Kun 696 unge gav sin stemme til PDK ved årets skolevalg mens 4346 gav KrF sin stemme

Partiet De Kristne ser ikke ut til å slå an blant norske ungdommer. Bare 696 av de 143942 unge som avla stemme ved årets skolevalg fant PDK attraktiv å stemme på. Dette skolevalg-2015tilsvarer en oppslutning på 0,5 prosent. KrF på sin side gjør det heller ikke spesielt godt blant norske skoleelever. Bare 3,2 prosent av ungdommen eller 4346 stemmer gikk til KrF. Skolevalget store vinner er den rød/grønne siden hvor AP troner på toppen med 31,9 prosent, etterfulgt av Høyre med 16,4 prosent og Frp på tredjeplass med 10,5 prosent. Også SV Miljøpartiet de grønne og Senterpartiet samt Venstre er over 5 tallet. Ut fra andelen kristne elever ved norske skoler indikerer skolevalgresultatet at heller ikke kristen ungdom finner det særlig attraktivt å stemme på partier som bærer kristennavnet. Det tredje kristne partiet, kristent samlingsparti deltok ikke under årets skolevalg.

pdk-2015Slår man sammen de 696 som stemte på PDK og de 4346 som stemte på Kristelig folkeparti vil vi finne ut at oppslutningen kristenpartiene får blant de skoler som deltok er omtrent på størrelse med antallet som gav sin stemme til Piratpartiet. I følge oversikten gav 5492 unge sin stemme til nettopp piratene mens 5042 støttet KrF eller PDK. Hvor liten oppslutning PDK har blant de unge kan illustreres ved at PDK i Vest-Agder fikk 49 stemmer under årets valg mens et nå ikkeeksisterende parti, “Pilsens Samlingsparti” i 2005 fikk hele 160 stemmer i Vest-Agder, noe som da var 3,1 prosent av stemmene. Flest stemmer i skolevalget fikk PDK i Rogaland hvor 70 elever gav PDK sin stemme, i Møre og Romsdal fikk partiet 67 stemmer mens i Hordaland fikk de 60. Målt i prosent fylkesvis har PDK mest oppslutning i Sogn og Fjordane samt i Nord-Trøndelag hvor partiet fikk 1,1 prosent av stemmene. Minst interesse for partiet finner vi Oslo, Nordland og Finnmark hvor partiet ligger under 0,3 prosent. Under stortingsvalget i 2013 fikk PDK 0,6 prosent av stemmene og mange tipper et dårligere resultat som en følge av bråket som har vært i kjølvannet av partiets støtte til 22 juli profetien.

Litt mer lystig for KrF

Selv om 4346 stemmer for KrF ikke er spesielt dårlig gir likevel skolevalget en pekepinn på at partiet sliter med å nå frem til de unge. Sterkest står KrF i Vest-Agder hvor de får 9,5 prosents oppslutning. En god nummer to er Rogaland hvor KrF fikk 6,8 prosent av stemmene mens i Øst-Agder fikk de  6,6 prosent. En god nummer fire er Sogn og Fjordane hvor de gikk frem med 1,2 prosent til 5,7 prosent. Dårligst oppslutning målt i prosent finner vi i Oppland, Nordland, Oslo, Akershus og Buskerud hvor partiet får under 1,6 prosent av stemmene.  KrF går med andre ord frem 0.4 prosent blant de unge i år. Kilder og skjermfoto fra  NSD og Utdanningsdirektoratet nettsider

Én tanke om “Kun 696 unge gav sin stemme til PDK ved årets skolevalg mens 4346 gav KrF sin stemme

  1. Viser så avgjort at Norge er i behov av en vekkelse blant unge. Vi lever i frafalne tider og må Gud sende vekkelse til Norge. Samtidig viser det at mange unge har akseptert ideen om privatisert religion.

Det er stengt for kommentarer.