Krisen i Midt-Østen: Israel kaller inn 40 000 for mulig bakkeoperasjon på Gazastripen

Etter en dramatisk natt i Israel og Gaza beordrer Netanyahu styrkene å gjøre klar for en lengre og omfattende militæroperasjon mot Hamas. Israel vil kalle inn 40 000 soldater for mulig bakkeoperasjon

bibi2Etter et dramatisk døgn med massive palestinske rakettangrep og en omfattende israelsk gjengjeldelse har Netanyahu nå gitt ordre om å klargjøre styrkene for en omfattende bakkeoperasjon inne i Gaza. Etter måneder med palestinske rakettangrep og beskjedne israelske gjengjeldelser har Hamas nå brukt opp den israelske tålmodigheten og står foran en omfattende israelsk militæroperasjon. “Hamas har valgt å ekskalere situasjonen og det er noe de kommer til å betale en høy pris for,” sa Netanyahu samtidig som flere reservister blir kalt opp for å ta del i en omfattende militæroperasjon. “Omsider har statsminister Netanyahu forstått at Israel er og har vært i krig med Hamas siden 2007,” sier en av våre kontakter i det israelske forsvaret.

“I løpet av den siste natten har Hamas skutt mer enn 130 raketter mot den israelske sivilbefolkninger. Ingen nasjoner vil akseptere en slik trussel, ei heller vi,” skriver en talsmann for det israelske forsvaret i en twittermelding. “Hamas har i dag angrepet rakett-regngjentatte ganger angrepet sivile israelere fra luften ved hjelp av raketter og fra bakken hvor de skyter fra hemmelige tuneller. Israel på sin side har svart med svært omfattende angrep fra luften og sjøen og minst 11  skal være drept i det israelske angrepet. “Hamas avfyrer sine raketter fra bebodde hus og sivile områder og bruker sivilbefolkningen i Gaza som menneskelige skjold,” hevder det israelske forsvaret videre. Mer enn 3,5 millioner israelere bor i områder som kan nås av palestinske raketter og disse søker nå beskyttelse i tilfluktsrom og bombesikre kjellere, forteller en sivil israelsk ung mann i Ashkelon til Søkelys. “Selv om jeg personlig avskyr krig er denne konfrontasjonen nødvendig da de stadige rakettangrepene fra Hamas gjennom flere år gir barn, unge og voksne traumer og angst,” sier Yeshurun Berenshtin som kan fortelle om omfattende militær aktivitet både i luften og på veiene. I de siste dagene er hundrevis av israelske reservesoldater blitt innkalt til tjeneste i en konfrontasjon mange mener Israel måtte ta før eller siden.

Den israelske operasjonen har som mål å redusere Hamas militære kapasitet betydelig og operation-cast-leadderfor vil en militær bakkeoperasjon være nødvendig. Tirsdag formiddag besluttet den israelske statsministeren å trappe opp operasjonen som har fått kodenavnet “Operation Protective Edge” og når Israel gir en militæroperasjon et kodenavn er det alvor. Det var tirsdag formiddag at det under et møte med sikkerhetsrådgivere at Netanyahu besluttet å gi ordre om forberedelser til en militær bakkeoperasjon inne på Gazastripen. Videre er man også forberedt på å kalle inn ytterligere reservister til tjeneste og en operasjon vil kunne vare en lengre periode. For å beskytte sivilbefolkningen har Israel satt av en radiofrekvens som stadig oppdaterer befolkningen om innkomne raketter. Tirsdag sa Netanyahu videre at tiden var kommet til å ta av seg silkehansken overfor Hamas og gjøre det som må til for å gjenopprette roen i det sørlige Israel.

Hamas svarer med trusler og flere raketter

En talsmann for Hamas uttalte tirsdag at Israel kom til å angre bittert på de siste angrepene mot Gaza og han sa videre at Israel vil komme til å betale en høy pris for sin aggresjon mot Gazastripen som nå melder om minst sju døde etter israelske angrep. Tidligere har Hamas truet med å slippe “selve helvete ned over Israel” og det var noe av dette de forsøkte å oppfylle med sine massive rakettangrep mandag. Hamas er ikke interessert i å roe ned situasjonen og derfor er en videre opptrapping nødvendig og på trappene, heter det fra offisielle israelske myndigheter.