Klippet som vi antar ville få Levi Fragell til å ty til sterke ord mot pinse-karismatikken

lovprisning-guttEt video-klipp av en liten guttunge som lovpriser Gud i andre tunger har i de siste dagene spredd seg på Facebook og andre sosiale medier. Videoklippet som har blitt spredd og delt tusenvis av ganger viser en liten guttunge som gråtende lovpriser sin Gud i nye tunger i en amerikansk menighet. Mange som har sett klippet mener at Guds herlighet senker seg rundt gutten. I følge dem som var til stede i gudstjenesten, skal det ikke ha vært noe i forkant av det hele som forklarer guttens spontane lovprisning. Helt ufortrødent av folk som går forbi fortsetter gutten sin lovprisning og roper og gråter ut sitt indre til Gud.. I en tid hvor den kristne kirke er delt, vil noen kalle dette tøv og babling, mens andre vil kalle det dåp i Den Hellige Ånd.  Levi Fragell, pinsepredikanten som ble ateist og humanetiker, har tidligere erklært krig mot tilsvarende og vil det til livs, -og vil kalle det hele et farlig eller religiøst overgrep mot et lite barn. Et barn som tilsynelatende har samme erfaring som titusener har hatt før ham i lokale pinsemenigheter verden over. Sjekk ut klippet…

Matt 21,16 Hører du hva disse sier? Men Jesus sa til dem: Ja! Har I aldri lest: Av umyndiges og diendes munn har du beredt dig lovprisning?

https://www.youtube.com/watch?v=L4hJTqs6ZDA

18 tanker om “Klippet som vi antar ville få Levi Fragell til å ty til sterke ord mot pinse-karismatikken

 1. Matteus 21;16…. Jesus sa da til dem; Har dere aldri lest: Fra småbarns og diebarns munn har du beredt deg lovprisning?”
  Da siterte Han Salme 8 vers 3.
  Videre sa Jesus: La de små barn komme til meg og hindre dem ikke for Guds rike hører dem til..

  Barn har ennå ikke skitnet til sjelslivet med like mye synd som en voksen og er derfor lettere for vår Herre å berøre!! Og takk Gud for det.

 2. Dette var sterkt. I alt det negative som skjer er det godt å vite at Gud fremdeles er den samme som på pinsedag. Det er stort å se at Gud også berører barna. Ja selv barna er med i Guds rike. Jeg er sikker på at Levi Fragell og andre som ikke kjenner Herren og har opplevd pinsens ild og kraft, avskyr slikt og finner noe å henge seg opp i. Slik var det nesten nå jeg ble åndsdøpt 10 år gammel. Det var en fantastisk opplevelse å ta med seg i kristenlivet, og jeg er Herren evig takknemlig for at jeg vokste opp i en menighet der også barna ble tatt med. Det er litt for mange tørrpinner i Norge, som har en teoretisk tro basert utelukkende på hjernet og ikke hjertet. Vi trenger å se at Gud ennå berører hjerter. Takk for at du delte dette Kjell. En skikkelig oppmuntring og fantastisk å se. Guds velsignelse.

  • Jeg har sett tilsvarende skje tidligere, at barn blir berørt av Ånden slikt, for noen er slikt kontroversielt, for mange andre en del av det kristne livet. Jeg tror vi gjør lurt i å fastholde Guds ord men også det Guds ord sier om Åndens fylde, åndsdåp osv.

