Legedom -et veggmaleri av Ture Andersen

Dette er et veggmaleri som jeg selv har malt for noen år siden – lenge før covid-19 ble kjent. Innenfor denne veggen lagde min far silo tidlig i 1950-årene – han var den første i dette området som fikk i stand noe slikt – før måtte man hesje eller tørke gresset på bakken. I fjøsen var det vanligvis tre kyr , et par kalver og gjerne en gris. Fisker-bøndene i Nordhordland var blant de fattigste i landet. Men min far var heldig ; idet han var stats-ansatt som stasjonsholder for rikstelefon-stasjonen.En vårdag bestemte jeg meg for å gjøre noe med denne betongveggen. Jeg kjøpte flere typer maling : Først malte jeg hele veggen grå med murmaling. Videre måtte jeg bruke en farge om gangen og lot denne tørke. Jeg stod i stige og holdt på kring en uke. Jeg hadde ingen plan hvordan dette bildet skulle bli – jeg malte bare på måfå.

Den siste dagen jeg arbeidet med maleriet : Stod jeg nede på bakken. Da spurte jeg ut i løse luften : Hva skal jeg kalle dette maleriet ? Brått kom det til meg ordet : Legedom. Så skjedde noe uventet : I samme øyeblikk kom en stor flokk små fugler – kan hende 20-30 – og satte seg helt inntil støvlene mine. De satt noen sekunder : For så å flyge vekk i samlet flokk. Dette tok jeg som en bekreftelse på at maleriet skal hete : Legedom.
Siden den gang har mange tusen personer gått forbi vårt tun og betraktet veggmaleriet : Både nordhordlendinger , bergensere og andre. Noen har også fotografert låve-bygningen med maleriet : Sist en ung dame for et par dager siden i styrtregn og vind, skriver Ture Andersen om sitt veggmaleri som har fått navnet “legedom”. Og hvis det er noe vår tids mennesker trenger, så er det legedom. Legedom i forhold til relasjonen oppad til Gud. Legedom i forhold til relasjonen man har med sine medmennesker. Legedom for sjeliske sår og legedom for fysisk smerte. Stopp opp noen minutter å be for noen du kjenner som trenger legedom -og dersom du selv trenger legedom -bruk også litt tid til bønn til vår Far. Han som kalles Herren, Jahve eller Jehova. Han som er den levende “jeg er”.

 

10 tanker om “Legedom -et veggmaleri av Ture Andersen

 1. Fint at Skaperen har utstyrt oss med lystbetont kreativitet og at Ture benytter denne gleden. Når det gjelder abstrakt, moderne kunst må jeg bare tilstå at jeg ingen kunnskap har.

  Er selv bare en gammeldags tufsebuse av den konservative sorten. Vårt hjem er pyntet med tradisjonelle naturrelaterte oljemalerier, gamle stilmøbler i tung, mørk ek, persiske tepper og noe så forgangent som et bibliotek med flygel jeg klunker på.

  Med andre ord en utdøende rase midt i IKEAs og Biltemas vidunderlige, nye verden. Nå spiller ikke de jordiske kulissene all verden så lenge det himmelske livet venter oss rundt neste sving. Men jeg trives nå engang bedre i tradisjonsrike Chesterfield-salonger mor og far satt i enn i plast-overtrukket resteplank fra møbel-supern.

  • Da er dere en av de ikke-kjedelige.
   Mye kjedelige like hjem. Hadde vært gøy å sett hos dere. Dett bildene. Er glad i eik men har langt fra det jeg ønsker meg. Valnøtt er helt nydelig. Står nok et skrivebord i himmelen og venter på meg😊 min bibel sier alt er godt der😉

 2. Jeg må være ærlig og si : Da jeg sendte dette fotoet til Søkelys ; så tenkte jeg på Bettina. Det er mange tusen personer som har sett dette veggmaleriet – de aller fleste helt ukjente personer for meg. Noen tar også foto av maleriet. Jeg tror på det overnaturlige – og kristendom tilhører også det overnaturlige. Jeg bor på slutten av en ” blindvei ” som ender kring 100 meter lenger nede – i sjøen.

  • Ja, jeg håper Bettina forstår at Jehovahs tilgivelses eneste begrensning er mangel på anger. Vi er noen stakkarer alle sammen. Og som Bibelen sier: “Om det var fullkommenhet Gud så etter – hvem ville da bli stående?”

   Den som vil se Guds lys må imidlertid slukke sitt eget. Da blir Gud større og vi mindre, og det hjelper godt med på livsferden.

   Du og jeg er jo uenige om mangt og meget Ture, men jeg skjønner jo raskt såpass at hadde Norge vært bebodd av flere som deg, hadde det nok stått adskillig bedre til her i gamlelandet. Vi får satse på at Jeshuah snart “hiver seg på hesten”, for etter oss tror jeg det blir stusseligstuggu..

  • Ture, jeg hadde tenkt å kommentere det maleriet på veggen, og det med fuglene var en utrolig herlig stadfestelse av noe. Selv er jeg kjempeglad i de små spurvene og andre småfugler som jeg ser i naturen, de fascinerer meg og de smelter hjertet mitt. Noen ganger når jeg har gått på tur, så går jeg forbi et buskatt der de er, og plutselig så dukker det titalls spurver opp og flyr av gårde. Så verken ditt maleri eller ditt vitnesbyrd har gått meg hus forbi. Jeg tenker også på deg, hvordan du og din kone jobber med å dyrke poteter, dra ut for å fiske og holde dere selvforsynt med mange ting. Så jeg legger meg mye av det du skriver om på hjerte Ture, og jeg takker for at du tenkte på meg da du la det ut. Måtte du få være ved god helse så du kan få være aktiv til å utføre det du trives med. Det er sånn at man tenker man burde lært litt mer av dere som har levd en stund, så man ikke er helt hjelpeløs om man skulle trenge noe. Kunnskap er viktig, og mange gamle måter å gjøre ting på, er forlenge siden gått i glemmeboken og dessverre ikke videreført til en generasjon som er vant til at alt går av seg selv.

 3. En programvarefunksjon består av en eller flere logisk relaterte https://pullahiiri.no systemfunksjoner som gir verdi til en bruker og er beskrevet av et sett med funksjonelle krav.

Det er stengt for kommentarer.