Pakistan flysender soldater til Saudi Arabia for krigen i Jemen, bakkeinvasjon ved havnebyen Aden nært forestående

Det pakistanske forsvaret forbereder seg nå på å fly inn flere brigader med soldater som pakistani_special_forces_30.3.15skal bistå Saudi Arabia i den pågående konflikten med Iran støttede Houthi opprørere i Jemen, melder det israelske nettstedet Debka. I følge Debka planlegger Pakistan å fly inn hel divisjon for å støtte den Saudi Arabiske militæraksjonen for å forhindre at Iran klarer å åpne sin tredje front i en region sterkt preget av krigens vinder. Beslutningen om å gå inn i konflikten på Saudi Arabisk side ble fattet under et møte i Islamabad mandag og statsminister Nawaz Sharif bekreftet etter møtet at Pakistan er “fast besluttet på sin forpliktelse om støtte suvereniteten og Saudi Arabias territoriale integritet. Blant andre som deltok var sjefen for den pakistanske hæren, generelt Raheel Sharif og sikkerhets-rådgiver Sartaj Aziz samt forsvarsminister Khawaja Asif som leder en militær delegasjon som ankommer den Saudi Arabiske hovedstaden tirsdag kveld.

Mens 5+1 nasjonene og Iran sitter samlet i  Lausanne for å fremforhandle en avtale om Irans atomvåpenprogram er virkeligheten på bakken preget av krigsfrykt og forberedelser til en fellesarabisk bakkeinvasjon for å slå tilbake Houthi opprørerne som Saudi Arabia og Gulfstatene mener fører en stedfortredende krig på vegne av Teheran. Inne i Jemen har Houthi opprørerne gjort betydelige militære fremskritt på tross av omfattende Saudi Arabiske luftangrep og koalisjonen som består av en rekke sunni muslimske regimer er smertelig klar over at luftangrep alene ikke vil kunne slå tilbake Houthi militsen. Det er foreløpig uklart hva slags militærhjelp Pakistan har forpliktet seg til å bidra med, men i følge Debkas etterretningskilder forbereder den pakistanske hæren seg på å fly inn store militære styrker til Saudi Arabia. I følge Debka vil den pakistanske beslutningen om å kaste seg inn i konflikten mot Shia muslimske Houthi opprørerne bety at konflikten utvikler seg til å bli en sjø og bakkekrig i tillegg til de massive Saudi Arabiske luftangrepene.

En pakistansk brigade vil kunne erstatte en stor Saudi Arabisk bakkestyrke langs kongedømmets 1000 km lange grense mot Jemen og dermed frigjøre dem til en bakkeoperasjon mot Houthi styrkene. De pakistanske styrkene vil også kunne stå for sikkerheten ved Saudi Arabiske oljefelt og terminaler, slik de har gjort tidligere. Saudi Arabia frykter at terrorister trent opp av Iran skal infiltrere kongeriket og forsøke å skade landets infrastruktur. I følge Debka planlegger Saudi Arabiske, egyptiske og andre allierte styrker seg for å sette i land marinesoldater i havnebyen Aden for å stabilisere iran-krigforsvarslinjene og forhindre at byen faller til opprørerne. På tross av Saudi Arabiske luftangrep fortsetter Houthi styrken fremrykkingen mot Aden og havnebyen og flyplassen kan nå bli nådd av artilleri fra opprørerne. Samtidig som Sunni alliansen planlegger sine militære trekk beordret den iranske leder Ayatollah Ali Khamenei to flåtegrupper om å seile inn i Rødehavet for å sikre Bab el-Mandeb stredet, melder Debka tirsdag. Flåtestyrkene blir i følge Debka sendt for å lage et beskyttende skjold omkring Houthi styrkene for å forsvare dem mot angrep fra Saudi Arabiske og egyptiske styrker. Denne manøveren skal være pønsket ut av general  Qassem Soleimani som i helgen var i Jemen for å få sette opp en tredje krigsfront for Iran. I følge Debka kilder skal flåtestyrken seile ut på oppdraget allerede i natt fra den iranske  havnebyen Bandar Abbas. Med andre ord tegner det til å bli en konfliktfylt og blodig påske i en fra før krigsherjet region.