Ny president i Ukraina: Jagerfly mot opprørere

Den nye ukrainske presidentens første mål er å slå ned opprøret i den østlige del av landet

ukraine-todayBare timer etter at den ukrainske befolkning hadde valgt Petro Porosjenko som ny president har ukrainske styrker i dag iverksatt en større militæroperasjon for å forsøke å slå ned opprøret i den østlige del av landet hvor de pro-russiske separatistene står sterkest. I følge nyhetsmedia skal ukrainske styrker ha tatt i bruk jagerfly og kamphelikoptre som angriper mål på bakken. I tillegg har man også satt inn bakkestyrker i det som er beskrevet som et forsøk på å gjenvinne kontroll over landet. 

En talsmann for den lokale seperatistbevegelsen sier til ITAR-TASS at det var intensive skudvekslinger nær flyplassen i Donetsk. To jagerfly ble observert i området, og tre helikoptre fløy i retning av flyplassen. – Vi forhandler ikke med terrorister, sa den nyvalgte presidenten på en pressekonferanse like før aksjonen startet i Donetsk. – Vi skal rydde opp ikke i løpet av uker, men i løpet av timer, sier han videre.- Prorussiske separatister kom til flyplassen klokka 3 i natt. Disse krevde at det ukrainske militæret på flyplassen skulle overgi seg. Men de nekter, sier Vladislavs Sivilsdor, som er talsmann for de ukrainske myndighetenes antiterroperasjon. Det ukrainske myndighetene har nå satt inn luftskyts. – Først skjøt et fly i lufta, men uten at dette hjalp. Det skjøt deretter på stedet der terroristene har samlet seg, sier han.

Må ta omkostningene med å provosere Moskva

Den nyvalgte ukrainske presidenten har i realiteten ikke veldig mange valg. Hans første og viktigste oppgave vil være å få kontroll på hele Ukraina, noe som også inkluderer de sør-østlige områder hvor prorussiske separatister står forholdsvis sterkt. Opprørerne som er tungt bevæpnet med russiske våpen komme neppe til å gi seg uten kamp og en militæroperasjon mot disse vil uten tvil resultere i drepte og skadde. Jokeren i spillet om Ukraina er verken Angela Merkel eller USAs Hussein Obama, men Russlands mektige president Vladimir Putin som følger situasjonen med argusøyne. Dersom den ukrainske offensiven mot separatistene blir “for blodig” og resulterer i mange døde kan det godt tenkes at Moskva likevel tar militære skritt for å beskytte mindretallet som ønsker å bli en del av Russland. Selv om Russland ikke har demonstrert den samme tørst etter å få kontroll over den østlige del av Ukraina som de hadde for Krim, er det åpenbart at Putin nøye vurderer hvordan han vil håndtere en blodig konflikt i Russlands nære bakgård.