Nyvalg i Israel i mars -Netanyahu ber velgerne gi han nytt mandat til å styre

Statsminister Benyamin Netanyahu har i kveld sparket finansminister Yair Lapid og justisminister Tzipi Livni som begge har vært urokråker i Netanyahu’s nå avdøde regjeringskoalisjon. Netanyahu vil nå gå til velgerne å be om fornyet mandat. Søkelys vurdering av situasjonen i israelsk politikk tidligere i høst har dermed materialisert seg 

yair-bibiEtter måneder med intern turbulens i israelsk politikk står Israel overfor et  nyvalg om få måneder. Netanyahu’s Likud fraksjon har nå gitt klarsignal for nyvalg og får tilslutning av utenriksminister Avigdor Liberman som tirsdag sa at et nyvalg er en “done deal” og må
skje så raskt som mulig. Etter uker og måneder med indre spenninger er det nå tydelig at Netanyahu’s politikk ikke har tilstrekkelig støtte blant sine koalisjonspartnere og mandag gjorde statsministeren det klinkende klart at han ikke kunne styre landet med massiv indre uro og stadige kritiske utspill som går på tvers av regjeringens policy. Et nyvalg vil ventelig finne sted enten i midten eller slutten av mars 2015.

avigdor_lieberman-landscapeDermed går Israel nå inn i en valgkamp og et valg som forhåpentligvis vil avklare hvorvidt Netanyahu har et parlamentarisk grunnlag for å styre videre. Opposisjonsleder Isaac Herzog fra Arbeiderpartiet sa tirsdag at han kan lede landet videre og han oppfordret til dannelse av en venstre/sentrums blokk som kan beseire Netanyahu og høyrekreftene i israelsk politikk. Etter sommerens mer eller mindre feilslåtte krig mot Hamas som ikke førte til annet enn status quo har Netanyahu møtt betydelige indre stridigheter i koalisjonen og media har i flere måneder kunne meske seg i avsløringer om bitter stridighet internt i Netanyahu’s koalisjon. Dermed er det opp til splittede israelske velgere å avgjøre hva politisk kurs landet vil ta etter det kommende valget. Uansett er det  bare et tidsspørsmål før det vil satt en offisiell valgdato. Mandagens møter mellom Netanyahu og lederne for de andre medlemmene i koalisjonen førte ikke til at Netanyahu greide å mane til oppslutning om hans politikk, og møtet mellom statsministeren og finansminister Yair Lapid som har vært en av koalisjonens største urokråker ble omtalt som “eksplosivt”.

israelsk politikk: Krisen og sannsynligheten for nyvalg kraftig økt etter opphisset møte mellom statsminister Netanyahu og finansminister Yair Lapid

netanyahu-ferdigIsrael kan stå overfor et nyvalg langt kjappere enn mange trodde etter et eksplosivt møte mellom statsminister Benyamin Netanyahu og finansminster Yari Lapid fra sentrumspartiet Yesh Atid som fant sted mandag kveld. I utgangspunktet skulle mandagens møter ha som mål å dempe de interne spenningene i Netanyahu’s koalisjonsregjering, men i kveld gikk det fra ille til verre, melder israelske medier. Under møtet med Lapid satte Netanyahu frem en rekke krav og han truet med å oppløse regjeringen dersom finansministerens Yesh Atid parti ikke kapitulerte. “Statsministerens krav overfor Yesh Atid avslører en dyp intern krise i en nå vaklende koalisjon.

Under kveldens møte sa Netanyahu rett ut til Lapid at han kunne styre under de rådende fyair-bibiorhold da Yesh Atid fraksjonen og dets leder konstant kritiserer den regjeringen de selv sitter i. Under kveldens opphetede samtale ble Yair Lapid presentert for fem vilkår for at den nåværende koalisjonen skal bestå: Først måtte Lapid og hans fraksjon slutte med å underminere regjeringen over både relasjonen til USA og boligbygging i Jerusalem. De måtte også se til å få overført 6 milliarder som lovet til forsvarsbudsjettet slik at IDF kan fortsette nåværende aktivitet. Dernest frigjøre nødvendige midler for forsvarets planlagte omgruppering i det sørlige Israel mot Gaza. Videre støtte det kontroversielle lovforslaget som nylig ble lagt frem av statsministeren som vil definere Israel som en jødisk stat. Fryse et forslag om null moms og istedet bruke 3 milliarder som tidligere er avsatt på å produsere rimeligere boliger.

Etter kveldens rabaldermøte sa Netanyahu dette til presse og tv: “Det israelske folk har gitt meg ansvaret -men med denne koalisjonen er det umulig å styre landet på den måten innbyggerne forventer og krever. Dersom denne uansvarlige oppførselen fra enkelte i regjeringen fortsetter finnes det ingen vei å rømme unna fra å gå til valg,” sa Netanyahu som har vært under økende kritikk fra sine egne regjeringsmedlemmer i lengre tid. Statsministeren stresset at han ikke var veldig gira på en valgkamp med ordene: “Dette er ikke hva jeg foretrekker, men et verre alternativ er å fortsette i en regjering hvor enkelte av ministrene saboterer og i ord og handling går i mot hva som er til det beste for befolkningen.  En opphisset Lapid sa rett etter møtet av Netanyahu primært setter sine egne og Likuds interesser først og at statsministeren utelukkende søker sin egen overlevelse og ikke landets beste. De neste dagene vil kunne bli kritiske for Netanyahu’s koalisjonsregjering og dersom ikke Netanyahu klarer å få orden i koalisjonens rekker meget snart, -kan Israel igjen bli kastet inn i en ny valgkamp som ikke nødvendigvis fører til mer ro i israelsk politikk.