NRKs fremstilling av BCC: Min side av saken er blitt ugyldig

Dokumentaren har skapt enn fremstilling av BCC som fører til at flere folk tror at medlemmene er hjernevasket, sliter økonomisk og har ledere som er kriminelle som vi tydeligvis «tilber». 11. november la NRK ut en Brennpunkt-dokumentar om BCC (også kalt Smiths Venner). Episoden handler hovedsakelig om trossamfunnet jeg er medlem i,” skriver Kevin van der Staal (17), BCC-medlem, Follo i et innlegg. Innlegget kommer etter at statskanalen NRK publiserte en dokumentar med tvilsomme påstander om Brunstad Christian Church som også er kjent som Smiths Venner

Brennpunkt har selv sagt at målet med dokumentaren var å «rette søkelys mot lukkede kristne miljøer som mottar statsstøtte.» De hevder i tillegg til dette at enkeltmedlemmer i trossamfunnet ikke er målet. Men at de isteden skal avdekke kritikkverdige forhold og beskytte enkeltmennesker mot overgrep eller forsømmelser Var dette virkelig det NRK oppnådde da de laget Brennpunkt episoden?

Episoden var allerede kjent for meg før den ble publisert. Jeg hadde lenge håp om at NRK skulle se fra begge sider og lage en velbalansert sak. Men så var episoden ute. Jeg var på vei til praksisplassen min den dagen og leste overskriften til artikkelen som sa «Går du imot Kåre Smith, går du imot Gud». Jeg visste allerede da at dette var negativt.

Etter jobb gikk jeg rett inn på Facebook og så en av NRK sine videoer. Den starter med en tale fra Kåre Smith som er tatt ut av kontekst, som jeg selv har hørt, hvor han sier «det er alt for mye slapphet». Med et spørsmål som følger opp som sier «Hvorfor er lederne i Smiths venner så rike?».

NRK Brennpunkt prøver å få folk til å se dokumentaren ved hjelp av en video. Med et slikt spørsmål på starten av videoen, forventer man at dokumentaren skal gi deg svar på det. Problemet her er at dokumentaren ikke gjør det. De skriver selv at de bare stiller «kritiske spørsmål» i dokumentaren.

Men hvordan påvirker saken påvirker oss medlemmer? Jeg er jo bare en gutt på 17 år fra BCC sin lokalmenighet i Oslo/Follo. Jeg er både født og oppvokst i BCC, og en stor del av min identitet er derfor knyttet til denne menigheten. Det er flere medlemmer som har fått motstand rettet mot seg av denne saken.

«–De viste filmen på grupperommet, og alle bare spurte «hvorfor gir dere alle pengene til lederne» og sånn.

– Alle bare sa masse sånne greier. Jeg sier det etterpå, mamma.

– Jeg fikk plutselig heftig hodepine, jeg ringte pappa.

I dag får jeg meldinger fra foreldre som har blitt oppringt av barna fra skolen. De har blitt trakassert på grunn av NRK Brennpunkts episode om BCC. I det ene tilfellet viste de klipp fra episoden på grupperommet mens læreren bare stod og så på.» Dette skriver Berit H. Nilsen på Facebook

Dette var bare noen av mange ting som skjedde mot medlemmene etter NRKs dokumentar ble publisert. I kommentarfeltene var det ille. Her ble det skrevet direkte hatefulle ting imot oss.

NRK var svært trege med å gjøre noe med dette. Eksempel: «Skjønne jo at BCC aka Smiths venner stille mainnsterk før å forsvare sine såkalte ledere, som til syvende og sist ikkje e nåkka ainne økonomiske kriminelle og hjernevaskere. Dokk sku skamme dokk som preike i Guds navn, og kun e ute etter å fylle egne lommer». Navn er fjernet på grunn av personvern.

I kommentaren over ser dere at personen kaller våre ledere for «økonomiske kriminelle og hjernevaskere». De hevder da at medlemmene i BCC er hjernevasket uten å kjenne noen av oss. Personen fremstår også som en ekspert på temaet om økonomi og BCC, så man skulle trodd at de selv hadde gjort etterforskningen.

Men realiteten er at personen bare så på NRK sin timelange dokumentar. Den som tydeligvis kun stilte objektive og uskyldige kritiske spørsmål om oss. Dokumentaren har skapt enn fremstilling av BCC som fører til at flere folk tror at medlemmene er hjernevasket, sliter økonomisk og har ledere som er kriminelle som vi tydeligvis «tilber».

Dette er et helt annet bilde enn slik det egentlig er. Slik jeg kjenner min menighet, har vi alltid hatt det bra. Jeg har veldig mange venner her. Vi møtes på stevner, camper og mye, mye mer. Vi har mange arrangementer i løpet av et år og alle har et felles mål innenfor kristendomslivet.

Vi blir fortalt at det er et fritt valg man må ta, om man enten er med eller om man vil forlate. Det er helt opptil hver enkelt person å velge. Min menighet er god, fri, omsorgsfull og full av kjærlighet. Men det folk oppfatter fra NRK er at vi er fulle av hat, gjerrighet og utenforskap.

Jeg har lest gjennom enormt mange kommentarer, og det ser ikke så bra ut. Men det aller verste argumentet er at det som er sagt av BCC og deres medlemmer ikke kan bli brukt i denne saken. Det de prøver å si her, er at alle som er tilknyttet BCC, ikke er en gyldig kilde. Blir ikke dette veldig feil?

Alle saker har jo to sider. Hvis man da plutselig velger å si at den ene siden av saken ikke telles, blir det helt nødvendigvis til en ensidig sak. Hva skal man forsvare seg med, når alle dine argumenter blir fjernet all legitimitet på grunn av den gruppen du tilhører? Om NRK bare «stiller kritiske spørsmål» og ikke hadde enkeltmedlemmer som mål. Så har de ikke oppnådd dette.

Jeg kunne sagt enormt mye om denne saken, men nå er jeg bare en «ung hjernevasket gutt» så da får jeg sikkert ikke lov til å si noe mer heller. Her er flere kommentarer:

– «Snakk om frykt og herskningstekniker». Ingen jeg kjenner har opplevd noe form for frykt eller bruk av hersketeknikker. Lurer på hvordan en person kommer fram til den oppfatningen.

– «Og plutselig ville mange fra vennene ytre seg. Det er patetisk all den tid Kåre rømmer bakveier for å slippe å møte NRK.» Det virker som at denne personen prøver å si at vi blir tvunget til å snakke slik at Kåre får gjemt seg? Jeg har aldri blitt fortalt til å kommentere noen ting. Igjen, så kommer folk med påstander som ikke stemmer.

– «Smiths venner er verre en Covid-19. Mer smittsomt en Covid-19.» En kommentar som hevder at vi er mer smittsomme og verre enn covid-19.

Ifølge NRKs retningslinjer burde slike kommentarer bli slettet. Disse kommentarene er flere dager gamle, og man kan fortsatt se at de ikke er slettet. Det er mye uro nå, flere blir urettferdig behandlet på grunn av dokumentaren. Derfor er det viktig at våre meninger telles som gyldig, ikke ugyldig.

Innlegget er skrevet av Kevin van der Staal