  • Fri pinsevenn. Jeg deler ditt synspunkt langt på vei og det er sikkert mange tørrpinner rundt forbi i det kristne landskapet. Spesielt i de kirker som nå åpner for falsk lære og synd i form av homofile ekteskap osv. Men vi må heller ikke glemme at troende kan få et møte med Ånden på en mer stille måte. Enkelte troende er kanskje ikke så høyrøstede men uttrykker sin takknemlighet til Gud, kanskje i stille inderlig bønn, med stille tårer, i en slags stille susen -som det også står om i Guds Ord.
   Selv om mange troende i våre kretser har hatt sterke følesesmessige møter med Herren i form av tungetale, gråt osv, så finnes det mange mennesker som har erfart Ånden på en annen måte. Søkelys har som du vet lenge advart mot falsk lære, enten den kommer fra karismatiske kretser, trosbevegelsen eller nå den norske kirke som er en luthersk kirke i navnet. Nå er tiden kommet for å be om at disse skal komme ut av en døende kirke, og om de ikke opplever det samme resultat av sin åndsdåp som det mange i pinsen er vant med, skal og må vi ha den samme respekt for disses erfaring med Den Hellige Ånd. Det er jo slik at ikke alle taler i tunger eller har andre av de tradisjonelle “gavene” vi verdsetter, men et møte med Den Hellige Ånd kan få en kontormann til å si opp sin sikre faste jobb, bryte opp og dra med evangeliet til Nepal for å leve der i usikkerhet og med tro på den samme Hellige Ånd som berører mennesker slik vi ser i våre kretser. Jeg tror det er viktig å ha tro og engasjement både i hjerte og hue samtidig. Jeg ser ingen motsetning. Jeg tror ikke vi lettvint skal bruke stemplet “tørrpinne” da slike tilsynelatende “pinner” kan være fulle av liv på en annen måte enn den vi først tenker. Et problem jeg har sett noen ganger i våre kretser -er dessverre kombinasjonen “tungetale + overfladiskhet” -jeg tror også det skal være en dybde. En dybde skapt frem av et møte med Den Levende Guds Ånd, en vandring i Guds Ord og en vandring med Jesus.

  • Ble noen støtt av det jeg skrev? Jeg skrev kanskje litt frekt om “tørrpinner” og hjernetro, og jeg har møtt mange slike i løpet av et langt liv. Familien min i indremisjonen reagerte sterkt og nærmest utstøtte meg da jeg ble åndsdøpt og deretter troens døpt i en pinsemenighet. En stund ville de knapt snakke med meg og min familie. Det har bedret seg etterhvert -men når jeg husker bakover var det ofte de mest konservative lutheranere som brukte de harde ordene.
   Det er bedre nå og jeg har møtt flere karismatiske lutheranere som viste et helt annen holdning. Beklager om jeg støtte noen og takk for mail Kjell. Guds fred

 3. En liten gutt, en stor Gud, en mektig Hellig Ånd og en sur Levi Fragell. Dette smaker av vekkelse. 🙂

 4. Dette virket litt kunstig og arrangert for meg. Tilfeldig at noen stod der med kamera? Kirkebenkene var tomme og nesten ingen lot til a registrere det som skjedde. Synes ogsa at eueueueueuvevevevev minnet veldig om “menneskelig tungetale”, som har blitt sa vanlig.

  Jeg har blitt veldig skeptisk til alt slikt fordi det faller inn i en monster hvor noe som hvem som helst arrangere fremstilles som “mirakulose manifestasjoner”. Mye slikt er apenbart svindel og fremstiller den kristne troen som lite troverdig.

  Jeg tror menighetenes store problem er at de bygger pa et system som er direkte ubibelsk. Hvis menighetene plutselig ble bibelske sa tror jeg det ville bli massedod av samme aarsak som gjorde at Ananias og Saffira mistet livet.

  Alle elsker a peke ut falske profeter, men faa vil innromme at det staar ganske daarlig til med alternativene. Arsaken tror jeg er at folk sitter mye mye mer foran tv’n enn de leser Bibelen. Man lar folk “bli kristne” uten a omvende seg. Man paaberoper seg “vekkelse” uten at sa mye som nevner ordet synd og hva det betyr.

  Hvis folk hadde konsentrert seg mer om det lille som kanskje kunne reddes saa ville det kanskje vere haap?

  • Slik jeg har forstått dette, begynte gutten spontant i etterkanten av gudstjenesten å be slik, det er faren som står sammen med gutten. Dette utspilte seg med andre ord når folk var i ferd med å bryte opp og noen få var igjen i salen. Jeg har selv i enkelte møter sett at noen er igjen berørt på en lignende måte, mens andre drar hjem. I mange pinsemenigheter var/er det ennå slikt som skjer av og til. At denne gutten er grepet er ikke så vanskelig å se, og et barn har ikke samme hemninger som voksne og det betyr vel at et barn lettere kan bli grepet og uttrykke det. Jeg oppfatter slikt som en opplevelse og legger ikke mer i det. Det viktige i ettertid er dog at gutten vokser opp i den kristne tro og lever med Jesus i hverdagslivet.

