Oslo børs krakker med nye 8 prosent -Corona-krisen truer for alvor økonomien og panikk i markedene

Kort tid etter åpning stupte Norwegian-aksjen mer enn 20 prosent etter Trumps innreiseforbud og meldinger tidligere denne uken om permitteringer og kansellerte avganger. Oslo børs er forøvring ned nærmere 6 prosent klokken 10. “Vi nærmer oss et punkt der vi kan si at det er ekstrem frykt i markedene. Vi nærmer oss en litt panikkartet utvikling. Signalene fra Trump-administrasjonen om at man skal begrense innreise fra og med fredag, det er klart at det kanskje i større grad bidrar til å forsterke frykt og panikk enn at det beroliger amerikanske husholdninger og finansmarkedene, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.” Over hele Europa faller aksjemarkedet tungt ettersom panikken og angsten for Coronaviruset og de økonomiske følgende av at viruset nå er i ferd med å stenge ned handel og arrangement verden over. Norge er nå på tredjeplass i antallet på Corona-smittede målt i forhold til innbyggertall. I ettermiddag har Oslo børs stupt videre og er nå ned omtrent 8 prosent. Minst 635 nordmenn er nå smittet og tallet øker fra time til time

Innfører innreiseforbud for reisende fra Europa

Dermed begynner konsekvensene av den borgerlige handlingslammelsen i møtet med Corona-krisen å bli stadig mer synlig for folk som tar til sosiale medier og avisenes kommentarspalter for å uttrykke sin frustrasjon over det faktum at verken Erna Solberg eller helseminister Bent Høye har vist noen som helst handlekraft i møtet med det truende viruset. Etter at Danmark i går valgte å stenge skolene er det nå hamstring og kaos i danske forretninger. I natt ble det kjent at USA innfører innreiseforbud for alle fra Europa med unntak av Storbritannia. For verdensøkonomien er det som skjer nærmest katastrofalt og vil få dramatiske følger både for verdensøkonomien og folk flest. En etter en vil virksomheter måtte stenge ned og for å være i forkant av den handlingslammede Solberg-regjeringen holder nå foreldrene barna borte fra skoler og barnehager allerede før det kommer en beslutning fra Erna Solberg. Det  er ventet at også Norge vil bli tvunget til å stenge ned skoler over hele landet for å dempe spredningen av den nye pesten. I Oslo stenger alle skoler og barnehager fra mandag og over hele landet meldes det nå at skoler lukker dørene.

Tungt børsfall i Asia og Europa

Aksjemarkedene over hele verden er nå i panikk etter at kursfallet ikke ser ut til å stansen. En rekke sentralbanker har allerede kuttet renten og innført krisetiltak uten at dette har dempet panikken blant dem som nå taper store summer. I Asia falt børsene tungt i natt og både Tokyo, Hong Kong og Sidney blør kraftig. I Europa har børsene falt tungt fra start og er ned mellom 5 og 6 prosent. På Oslo børs råder nå panikken og Oslo børs er ned med nærmere 6 prosent. Oljeprisene har stupt med 5,25 prosent og selges nå for 34 dollar fatet. Den norske kronen som lenge har vært svak i forhold til internasjonal valuta fortsetter å svekkes mot både dollar, Euro og danske og svenske kroner. For nordmenn vil den svekkede kronekursen bety dyrere varer og tjenester, og for den norske økonomien og arbeidsplassene er det som nå utspiller seg en stor katastrofe. 2020 resesjonen er kommet, og det store spørsmålet er hvorvidt krisen vil utvikle seg til en større økonomisk depresjon i verdensøkonomien.

Slik ser det ut på de europeiske børsene torsdag morgen:
DAX i Frankfurt ned 5,58 prosent
FTSE100 i London ned 5,32 prosent
CAC40 i Paris ned 5,07 prosent
IBEX35 i Madrid ned 5,63 prosent
FTSEMIB i Milano ned 5,23 prosent
Og i Norden:
København-børsen ned 5,9 prosent
Stockholmsbørsen ned 5,99 prosent
Helsinki-børsen 5,50 prosent