Lukasjenka ba Russland garantere beskyttelsen av Hviterusslands territorium

Den Hviterussiske presidenten har vært utsatt for flere pro-vestlige forsøk på regimeskifte i Hviterussland. I 2020 var det store folkelige demonstrasjoner mot Lukasjenko etter presidentvalget høsten 2019. Han ble anklaget for valgjuks slik også Joe Biden ble i USA. Man antar at vestlige krefter stod bak og finansierte og støttet forsøket på fargerevolusjon og regimeforandring. Dette forsøket mislykkes og Lukasjenko forble med makten etter at Russland helt åpenbart gikk inn for å stanse destabiliseringen av Hviterussland. For øyeblikket har Russland utplassert nærmere 150 000 soldater i Hviterussland og man er i gang med å utplassere atomvåpen i Hviterussland.

I de siste dagene har Putin og Lukasjenko hatt flere samtaler, deriblant en middag i presidentens private leilighet i Moskva og det er inngått et stort antall avtaler mellom Minsk og Moskva. Avtaler som har fått enkelte til å ta ordet “union” i sin munn. Hviterussland og Russland har kommet stadig nærmere hverandre de siste årene og under en samtale mellom Lukasjenko og den russiske forsvarsministeren, Sergej Shoigu, kom det frem at den hviterussiske lederen har anmodet Russland om å ville forsvare Hviterussland som sitt eget land. Med andre ord er det snakk om en pakt der Russland garanterer å beskytte Hviterussland som om det var deres eget territorium mot ytre fiender. Selv om Lukashenko ikke helt kom i mål med dette ønske ennå, tas det nå vesentlige skritt mot en full forsvarsunion mellom Russland og Hviterussland. Hviterussland er et lite land bare 9,3 millioner innbyggere. Som nabo har de et truende Polen som er i ferd med å bygge opp Polen rent militært med et massivt russofobi i den politiske ledelse.

2 tanker om “Lukasjenka ba Russland garantere beskyttelsen av Hviterusslands territorium

 1. Putin har lovet Kina og ikke plassere atomvåpen på andre sitt territorium.
  Den avtalen er allerede brutt. Putin er en statsleder en ikke kan stole på

  • Putin og Xi Jinping er gode venner. Kina og Russland samarbeider tett. Jeg tror ikke Putin gjør noe uten kinesisk godkjennelse så tett disse to nå er. Det er allerede en krig i Ukraina. Kina og USA er på kollisjonskurs over Taiwan og det er nok bare et tidsspørsmål før det vil bli en krig der også. Kina forstår Putins situasjon og selv om Putin uttad har kommet med en slik “lovnad” ble det nok samtalt grundig om dette da Xi Jinping var i Moskva.

   1
   1

Det er stengt for kommentarer.