar særlig to ting:

   a) Han skal forkynne Guds vilje til sin samtid. Han bar fram Guds ord til konger og menigmann. Det kunne være harde domsord til en frafallen og syndig slekt. Og det kunne være trøsteord til håp og nytt liv for de som omvendte seg. Dette har noe tidløst over seg, noe aktivt og skapende. Det gjaldt tilhørerne og utfordret dem til handling. Noen ganger talte de også til konger og statsmenn. Profetene var som vekkelsespredikanter i folket.

   b) Videre skulle de tale om framtida. De pekte på det som skulle skje. Noe var nær i tid mens andre ting lå langt borte. De pekte på Guds løsninger av problemene. Det var ikke deres egne uttenkte veier de forkynte. De hadde mottatt ord fra Gud med et budskap de brakte videre. De var Guds ambassadører. Om alle sanne profeter kunne det sies som det ble sagt om Johannes døperen: Det framstod en mann utsendt av Gud, Joh. 1, 6. Ordet om profeten gjaldt om ham som skulle komme.

   Slik skulle Messias’ gjerning være: han skulle forkynne frelse og dom. Han talte til sitt folk, men også om dommen og evigheten lenge etter.

   4) Folket skulle høre på ham. Å lytte i bibelsk forstand innebærer lydighet, sml. 1. Mos. 49, 10. Ellers blir hans komme til ingen nytte for oss. Troen er lydighet. Rom. 16, 26.

   Moses som forbilde på Kristus.

   Den nye profeten, Messias, skulle være profet “likesom” Moses. Han skulle stå i den samme stilling som mellommann mellom Gud og folket. Og dette åpner et stort perspektiv over dette ordet for oss: Moses er et forbilde på Jesus Kristus både i sitt liv og i sin gjerning. Vi kan dra fram disse likhetstrekkene nå:

   1. I barndommen ble de begge spart for undergangen. Moses ble skjult av foreldrene i tre måneder før de la ham i ei korg på Nilen. 2. Mos. 2. Og Jesus ble tatt til Egypt da kongen begikk sitt beryktede barnemord i Betlehem. Mat. 2, 14ff. Begge tilbrakte altså i alle fall en del av barndommen i Egypt.

   2. Begge sa fra seg sin kongelige verdighet for å dele sine brødres kår og hjelpe dem ut av elendigheten. Moses sa nei takk til hoffets verdighet i Egypt. Hebr. 11, 24. Jesus gav avkall på Guds skikkelse og ble en tjener, Ja, han ble lydig inntil døden. Fil. 2, 7.

   3. Begge ble ledere for sitt folk og frelste det ut av nød og undergang. Moses ledet Israels folk ut av trellehuset Egypt og gjennom hele ørkenen til grensen til det lovede land. Jesus tok straffen for oss og gjorde det mulig for oss å dra fra vårt Egypt, som er verden og det syndige liv. Og han er med oss gjennom hele ørkenen i dette livet!

   4. Begge var trofaste og kjærlige. Hebr. 3, 2. 4. Mos. 27, 17. Mat. 9, 36.

   5. Begge bad for folket. 5. Mos. 9, 18. Hebr. 7, 25. Luk. 23, 34.

   6. Begge talte med Gud åsyn til åsyn og mottok slik noe av Guds herlighet. Moses var på fjellet med Gud, og Jesus var på forklarelsens berg. 4. Mos. 12, 8. 2. Kor. 3, 7. Mat. 17.

   7. Begge var mektige i ord og gjerning. Luk. 24, 19.

   8. Begge åpenbarte Guds vilje for folket. 5. Mos. 6, 1. Åp. 1, 1.

   9. Begge var mellommenn for en ny pakt. 5. Mos. 29, 1. Hebr. 8, 6-7. Gud hadde opprettet pakter med Israel før Moses, f. eks. med Noah og Abraham. Men pakten med Moses var spesiell, den ble normativ for folket i mange hundre år. Mose lov er et begrep for jødene den dag i dag. – Men Jesus kom med en bedre pakt, som er bygget på bedre løfter. Han var Guds siste og virkelige mellommann, som kom med den siste pakt der han selv både var offer og prest.

