Modige Jakob Bjørnøy (19) Russekulten -Derfor står jeg over russefeiringen

Jeg sliter med å kombinere min tro med russetid, og velger derfor å ikke være russ. La meg forklare hvorfor. Kjennetegnene på en kult skiller seg svært lite fra russens kjennetegn. Russelåtene er lovsangen, snekkerbuksen det religiøse plagget, bussene templene, dåpen er innvielsen, knutene de hellige skriftene og landstreffene er vekkelsesmøtene: Russefeiringen er Norges aller største og aksepterte kult.Denne kulten utfordres av kristne som meg som vil endre på det russetiden har blitt, men jeg er redd det ikke nytter. Russen har aldri forandret kjerne, og den vil aldri gjøre det heller. Jeg sliter med å kombinere min tro med russetid, og velger derfor å ikke være russ. La meg forklare hvorfor,” skriver Jakob Bjørnøy i sitt innlegg

Sex, fyll og bråk som preger dagens russefeiring er ikke noe som lett lar seg forene med et liv i samfunn med Jesus. (foto You Tube)

Russekulten har som enhver kult en rik religiøs historie. Jeg klarer ikke helt å akseptere utsagnet «det handler om å feire 13 års skolegang» i det vi ser at dette bare er en av mange ulike hensikter. Fra 1700-tallet til i dag har russens formål vært ulik, men verdien om det radikale bruddet med de kulturelle og kroppslige grensene har vært det samme i 200 år. Denne verdien konkretiserer seg i en av kultens seremonier; dåpen. Som enhver kult må man gjennom en hard innvielsesprosess. Først skal kroppens grenser for hvor mye drikke som kan inntas på kortest mulig tid utfordres. Budskapet er klart: klarer ikke du drikke lik raskt som oss, straffer vi deg. Videre får man et helt nytt navn, en ny identitet. Samfunnets forventinger til anstendig oppførsel forsvinner, og alle umoralske handlinger unnskyldes. Nå heter ikke lenger du ikke lenger Ola Nordmann, nå heter du «cummaster», du har ditt eget visittkort, og du kan drikke øl skikkelig fort. Nå er det klart for misjonsmarken og knutetakingen. Russens hellige skrifter, knutene, er nummerert med paragraftegn for å utgi seg som et lovverk. Her finner man retningslinjer for hvordan livet i kulten skal se ut. I russens mosebok i år leser vi at det tilstrebes å «drikke 24 øl på 24 timer», løpe naken rundt Lille Lungegårdsvann, og «Ha frivillig beskyttet sex med 10 forskjellige personer i løpet av russetiden». Knuter som sistnevnte gjør at en av bergens videregående skoler ser det nødvendig å legge ut på sin facebook-side: «Russetiden nærmer seg og (…) Mudo arrangerer gratis selvforsvarskurs for kvinner ».

Vanskelig for de unge å leve i tråd med Mesterens ord og veiledning

På fruktene kjenner man treet står det i Bibelen, og russetidens frukter har luktet guffent siden starten. Russekulten har fått et spesielt groteskt utrykk de siste årene og dette fordi normbruddene radikaliseres parallelt med samfunnets sekularisering. I 2018 er det stadig færre normer å bryte, og derfor må russen gå ganske langt. Jeg tror derfor ikke kulten har gått for langt, men har nådd sin nøyaktige destinasjon. Dette i harmoni med sin kjerneverdi satt for over 200 år siden. Jeg har ingen tro på at mine kristne brødre og søstre vil styrte øl på dåpen, få navnet cum-master eller har sex med ti andre medruss i den kommende russetiden, men jeg tror heller ikke de vil gjøre russetiden noe bedre. Intensjonen er viktig; det er avgjørende at vi er til stede. Vi må gå på festene og være der folk er, men jeg mener russebuksen er selve symbolet som forvalter festenes destruktive innhold. Vi er i verden, men ikke av verden. La oss som kristne heller være på festene, men ikke forvalte festene. La oss heller legge fokus på å forvalte den norske kulturen i sin helhet, i stedet for russetiden.

Innlegget er skrevet av Jakob Bjørnøy

8 tanker om “Modige Jakob Bjørnøy (19) Russekulten -Derfor står jeg over russefeiringen

 1. “Vennskap med verden er fiendskap med Gud. Den altså som vil være verdens venn, blir Guds fiende”, sier en annen Jakob – nemlig Jesu halvbror.

  Med “verden” – kosmos på gresk – menes her hele den verdslige ikke-kristne verden utenfor den kristnes familie og menighet.

  Bibelen sier at vi ikke kommer unna at vi er “i” verden, så lenge nasjonene består, men “vi er ikke AV verden”, poengteres det i Skriften. Vi deltar med andre ord ikke i denne onde verdens skikker. For gjør vi det så skikker vi oss like med den og får den samme ugunstige dom som den når Guds store dag og inngripen snart finner sted.

  6
  1
 2. Enig med deg Frede. Og tenk bare på alt overforbruket. Flere russ sier: Du er ikke russ uten buss! Her avslutter man almennutdannelsen med et overforbrukende, veritabelt sanseløst fylleslag så grotesk at en ikke behøver være kristen for å se bærer galt avsted.

  Men slik er denne verden. Og Gud har lovt oss at “det skal gå fra vondt til verre inntil det blir så ille som det aldri før har vært og aldri mer skal bli”.

  6
  1
 3. – Min siste reis mig forestaar ….

  Beklager å gå utenom temaet. Som min slektning Henrik Wergeland skrev ( han stammet fra Verkland i Gulen kommune – og slektet på min bestemor fra Masfjorden ) så er min siste reis nordover nær forestående : Jeg reiser til grensen mot Russland og blir borte i flere uker.
  Det som nå skjer i Korea ; får tankene mine vendt mot vedkommende som skrev : Når det når det ser ut til at det blir fred i verden – da skal krigen bryte ut.

  Med hilsen
  Ture Andersen

  3
  2
  • Ture Andersen; som sedvanlig forsøker du å spre frykt å uhygge. Vi andre ser dette som et bønnesvar, fra millioner av kristne over hele verden:-)
   Vi må nå bare be om at Gud må tøyle Trump, slik at ikke den fullstendig inkompetente klossmajoren sier eller gjør noe, som kan ødelegge dette.
   Det beste var om det ikke ble noe møte mellom Trump og Kim. Det ser ut til at de klarer å ordne opp på egen hånd i Korea!

  • Man skal aldri si aldri. Kanskje Kim Jong un lettere forstår Donald Trumps språk – “min knaåå er større enn din” – enn det øvrige vestens ettergivende tonefall.

   Og man vet jo aldri. Plutselig lar Gud det se ut som “fred og sikkerhet” er innen rekkevidde. Da gjenstår bare å vingeklippe religion jorden rundt. Og vipps er hele Guds store dag i gang.

  • Det står skrevet:
   1 Tes 1:3
   Men om tider og tidspunkt behøver vi ikke å skrive til dere, brødre. 2 For dere vet godt at Herrens dag kommer som en tyv om natten.

   3 Når de sier: «Fred og ingen fare», da kommer plutselig undergangen over dem, brått som veer over en kvinne som skal føde. Og de skal ikke slippe unna.

   Mvh RJ

 4. Så flott Jakob, at du har et så klart syn på hva man som kristen IKKE kan være en del av. Vi skal være lys og salt i verden. Jesus skal rikt velsigne deg tilbake for at du velger å leve et rent og hellig liv for Ham. De ufrelste respekterer slike kristne som deg, ikke de som er “lik” dem! Ønsker deg lykke til med eksamen!

Det er stengt for kommentarer.