Netanyahu: Atomavtalen med Iran truer Israels eksistens

“…Men det var natt”

natt-over-midtøstenDet USAs Barack Hussein Obama skjærtorsdag kveld omtalte som en “historisk avtale” blir møtt med skepsis og mistro i Midtøsten. I en telefonsamtale med Obama sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu rett ut at “avtalen truer Israels eksistens og baner vei for at Iran skal få atomvåpen og at avtalen utgjør en trussel både for Israel, regionen og hele verden.” Det er et bemerkelsesverdig sus over gårsdagens annonsering som kom samme kveld som den kristne kirke innleder sin påskefeiring og teksten som kom til meg umiddelbart etter å ha hørt annonseringen på CNN var ordene fra Johannes 13,30:  “Da han (Judas Iskariot) nu hadde fått stykket, gikk han straks ut. Men det var natt,” -og når vi ser på Midtøsten i dag er det så avgjort natt med et voksende antall væpnede konflikter i regionen.

Landene som er blant P5+1-landene som forhandler med Iran er USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina. De fleste vestlige ledere roser avtalen, og sier at det er en viktig enighet, men i Golf-statene er ikke stemningen like god. Stemmer fra Kuwait, Saudi-Arabia og Israel er svært kritisk til avtalen. Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at avtalen vil øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten. – Det vil øke netanyahufnrisikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu etter at han hadde snakket med USAs president Barack Obama om avtalen. Saudiarabiske kommentatorer viser til at Saudi-Arabia flere ganger har gitt uttrykk for at landet kommer til å skaffe seg egne atomvåpen dersom Iran gjør det samme. Den israelske kritikken av avtalen ble ytterligere forsterket etter at et samlet og enstemmig sikkerhetskabinettet fredag stilte seg bak statsminister Netanyahu’s kritikk av avtalen og både Israel og de Sunni muslimske statene i regionen er sterkt skeptisk til avtalerammeverket Obama torsdag kveld omtalte som historisk.  Torsdag uttalte den israelske etterretnings-ministeren Yuval Steinitz at “alle muligheter ligger på bordet, også den militære,” sa etterretnings og strategiministeren som viste til det israelske angrepet på en atomreaktor i Irak i 1981. Israelske militære ledere har lenge sagt at det israelske forsvaret vil være i stand til å håndtere alle eventualiteter, også et angrep på Irans atomanlegg på egen hånd.

 

 

 

 

Én tanke om “Netanyahu: Atomavtalen med Iran truer Israels eksistens

  1. Det er ikke sikkert Obama er lurt til å akseptere at Iran får atomvåpen, mange mener at Obama har hatt denne agendaen lenge. Mange mener at Obama ikke bare er en trussel mot Israel, men også mot USA.

Det er stengt for kommentarer.