   Går vi til Det nye Testamentet, finner vi at jødene ventet Messias som profet. Det ser vi av møte med Natanael, Joh. 1, 41ff. Da Jesus mettet 5000 i ørkenen (Joh. 6), sa folket: “Dette er i sannhet profeten som skal komme.” Da Jesus talte (Joh. 7), tenkte folket på ordet om profeten, og det samme gjorde overfor døperen Johannes (Joh. 1, 21). Det kan ikke være tvil om at jødene på Jesu tid anså 5. Mos. 18, 15 som en profeti om Messias.

   les link: http://bibel-kurs.blogspot.no/2007/10/messiasprofetier.html

  • Seriøst vil du ha meg til å svare på alle detta? Milevis med tekst fra NT som da ikke er relevant for meg?
   Ta litt om gangen så er eg med

  • Kaller du Jesus for fred han som sier jeg er ikke kommet for å bringe ”FRED” men strid?
   Det har ikke vært noen fred hverken før han ei heller etter han. Det er faktisk hans tilhengere som har som er de mest voldelige mennesker verden noen gang har sett. Se på jødeforfølgelsen opp gjennom historien. De er blitt brutalt slaktet av de så kalte ”Jesu følgere” Hva er det vi ser i dag? Ca 35.000 kristne sekter på verdensbasis som er i strid med hverandre.
   Jesus var aldri noen konge og regjerte absolutt ingenting. Han feilet i sin misjon…Han har heller ikke oppfylt alle profetier. Et godt eksempel er Isaiah 11 og mange flere
   Ezekiel snakker om det tredje templet som skal opp igjen. Gjett hva som skal skje der? Begynne med ofring? Var ikke deres messiah offeret? Hva døde han så for?
   At ikke dere innser at dere misforstår alt er ubegripelig

 10. Eg ska vere ærlig å si det rett som det er. Eg har ikke til dags dato møtt noen tolerante kristne. Eg deler riktig nok ikke den teologiske forståelsen og dermed er de blitt så til de grader intolerante og arrogante. De hever seg over alle andre som om de var THE KING. Eg kan ha en utrolig hyggelig tone helt til eg sier at eg ikke tror Jesus er Messiah. Da er helvete løst. Dette er min erfaring.
  Men når det er sagt så har eg også belegg for å hevde det eg sier. Eg har en bibel som forteller meg noe som de kristne ikke forteller. Eg lure på hvorfor det er sånn.
  Når eg forsøker å finne det ut så blir eg møtt med fordømmelse forakt og ting som er verre.
  Men koss kan eg forvente å ha en debatt dialog med kristne når de bokstavelig talt ikke makter å se sine brødre ansikt til ansikt.

  • Jeremy..Jeg møter mange som ikke tror at Jesus er Messias, jeg blir ikke sint av den grunn. Det er en sak om tro, overbevisning og du er i din fulle rett til å tro og mene det. Akkurat som vi kristne er i vår fulle rett til å tro og hevde at Jesus er Messias. Som en kristen ber jeg til Gud vår far, universets skaper og den som opprettholder alt liv, og jeg ber i Jesu navn, slik Jesus sa vi skulle gjøre.
   Saken med Christensen har vært en uhyre vanskelig sak, med mange sterke følelser og mye hard ord har falt. Selve saken kan bli interessant sett ut fra et ytringsfrihets synspunkt og kanskje retten gjennom en dom vil si noe om hvor grensene går for hva man kan skrive om andre mennesker.

  • Søkelys eg respekterer at du tror annerledes. men eg bare spør hvorfor dere tror Jesus er Messiah når bibelen sier noe annet noe eg har bevist flere ganger med bibelske sitater. Eg regner med du og dine trosfeller kan bibelen?

   Disse tekstene under her forteller sannheten. Så hvordan kommer dere til en annen konklusjon vil være interessant å få vite,,Se her>>>>>Genealogy in the Bible is only passed down from father to son (Numbers 1:1-18). Jesus er jomfrufødt og dermed har ikke noen farslinje? Maria er ikke bærer av løftet om en kongesønn, via Solomo og David. Hun stammer fra Natan og David ingen velsignelse den veien. Jesus kan være jøde på grunn av ho men ikke Konge..

   The concept of the Messiah has its foundation in our Jewish Bible, the Tanach, which teaches that all of the following criteria must be fulfilled before any person can be acknowledged as the Messiah:

   He will be a worldwide ruler who brings peace amongst people but also amongst animals.(Micah 4:1-4; Hoseah 2:20; Isaiah 2:1-4, 60:18). Israel will live safe.

   He gathers in the exiles of Israel; both from the two tribes and from the ten tribes. The ten tribes will join Judah.
   When the Messiah reigns as King of Israel, the Israelites will be ingathered from their exile and will return to Israel, their homeland (Deut. 30:3; Isaiah 11:11-12; Jeremiah 30:3, 32:37; Ezekiel 11:17, 36:24).

