Obama administrasjonen spiller farlig over Israel

obamaBare i løpet av den siste uken har Obama administrasjonen gjort sitt absolutt beste for å tyne sine bånd til til den israelske regjeringen. Først avviste man å få på plass et offisielt møte mellom Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon og utenriksminister John Kerry eller visepresident Joe Biben under hans besøk i Washington. Det andre bidraget Obama administrasjonen denne uken kastet inn for provosere Jerusalem ytterligere var å la en fremtredende tjenestemann for Obama administrasjonen fremsette utsagnet at Netanyahu av Obama administrasjonen blir ansett som “Chickenshit” samtidig som Israel tildeles rollen som syndebukk for at John Kerry’s fredsprosess havarerte i vår.

Netanyahu and ObamaForholdet mellom Obama administrasjonen og den israelske regjeringen har lenge vært iskaldt og preget av gjensidig mistillit. De siste ukenes amerikanske bidrag har skapt sterke reaksjoner både i israelsk presse og blant den politiske ledelse i Jerusalem som har forstått at Obama og hans administrasjon aller helst foretrekker tette relasjoner med “moderate krefter” i islam. slik som eksempelvis det muslimske brorskap som ble tilnærmet elsket av vesten men hatet av de sekulære i Egypt. For Obama som allerede under sin førte periode hyllet islam som fredens religion og “krøp” for enkelte muslimske ledere, er Israel under Netanyahu blitt et brysomt element. Hva er det med disse sta og egenrådige jødene som ikke lytter til fornuft i spørsmål om fred, land og Jerusalem?” spørres det forundret i Det Hvite Hus. Den amerikanske administrasjonens åpenbare Israel-fiendtlighet har fått mange representanter, selv innenfor Obama’s eget parti -til å velge å holde Obama administrasjonen og presidenten personlig på armlengdes avstand. Amerikanerne som ennå er overveiende pro-israelske, reagerer dels med vantro og dels med oppgitthet overfor Obama administrasjonens villighet til å gamble med Israel.

I motsetning til Saudi-Arabia og de ulike islamistgruppene NATO og Hussein Obama nå samarbeider tett med i Midt-Østen er Israel en moderne demokratisk nasjon etter vestlig mønster. I en rekke av USAs samarbeidsland i regionen halshugges religiøse dissentere, men slik er det ikke i Israel som holder høyt i hevd moderne vestlige verdier som religionsfrihet, ytringsfrihet, man har frie valg og ikke minst en fri og uavhengig presse som kan kritisere valgte ledere og politikere. I Kongressen og Senatet som er overveiende pro-israelsk er det ikke akkurat mye engasjement å finne for den nåværende administrasjonen og mange av demokratenes representanter ser helst at Obama er og forblir usynlig i forbindelse med det kommende mellomvalget.

“Har en stadig farligere forkjærlighet for å kritisere Israel”

En av denne administrasjonens hovedbeskjeftigelser i Midt-Østen har vært å svekke Israel posisjon og omdømme, “og nettopp dette kan være et område hvor demokrater og republikanere kan finne felles grunn, er i motstanden mot den økende forkjærligheten i Det Hvite Hus på å angripe Israel, som er et land under beleiring på grunn av feilslått tenåringeramerikansk policy i Mist-Østen,” skriver John Waage som er mangeårig politisk kommentator og analytiker i CBN news I løpet av de siste få måneder har Israel stått i mot terrorangrepet og drapene på de tre kidnappede tenåringene, massive rakett og granat-angrep som sendte millioner av israelere i bomberom, en militæroperasjon for å stanse rakettangrepene fra Hamas, drap på en 8 måneder gammel amerikansk/israelsk baby som ble slengt opp i luften da terrorister kjørte inn i en menneskemengde i Jerusalem, og nå nylig drapsforsøket på en ortodoks jødisk aktivist i den israelske hovedstaden. Alt dete skjer samtidig som ISIS fortsetter sitt blodige forsøk på å opprette et kalifat og den syriske regjering dreper hundretusener av sin egne borgere i den pågående og blodige borgerkrigen. Millioner av mennesker er på flukt i regionen, -og i Iran spinner sentrifugene ubønnhørlig for å nå det iranske målet om å utvikle atomvåpen. I Vesten gjespes det høyt når Netanyahu trommer sine advarsler, mens Obama, -gjennom “fremtredende offisielle tjenestemenn” -anonymt selvfølgelig, -sparker til Netanyahu ved å kalle den israelske statsministeren for “Chickenshit”, et adjektiv som betyr verdiløs eller foraktelig, eller som substantiv en verdiløs eller foraktelig person. Samtidig med skjellsordene lar Obama administrasjonen det skinne gjennom at de ikke lenger anser den israelske trusselen om et forebyggende angrep på Irans atomvåpen installasjoner som reelle.

