Likud og sionist-unionen jevnstore -en stor seier for Netanyahu som var sjanseløs før helga

Israels statsminister Benjamin (Bibi) Netanyahu erklærte for kort tid siden at han har gått seirende ut av valget etter at en av tre valgdagsmålinger gav Likud størst oppslutning. To
netanyahu-seierav målingene viste at Likud og Sionist unionen var jevnstore. “Det er altfor tidlig å si noe om resultatet,” sier opposisjonsleder Isaac Herzog som er Netanyahu`s motkandidat. Valgdagsmålingene viser tilbakegang for Naftali Bennett og partiet jødiske hjem og det er mye trolig at dette partiets velgere denne gang har stemt taktisk for å forhindre at sentrum/venstre alliansen skulle vinne frem. Valgresultatet vil først bli kjent om noen timer, men i Likud har man nå senket skuldrene etter at resultatet ser ut til å bli langt bedre enn meningsmålingene før helgen kunne tyde på. Dersom Likud skulle bli størst vil Netanyahu allerede i morgen begynne å jobbe med å få på plass en ny koalisjonsregjering som vil søke støtte både hos Liberman, Naftali Bennett og det nystartede partiet Kulanu samt hos de religiøse partiene. (Skjermfoto fra Times Of Israel)

Resultatet av tirsdagens valg har en stor vinner og det er personen Benjamin Netanyahu som tross elendige meningsmålinger rett før helgen kom sterkt tilbake. Taperne på høyresiden under årets valg er Yisrael Beitenu som ser ut til å få fem seter i Knesset og til en viss grad også Naftali Bennett og jødiske hjem som har måtte tåle en nedgang på 3 poll2 poll1eller 4 representanter i Knesset. Kulanu som er et nytt parti har kassert inn 10 seter mens de religiøse partiene Shas og United Torah Judaism ser ut til å få 13 eller 14 seter tilsammen. I ukene som kommer vil det å bli en intense forhandlinger om å forme en eller annen form for koalisjon og på tross av at dette vil bli vanskelig er Netanyahu nok den som levnes størst sjanse til å danne en koalisjon. For å få et flertall må Netanyahu først få med seg Yisrael Beitenu, jødiske hjem og Kulanu. Imidlertid er dette bare 51 av de nødvendige 61 setene han trenger for flertall i Knesset, og han må da enten ha med seg de to religiøse partiene og da og har da et flertall på 64 seter i Knesset, eller og fri til Yesh Atid og Yair Lapid som han hadde et stormfullt forhold til i den forrige koalisjonen. For Isaac Herzog vil jobben bli enda vanskeligere fordi han vil trenge partnere både fra høyre og venstresiden i israelsk politikk. I ukene som kommer er det grunn til å vente både harde forhandlinger, hestehandel og politisk spill, men dersom Netanyahu spiller sine kort klokt vil han kunne dra dette i land selv om det uten tvil vil være svært vanskelig.