   Messiah must be from the Tribe of Judah and a Descendant of King David and King Solomon. (Genesis 49:10) (2 Samuel 7:12-14; 1 Chronicles 22:9-10). Genealogy in the Bible is only passed down from father to son (Numbers 1:1-18).

   He will rebuild the Holy Temple which will be located at the Tempel Mount in Jerusalem and it will not been destroyed. (Isaiah 2:2-3, 56:6-7, 60:7, 66:20; Ezekiel 37:26–27; Malachi 3:4; Zech. 14:20-21).

   Under his rule all Jews will embrace Torah observance (Ezekiel 37:24; Deut. 30:8,10; Jeremiah 31:32; Ezekiel 11:19-20, 36:26-27).

  • Nei Jeremy, du har ikke på noen som helst måte bevist at Jesus ikke er Messias. Det eneste du har kpmmet med er tomme fraser fra ett eller annet eventyr du har hengt deg opp i.

  • I evangeliene oppgis det to stamtavler for Jesus. Matteus sporer Jesu slektslinje fra Abraham til Josef (Matt 1,1-16), men han legger vekt på at Josef IKKE var Jesu faktiske far. (Matt 1,18). Siden han skrev for et jødisk publikum, var hensikten å bevise at Jesus var den lovede Messias. Lukas gjengir stamtavlen helt tilbake til Adam, og identifiserer på den måten Jesus med menneskeheten. Han slår uttrykkelig fast at folk mente at Jesus var Josefs sønn. Enkelte bibelkommentarer gjør rede for forskjellene i de to slektstavlene ved å anta at Matteus gir den RETTSLIGE slektslinjen an kongelig avstamming, mens Lukas gir Marias slektslinje, den eneste menneskelige forelderen ti Jesus. Dersom dette er tilfellet, regnes i så fall Josef som sønn av Marias far, Eli, gjennom ekteskap.

   Men uansett, det er ingen tvil etter skriftene at Jesus er Messias, den levende Guds Sønn.

  • Andre Johansen. Hva med slektstavlene i Tanach?
   De stemmer ikke med hverken Matt eller Luke..Kan du forklare den?
   Matt og Luke er forskjellige og nå er det tre forskjellige vi snakker om her. I Tanach står det krystallklart at Messiah må være født av to foreldre men så er ikke tilfelle her. Hvor i Tanach står det eksakt at Messiah skal være Sant menneske og sann G-d og frelser og bli tilbedt?
   Kristne har et forklarings problem et stort problem. NT er ikke troverdig om en tar en skikkelig analyse. Se på hva Paulus skriver i Åp.j 7:14 og sammenlign det med Genesis 46:27 og Exodu 1:5 Deuteronomy 10:22 Og NT er G-ds evige og uforanderlige ord?
   Dette er bare noen få eksempler

 11. Jeremy. Lytt til messianske jøder. Mange har like stor kunnskap i Tanakh som som de mest lærde i Judaismen og kan fortelle mer på orginalspråket om det som står om Jesus.
  Håper du også finner Jesus.

  • Hvorfor skal eg lytte til messianske jøder? De er ikke jøder lenger men frafalne apostasi. Ingenting å befatte seg med.

   La de bare være. Ikke min interesse overhodet

  • Jesus har ikke noe med Tanach å gjøre. Ikke en gang hans navn er der..Dette er bare en kristen ønsketenkning

  • Jeremy. Du sier du er skuffet over oss kristne, men har du tenkt på hvordan du møter oss? Du virker sint og forutinntatt med en ovenfra og ned holdning til oss. Hvordan kan det bli en god diskusjon av det?

 12. Det er ingen som helst tvil om at NT den greske skrift motsier Torahen og Tanach og er dermed en bok for hedningene.

  De har ikke skjønt noe som helst. De var og er og forblir kunnskapsløse og lever i den beste villfarsel. Skulle NT være sant så er alt løgn i Torahen og Tanach.
  Eneste grunnen for at Kristne tror på Tanach er fordi Jesus gjorde det.

  Jeg ser også at alle jøder skal til full TORAH overholdelse i de dager som det heter. kristne prøver å omvende dem og få dem vekk fra Momoteisme og over til Polyteisme men tilbedelse av en mann. En mann som ”semi demi G-d” En mann som frelser? Få dem til å oppgi TORAH sånn de kan feire jul og spise svin sammen med hedningene og forkaste Shabbat og omfavne søndag som falsk helligdag. Dette er en nye Pakt??

