Nye palestinske rakettangrep søndag, seks israelere pågrepet for hevndrap på palestinsk gutt som ble brent levende

Blir oppfattet som et hevndrap men de seks nekter skyld

palestinsk-guttSeks israelske menn, deriblant flere mindreårige skal være pågrepet i forbindelse med det groteske drapet på en 16 år gammel palestinsk gutt som ble brent til døde. Drapet som de seks pågrepne nekter for å ha utført skal i følge politiet ha vært en hevnakt utført i raseri over drapet på de tre jødiske guttene som ble kidnappet og drept av palestinske aktivister. Israelsk politi har etter drapet på den palestinske gutten gjennomført en omfattende etterforskning som i dag førte til pågripelse av seks nasjonalistiske jøder, men hvor er det samme palestinske engasjementet for å finne personene som stod bak ugjerningen mot de tre israelske guttene spør mange i Israel seg i dag. Samtidig er det også klart at i deler av det israelske samfunnet finnes mange som reagerer på den israelske regjeringens manglende evne og vilje til å beskytte israeler for palestinsk terror i og med at man lar rakettene regne ned over det sørlige Israel uten å gjøre annen en å bombe tomme våpenlagre og rakettutskytningsramper.

Det faktum at seks jødiske ekstremister er pågrepet for drapet av den palestinske gutten yneter i dag hovedoppslag i israelske medier. De fleste som kommenterer saken tar avstand fra hevndrapet på den palestinske gutten samtidig som mange også etterlyser rettferdighet for de tre jødiske guttene som ble kidnappet tidligere i juni og funnet døde to dager før den palestinske gutten Mohammed Abu Khdeir ble dradd inn i en bil for siden å bli brent til døde. Både drapet på de tre israelske guttene og drapet på den palestinske 16 åringen har skapt sterke reaksjoner på begge sider og intet kan forsvare verken det jødisk utførte drapet eller trippeldrapet palestinerne stod bak. En tese som kan ligge til grunn er at mange i Israel, spesielt på høyresiden, har forstått at den nåværende israelske regjeringen ikke foretar nødvendige grep for å beskytte israelske borgere, samtidig som den israelske regjeringen gjentatte ganger har løslatt palestinske terrorister fra israelske fengsler i bytte mot mer terror.

Voldsom debatt i israelsk presse

Nyheten om at seks jøder er pågrepet for drapet har utløst heftig debatt i israelske aviser og det er ikke tvil om at dette er et alvorlig tilbakeslag for det image som en sivilisert stat Israel ønsker å fremstå som. Blodige og primitive hevndrap har Israel med få unntak vært spart for og dersom de sekt pågrepne skulle bli funnet skyldige i å ha brent den palestinske gutten til døde er dette et enormt tilbakeslag for det israelske propaganda-apparatet som i det lengste hadde håpet at gutten var drept i forbindelse med et oppgjør mellom to palestinske klaner. “Dersom de seks pågrepne er skyldige i drapet må de stilles for retten og dømmes til strenge fengselsstraffer samtidig som selvstyremyndighetene må gjøre det samme med de som stod bak drapene på de tre israelske guttene som ble kidnappet og drept,” skrives det i kommentarfeltet i Jerusalem Post på nett. “På samme måte som med palestinerne gjør må vi løslate de seks, erklære dem som helter og oppkalle gater med deres navn, slik palestinerene gjør med mordere som har drept jøder,” skriver en annen og debattene i ulike israelske aviser søndag viser at dette ikke er noen god sak for dem som forsvarer det israelske ståstedet. Følg debatten fra Jerusalem Post her

Netanyahu svikter

netanyahu-2014Nyheten om at seks jøder er arrestert og mistenkt for drapet på 16 åringen har fullstendig overskygget det faktum at de palestinske rakettangrepene fra Gazastripen har fortsatt med uforminsket styrke også søndag. Bare i løpet av søndag formiddag har nærmere 20 palestinske raketter blitt avfyrt fra Gazastripen og eksplodert i Eshkol området, Ashkelon regionen og Shaar HaNegev uten at den israelske regjeringen gjør annet enn å tvinne tommeltotter. Med en statsminister som bare har det i kjeften og som møter rakettangrep med tilbakeholdenhet, er det ikke så altfor utenkelig at enkelte krefter i det israelske samfunnet tar loven ehud_olmert_0930i egne hender, fordi de vet at regjeringen i realiteten ikke gjør annet enn å snakke og sette frem tomme trusler. Netanyahu kom til makten på løfter om sikkerhet uten at han har levert, og etter mer enn fem år med makten fremstår han som en svak og gråsprengt kopi av Ehud Olmert som i likhet med Netanyahu bare fikk halve jobben gjort under Gazakrigen vinteren 2008/2009. (Bildene viser Netanyahu og Ehud Olmert som to gamle, gråsprengte og dystre menn) hvorav den ene trakk seg i vanære og den andre i ferd med å bli en belastning for Likud.