Levi Fragell ut mot Torp som igjen er invitert og deltar på “fredskonferanse” i regi av det som var “Moon sekten”

Levi Fragell reager på at Jan Aage Torp nok en gang tar del i en konferanse i regi av det som var Moon-sekten på 1970 og 1980 tallet

Den forente familie som også er omtalt som “Moon sekten” har igjen besøk av pastor Jan Aage Torp. Det er den velkjente karismatikk-kritikeren og humanisten Levi  Fragell som nå deler dette på sin Facebook side. “Jan-Aage Torp er i disse dager igjen gjest hos den nyreligiøse Moon-sektens Universal Peace Federations stevne – denne gang i Albania. Deretter skal Torp starte samarbeidet med Jan Hanvold og Visjon Norge – med faste TV-sendinger fra Hovedstaden. Begynner nå snart pinsemenigheter og misjonsorganisasjoner å forstå hvilket ansvar de bærer ved å delta i den samme sendeflate?” -skriver Fragell som er en av Jan Aage Torps fremste kritikere. Fragell har tidligere kritisert Oslokirkens pastor for å søke samarbeid med den omstridte religiøse bevegelsen som ble grunnlagt av en selverklært Messias-gestalt. “Torp har tydeligvis en sentral og klart legitimerende rolle her, i en kirkehistorisk tradisjon som såret og skadet tusener av unge og familier,” skriver Levi Fragell videre.

Bildet er fra “Lammets bryllup som fant sted da “Lammet” Sun Myung Moon tok Hak-ja Han Moon til hustru

Dette er andre gangen Oslokirkens pastor besøker “Den forente familie” eller “Enhets-kirken” som de nå kaller seg. Enhetsbevegelsen, den forente familie eller “Moon sekten” som den også blir kalt ble grunnlagt av den selverklærte Messias-figuren Sun Myung Moon som døde i 2012.  Moon bevegelsen som også blir omtalt som den forente familie, blir av de aller fleste omtalt som en religiøs sekt. På 1970 tallet skapte sekten overskrifter i aviser verden over, etter at avhoppere og medlemmer som ble kidnappet ut av sekten av sin familie, -kunne fortelle rystende historier om manipulering, tankekontroll, såkalt “lovebombing” og andre sekteriske teknikker på innsiden av bevegelsen. Det ble utgitt en rekke bøker skrevet av tidligere og deprogramerte medlemmer, hvorav den mest solge i Norge var “Himmelsk hjernevask” utgitt på Luther forlag i 1983. Boken som baserte seg på opplevelsene til Christopher Edwards som ble forført inn i sekten og deretter kidnappet ut og deprogramert av eksperter på sekter. En annen bok som forteller en lignende historie og som også er filmatisert gjennom spillefilmen “Ticket To Heaven” er “Moonwebs” som ble skrevet av Josh Freed.

Reaksjoner på Torps deltakelse

Flere reagerer nå på at Torp stadig drar på konferanser i regi av det som opprinnelig var en svært omdiskutert sekt: “Har Torp begynt samarbeide med Moon-sekten? Jeg hørte Moon tale i Madison Sq. Garden i New York i 1974. Større vås er det vanskelig å fremstille. Alt Moon-sekten har sagt, gjort og ment er jo hinsides enhver form for bibeltroskap. Nå er det grunn til å våkne opp for alvor – og si NEI. Dette går ikke i kristenhetens navn. Vend om i tide, broder Torp! (Les Kaare Hagens bok “Den religiøse satan”. Der er alt forklart for den som vil vite mer om Den Forente Familie og pastor Moon,” skriver Jørn-Kr. Jørgensen på Fragells Facebook-vegg. (Saken fortsetter etter videoen..)  “Solge blomster for Far” forteller kult-ekspert Steven Hassan som selv ble hjernevasket av Moon-sekten på 1970 tallet og senere deprogrammert ut av sekten av sin familie. Se intervjuet fra Vice

Helge Krabye møtte sekten på 1970 tallet her i Norge

“Jeg kjenner Moon-sekten godt fra 70-tallet da de «evangeliserte» ivrig i Norge. Var regelmessig sammen med dem i et år og leste alle deres skrifter og lærebøker, til jeg fikk beskjed om at jeg var uønsket. Jeg kritiserte dem for mye. Siden har jeg lest mye om forfallet og tragediene internt i bevegelsen. Det måtte jo komme, når lederen (Sun Myung Moon) så på seg selv som den reinkarnerte Kristus og baserte sin lære på makt og undertrykking og en pinlig mixture av tilfeldige bibelsitater og misforstått «vitenskap». Da mange begynte å forlate bevegelsen, har jeg lest at Moon lanserte en ny åpenbaring fra Gud: Fri sex! Etter at han døde ble det som forventet maktkamp mellom familemedlemmene, og med våpenopplæring på de religiøse møtene og fortsatt stormannsgalskap klamrer de seg til restene av pengene bevegelsen stjal fra titusener av sine medlemmer gjennom seksti år. – Det er for meg helt uforståelig at Jan Aage Torp vil ha noe som helst å gjøre med disse folkene,” skriver Helge Krabye som selv har erfaring med sekten. ” Såpass. (Akkurat når man trodde det ikke kunne bli verre, osv.),” skriver Marianne Johansen som er overrasket over at den kontroversielle Oslopastoren deltar på den nyreligiøse Moon-sektens Universal Peace Federations stevne – denne gang i Albania. Pastor Torp har tidligere fått kritikk av Søkelys for å delta i en konferanse hvor arrangøren er denne høyst tvilsomme religiøse bevegelsen som her i Norge  omtaler seg som enhetsbevegelsen eller “enhetskirken”. Overfor Søkelys har Torp tidligere hevdet at han ikke er tilstede for å delta i felles-religiøs aktivitet -men flere Søkelys har snakket med er kritiske til at Oslokirkens pastor ser ut til å søke samarbeid i alle retninger.

Fremdeles problematisk: Pastor Torp på konferansen for parlamentarikere og religionsledere i regi av fredsorganisasjon grunnlagt av Sun Myung Moon

Jan Aage Torp besøker Sør-Korea for å delta på lederskapskonferanse i regi av Universal Peace Federation International -en konferanse for religionsledere og parlamentarikere -hvor Torps tema er barnevern

Én tanke om “Levi Fragell ut mot Torp som igjen er invitert og deltar på “fredskonferanse” i regi av det som var “Moon sekten”

  1. Ganske utrolig hva Torp kan slippe unna med uten å bli holdt ansvarlig av norske kristne. Det ser ut som om den godeste pastor Torp av mangel på seriøse kristne norske samarbeidspartnere -søker kontakter langt utenfor den kristne kirke. Enhetskirken og tankegodset som Moon sekten presenterer har ikke en rot i pentacostal eller evangelisk tradisjon.
    Selv om tiltaket Torp nå deltar i ikke nødvendigvis er fellesreligiøse bønnemøter eller tilbedelse av den sanne Treenige Gud, er det likevel slik at Torp faktisk gir denne sekt-bevegelsen legitimitet. Fra før vet vi at Torp samarbeider med ulike katolske religiøse ledere, og selv om han kanskje ikke helt forstår det, så gir pastor Torp dem legitimitet gjennom sitt blotte nærvær. Jeg forstår at kristne kan føle uro over dette.
    Takk til Søkelys for å løfte frem dette.

    4
    1

Det er stengt for kommentarer.