  You have to think for a moment mister

 13. Er søkelys blitt et ådsel som samler samfunnets hyener og det som verre er. Vel, slik ble skaperverket, vi lever med frådende beist – men selv har de ingen viten om deres uhyrlige skikkelse, det gjelder både dyrene og de av mørkets krefter som såkalt debatterer her inne.
  La de fnyser og og rase til fråden står ut av kjeften deres. Det kommer en Dag

  • Der kom kraftsalven utav hyenen kjeft…..Det kommer en dag..Wow kristen klassiker det…Du ser sikkert for deg et brennende helvete der folk brennes opp..

   Det er kun Kristendommen og Islam som har den perverse lære. De er hellig overbevist om at de har en FAR som bare sitter å venter til de gjør feil. Dette blir de kristne og muslimske barna indoktrinert med fra fødsel.

 14. “Seriøst vil du ha meg til å svare på alle detta? Milevis med tekst fra NT som da ikke er relevant for meg?”

  Andre Johansen tar seg tid til vise Jeremy med et grundig svar at Jesus er GT’s Gud og får dette svaret. Maken til arroganse. Denne Jeremy er ikke ute etter en seriøs diskusjon, men bare kverulering. Ikke rart han gjør seg upopulær hos kristne med sånne dårlig holdninger.

  • Det er ikke noe problem å legge fram noen tekster. men det får være måte på…Litt om ganger..
   Sulle eg ha svart på alt det der? Det er mye kommentarer rundt bare et vers et tema, så da kan du bare tenke deg kor lang kommentaren hadde blitt. Vær litt realistisk nå og spar meg for sånne grinete kommentarer. Du har ikke kommet med noe svar her..Bare syting

  • Geir on sjekk alle de bibelske kapitler og vers som jeg har lagt ut å se om noen har kommentert de. Du er heldig om du finner en.

   Så kanskje du bør være litt forsiktig med å være så fordømmende

  • Han etterspør at motdebattantene kommer med argumenter, så gidder han ikke engang å ta seg bryet med og lese de. Han er som du sier, bare ute etter å kverulere. Eneste som hjelper mot denne type kverulanter, er å overse de.

 15. Denne tabellen her viser virkelig hvor usann NT er. Nå studerer eg riktig nok ikkje NT men Tanack som er G-ds ord til all evig tid. NT er en bok fullspekket med motsetninger. Hvert eneste punkt i tabellen kan besvares med det motsatte fra hele Torahen inkludert Profetene.

  Christians and Messianics use these terms interchangeably:
  Messiah/Christ/Savior
  NEW TESTAMENT LIES:
  *Christ is equal to Messiah and Savior
  *Messiah means Savior of the world
  *The Messiah will be a supernatural figure with no biological father
  *You MUST have a blood sacrifice for sin
  *Jesus died for the sins of “others”
  *Passover and easter are holidays which deal with sin
  *Judas was the bad guy
  *Jesus is found all throughout the Old Testament
  *The Old Testament Prophets prove Jesus is the Savior
  *Messiah means Savior of the world
  *There is only one Messiah
  *Jesus is G-ds ONLY begotton son
  *Jesus is King
  *Jesus is High Priest
  *Jesus descended from the tribes of Judah
  *Jesus descended from the Tribe of Levi
  *A person can be both King AND Priest
  *A person can be a King regardless of his bloodline or Tribe
  *A person can be a Priest regardless of his bloodline or Tribe
  *You must “believe in” the Messiah to be saved
  *Human sacrifice is pleasing to G-d
  *A bruised and beaten sacrifice is perfectly acceptable to G-d
  *You only need one persons story for it to be accepted as Truth
  *Contradictions by various testimonies are perfectly okay
  *The New Testament stands alone and does not need to agree with the Old Testament.
  *To understand the Old Testament one must study the New Testament first

  seriously 😉

  • Jeg syns faktisk at moderator er MEGET TOLERANT som tillater at du får lov til å spre alle denne møkka de her! Jeg syns du skal finne deg noe annet å gjøre!!!

  • Eg synes du skal slutte å vere så grinete. Ta utfordringen og svar saklig. Hvis ikkje så la vær å svar.
   Dessuten skal ikke du svare sånn tilbake..har ikkje Paulus lært deg at mannen er kvinnes overhode og det betyr at du skal holde munn :p

   Du skal ikkje svara frekt men vente til du blir spurt!!!!

