Koptiske kristne under press fra muslimske ekstremister i Egypt -gikk til angrep på bolighus og forretninger eid av koptiske kristne

tilgriset-med-blodRasende muslimske ekstremister satt fyr på et gamlehjem, raserte et titalls boliger og satte koptiske eide forretninger i brann med  å kaste Molotov cocktails og steiner På tross av at de militære har tatt makten i Egypt opplever fremdeles kristne fiendtlighet fra ekstreme muslimer og tilhengere av det muslimske brorskap. Flere dusin koptiske kristne i Suhaj i den østlige del av Egypt forsøker nå å gjenoppbygge sine hjem og forretninger etter at muslimske ekstremister gikk til angrep på dem da mistenkte at de koptiske kristne ville omgjøre et samfunnshus til en kirke. Flere dusin bygninger ble satt fyr på og ødelagt da muslimene uten forvarsel gikk til angrep, melder nettsiden til Morning Star. Over hele den muslimske verden går nå kristne inn i en julehøytid preget av frykt for angrep fra muslimske ekstremister.

koptiske-kristneJulehøytiden med sanger om “engler som daler ned i skjul” og deilig er jorden betyr ikke nødvendigvis at kristne i muslimske land kan trekke et lettelsens sukk og håpe på fred. Blant koptiske kristne i landsbyen Al-Nagameesh i Suhaj i Egypt er frykten fremdeles stor etter at flokker av muslimske ekstremister nylig gikk til angrep på forretninger, privathjem og et senter for eldre eid av koptiske kristne i landsbyen. Flere titalls hjem ble stukket i brann eller utsatt for hærverk og en rekke butikker eid av kristne ble pepret med Molotov cocktails og steiner. Også et senter for eldre ble påtent og ødelagt, og fire koptiske kristne ble skadd da flokker av muslimer gikk til angrep da de trodde at et samfunnshus ville bli omgjort til en kirke. Heldigvis gikk ingen liv tapt i det seneste angrepet, men under tidligere tilsvarende angrep har flere navn blitt oppskrevet i boken over dem som har gitt sine liv fordi de tilhører kongenes konge.

I landsbyen Al-Nagameesh i Suhaj er det ingen kristen kirke, og derfor har den kristne minoriteten som teller omlag 2000 mennesker fått lov til å avholde begravelser, bryllup og til tider bønnemøter i landsbyens samfunnshus. En av prestene i landsbyen, identifisert som fader Marqrious fortalte også at det var et legesenter i samfunnshuset som jevnlig er blitt brukt av de kristne. Problemene startet allerede tre dager før angrepet, da fader  Marqrious avholdt en minnegudstjeneste ved senteret for å minnes at det var ett år siden hans far hadde avgått med døden. Av ukjente årsaker hadde landsbyens muslimske befolkning fått høre at samfunnshuset skulle bli omgjort til en kirke og tre dager før angrepene, hadde muslimske ekstremister vært ute i landsbyen og delt ut løpesedler hvor folk ble oppfordret til å forhindre at samfunnshuset ble omgjort til en kirke. I løpeseddelen ble alle rettroende muslimer oppfordret til å angripe de kristne for å hindre at det ble en kirke.

Mobben blokkerte videre alle innfartsveier og kuttet vannforsyningen til landsbyen for å hindre brannmannskapene som ikke nådde frem før politiet kom og brukte tåregass for å spre mobben. I følge en politirapport ble 29 ekstremister arrestert hvorav 15 ble løslatt. De siste 14 blir sittende i varetekt mens etterforskningen pågår. Noen dager senere beordret den lokale guvernøren at kristne og muslimske leder måtte sette seg ned og søke å dempe spenningen i området. Angrepet i  Al-Nagameesh kom bare tre måneder etter at parlamentet vedtok en lov som regulerer kirkebygninger i Egypt. Regjeringen feiret loven, men menneskerettighetsorganisasjoner sier at loven faktisk kan brukes til å forhindre at kristne kan bygge sine egne gudshus. I utgangspunktet skulle loven gi kristne rett til å få seg sitt eget kirkebygg utfra hvor mange de tallmessig er, men det står fremdeles fritt opp til guvernøren å avslå en søknad uten begrunnelse. Dette betyr at kristne fremdeles kan diskrimineres, sier en menneskerettighetsgruppe som er opptatt av situasjonen i Egypt.

https://www.youtube.com/watch?v=eUGff0bfqgM

.

 

Én tanke om “Koptiske kristne under press fra muslimske ekstremister i Egypt -gikk til angrep på bolighus og forretninger eid av koptiske kristne

Det er stengt for kommentarer.