https://www.youtube.com/watch?v=lvB8QdB7-vA

“Chickenshit og feiging”

Tirsdagens famøse uttalelse der administrasjonen tillot en seniorrådgiver å fortelle “The Atlantic’s” Jeffrey Goldberg at Israels statsminister Benjamin Netanyahu er en “Chickenshit” og bra nok, en feiging for ikke å ha angrepet Iran eller for ikke å etterkommet de amerikanske krav for videre forhandlinger med Abbas og andre Sunni-muslimske ledere. Mer betydningsfullt er det likevel at en rekke av de amerikanske sikkerhetsrådgiverne syntes å hilse velkommen Iran kjernefysiske fremskritt, mens administrasjonens utenriks policy ser ut til å henge seg mer opp i at israelsk boligbygging i jødiske nabolag i Jerusalem.  Etter tirsdagens famøse “Chickenshit” uttalelse måtte amerikansk UD gå ut å fordømme de anonyme uttalelsene som “upassende og lite hensiktsmessige,” men hittil har utenriksdepartementet ikke brukt for mye krefter på å stille til ansvar den offisielle seniorrådgiveren som kom med utsagnet. Imidlertid skulle det gå hele 24 timer før John Kerry var ute med brannslukking da han kalte uttalelsene “respektløse, uakseptable og ødeleggende, -og at de ikke reflekterte synspunktet til Det Hvite Hus. Imidlertid er det mange som stiller spørsmål ved John Kerry’s troverdighet siden både han og visepresidenten ikke ville møte den israelske forsvarsministeren da han var i USA nylig.

https://www.youtube.com/watch?v=vWeeQrydzA0

Flere kongress og senats demokrater har sammen med republikanere hatt mot til reise spørsmål omkring den amerikanske finansieringen av palestinerne og ulike FN prosjekt som har forbindelser til terroraktivitet. Samtidig er det også en rekke representanter i kongressen som insisterer på at Obama teamet må tillate at kongressen får et ord med i laget omkring håndteringen av Iran.  Disse kommer mest sannsynlig til å rope alarm, og det er nesten bombesikkert at det som skjer i Teheran, Jerusalem og Washington nå snart vil komme til å sprette opp som nasjonal og internasjonal hovedsak. “Dette kan komme til å skje fortere enn man tro, og et spørsmål vil da være om våre ledere er i stand til å skjelne mellom venn og fiende, -og dette vil kunne bety forskjellen på liv og død for mange mennesker,” skriver CBNs John Waage.

Bare kaos og uklarheter

En ledende amerikansk Midt-Østen analytiker sa nylig til CNN at den amerikanske håndteringen av krisene i Midt-Østen har vært preget av amatører ved roret og kaos i regionen. Også den amerikanske politikken overfor Iran og den kjernefysiske trussel landet kan komme til å utgjøre, har vært preget av kaos og iranerne har forlengst forstått at Obama administrasjonen ikke akkurat kommer til å stå urokkelig på det som var det felles israelske/amerikanske standpunktet frem til Obama flyttet inn i Det Hvite Hus. Det er ingenting som tyder på at denne administrasjonen vil komme til å sette militær makt bak kravet om at Iran skal oppgi sitt atomvåpenprosjekt, og dersom jobben skal bli gjort, -vil det primært bli Israel som må ta ansvar. Dersom Netanyahu ikke finner mot, er det i realiteten bare et tidsspørsmål før presteregimet i Teheran har atomvåpen i sitt arsenal.