  • Kan ikke du bare gi deg nå, Jeremy! Prøv andre steder, og vis litt vanlig høflighet.

  • Er dette et debatt forum der alle må være enige?
   Eg legger ut tekster fra Tanach/Torah og dere ønsker meg vekk og kaller tekst innleggene for møkk og sjikanerer meg ned og noen har enda gått så langt og si at det må vere setorider i kroppen min osv osv.
   Hadde eg våre ein person som postet ut Quran vers så hadde eg skjønt deres reaksjon. Dere har en uhøflig adferd og sinte fordi eg trur på Abraham Isaac Jacobs sin G-d. [The G-d of Israel] Mens dere tror et menneske er G-d noe som er å anse som blasfemi. Dere forstår ikke skriften og dere ignorerer den også. Jeg føler en like stor plikt til å opplyse deres blinde øyne og det stein hjerter.

   Dere er ikke i møtekommende. Dere er fryktelig intolerante og hovmodige. En sku ikkje tro at dere var så blotter for nestekjærlighet. Her er saken slik..Enten er du med oss eller er du i mot oss..Les selv alle de vemmelige svarene og personangrepene rettet mot de som er uenig,

   At eg sier at kristendommen er en ren avgudsdyrkende religion er ikke tilfeldig. Eg har klare bevis på…..Bare se her…..Eg fikk sjokk

   https://www.youtube.com/watch?v=zxm26c4rklk

  • Dere har en uhøflig adferd og sinte fordi eg trur på Abraham Isaac Jacobs sin G-d.”
   Nei, det er ikke grunnen, Jeremy. Alle kristne tror på Abraham, Isak og Jacobs Gud. Vi reagerer på den aggressive måten du opptrer på. Innleggene dine oser av sinne og hat, noe som er et dårlig utgangspunkt for diskusjon. Du bør gå litt i deg selv.

  • “Du skal ikkje svara frekt men vente til du blir spurt!!!!”
   “Ta utfordringen og svar saklig. Hvis ikkje så la vær å svar.”
   Hvorfor går ikke du selv inn for det samme da?

 16. Ja det har du så rett i..Kunne ikke ha blitt mer enig..Her er det jaggu enveis kjøring.
  Diskriminering og trakassering på grunn av annen tro er eg blitt så vant med.
  Det å tru på Israels G-d har jaggu sin pris tro meg.

 17. “Det er ingen som helst tvil om at NT den greske skrift motsier Torahen og Tanach og er dermed en bok for hedningene.”

  Jeremy. Vi som ikke kjenner hebraisk leser norsk oversettelse og du kan da ikke vente at vi skal ta dine ord for at oversettelsene er feil? Du sier at skriftene ikke dreier seg om Jesus og mener at vi skal se det? Messianske jøder finner Jesus i skriftene og Jesus sier selv at skriftene peker på han. Jeg kjenner ikke hebraisk, men jeg vet at et hebraisk ord har mange betydninger. Kan du ikke heller diskutere med messias troende som har kunnskap i Toraen og Tanach?

  • Messiansk jøder er ikke jøder man frafalne apostasy!!!

   De er 100% kristne akkurat som deg. De har ikke den riktige kunnskapen og de vrir å vrenger på alt. Det har vært en god del jøder som har vært naive og begynt å være med disse så kalte Messianske. En stor andel av dem kommer tilbake til sin tro. Det finnes også en video om det. De forteller i detaljer hvor de prøver å indoktrinere dem med feil info…Skremmende. Håper staten Israel setter en stopper for dette svineriet.

   Hele kapittel 13 i D’varim Deuteronomy er en advarsel om nettopp det å følge etter de fremmede du ikke kjente fra før. Dette får konsekvenser

  • Det finnes da messianske jøder som har like stor eller større kunnskap i GT enn feks Singer. Gi deg selv en sjanse til å lytte til diskusjonene før du kaller de messianske for frafalne. Såpass respekt kan man ha for hverandre. Selv finner jeg det interessant å lytte til diskusjoner mellom to lærde. Noe lærer man alltid.

  • De er frafalne…Det eneste håp for dem er Teshuvah. Når de handler i strid med HaShem får de bare ta konsekvensene av det.

   Eg trenger ikke noen kristne eller messianske for å få lærdom. Såpass kjenner eg skriften. Eg kan lære noe du virkelig trenger 😉

Det er stengt for kommentarer.