Våpenhvilen: Flere gjensidige brudd i morgentimene fredag

Mange israelske avislesere mener Netanyahu har tapt krigen mot Hamas etter at Israel og Hamas ble enige om en 72 timer lang våpenhvile 

kassam-rakettVåpenhvilen som ble inngått mellom Israel og Hamas torsdag kveld skal være brutt. Flere granater skutt mot Israel falt ned for tidlig og eksploderte inne på Gazastripen bare to timer etter at våpenhvilen ble innledet. Palestinske kilder sier isralske styrker skjøt mot Rafah området og drepte 8 og skadde flere. I følge israelske kilder ble granater avfyrt mot Eshkol fra palestinsk side og Hamas talsmann Mushir Almsri sier at Hamas er rede til å avfyre raketter mot Israel dersom situasjonen krever det. Med andre ord, Hamas er langtfra slått og Netanyahu’s krig har ikke skapt avgjørende endringer på bakken.

FN og USA skal i kveld ha sluppet informasjon om at Israel og Hamas skal ha blitt enige om en 72 timers humanitær våpenhvile. Våpenhvilen som skal innledes fredag morgen ble ehud_olmert_0930fremforhandlet på bakgrunn av det egyptiske forslaget. Representanter for FN og USA forteller at de har fått garantier fra alle parter at de vil overholde våpenhvilen. Dermed kan mye tyde på at krigen mellom Hamas og Israel er over for denne gang og israelske militære sier torsdag at de har oppnådd å ødelegge opptil 85 prosent av tunnelene mellom Gaza og Israel. I tillegg er Hamas blitt påført betydelig skade selv om de ennå besitter mulighet til å avfyre raketter mot Israel. I løpet av de nærmeste dagene vil vi finne ut om våpenhvilen holder eller om Hamas nok en gang vil bruke pausen på å omgruppere, finne frem ferske våpen eller forsterke forsvarsverkene. (Bildet viser tidligere statsminister Ehud Olmert som også ledet Israel gjennom en krig med Hamas. Heller ikke den krigen fikk slutt på palestinsk rakett-terror)