  • sokelys on 02/03/2016 at 12:59 said:

   Jeg har selv i enkelte møter sett at noen er igjen berørt på en lignende måte, mens andre drar hjem. I mange pinsemenigheter var/er det ennå slikt som skjer av og til.
   ———-

   Problemet er som sagt at veldig mye er rent skuespill. Og hvis det er noe barn kan sa er det a ta etter slikt. Frank Mangs skrev i en bok om barn som mistet helt kontrollen over seg selv. Kombinasjonen av forkynnelse og forskjellige former for patatt “andelige adferd” kan gi barn tvangsnevrose.

   sokelys on 02/03/2016 at 12:59 said:
   Det viktige i ettertid er dog at gutten vokser opp i den kristne tro og lever med Jesus i hverdagslivet.
   ————

   Ja, nar alt kommer til alt er det dette som betyr noe. Men i folge kjente predikanter som f.eks Graham og Wilkerson er ikke dette det vanligste.

   Noe pinsevenner var seg veldig bevisst for i tiden var at nar smaa unger satt musestille i motene, sa var Aanden til stedet. Tror dette var et mye sikrere tegn.

  • Noe kan være skuespill, men heldigvis er det ikke oss som skal dømme om det i hvert enkelt tilfelle.
   Vi vet alle at barn ikke har de samme hemninger som voksne og dette poenget åpenbarte seg allerede i NT, men kristne ser forskjellig på det. Det får vi bare akseptere.

 5. Langt mer oppbyggelig å se at kristne filmer og deler på nett det som skjer i Herrens menighet enn den praksis VG forteller om i dag, hvordan norske tenåringer voldtar mindreårige, filmer det hele og legger det ut på sosiale medier.
  Den perverse ånd som spres ut via tv apparatet som alle kristne burde kastet ut av sitt hjem forsøpler sinnene til menneskene og perverterer det norske folk, endog tenåringer slik at de begår ufyselige handlinger.
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/krim/tre-tenaaringsgutter-paagrepet-for-flere-voldtekter/a/23629753/
  Jeg er rystet over hvordan forfallet har bredt seg i Norge, og vi trenger virkelig stemmer som roper ut Herrens advarsler mot dette.
  Må Herren fortsatt velsigne sitt folk til å være tydelige.

 6. Min 90 år gamle morfar har fortalt meg mye om Levi Fragell og hans oppvekst i Egersund. Da var han SVÆRT AKTIV i pinsemenigheten Evangeliehuset. Han var blant de aller ivrigste, og formelig svevde fra hus til hus for å dele ut traktater og forkynne evangeliet. Han er såvel troende døpt som åndsdøpt.

  Hva får en mann som har kjent kraften av DHÅ å vende ryggen til Gud? Han VET jo at Gud er virkelig. Han har nå tatt parti med motparten, som han vet er like reell. Han er en satans disippel.

  • Det er vanskelig å forstå hvordan noen som har erfart Guds godhet kan falle slikt fra å bli en fiende av korset. Det er vondt og trist at Fragell og en del andre har valgt å bli denne verdens barn i stedet for Guds barn. Hadde Fragell tonet ned kritikken til et litt mer saklig og nøkternt nivå hadde hans kritikk nok nådd en god del lenger enn den gjør. For en ting tror jeg kan være riktig i det han skriver -at det finnes mennesker som ble fortvilte og dels skadd på grunn av overfladisk karismatikk. Dette er en kritikk jeg tror vi alle må ta på alvor og søke Herren til å forstå å finne ut hvordan vi best kan ta vare på hverandre i den kristne forsamling.

  • Levi var hans fars store sorg. Helt til Øyvind lå på dødsleiet, ba han til Herren om at det måtte finnes et håp for omvendelse og frelse for Levi.

  • Det er sant Birgir. Det er forskjell på Hagins klovnerier og hva denne gutten opplevde.
   Jeg har fått noe kritikk fra noen på å legge ut dette klippet -og jeg kan forstå at noen er skeptiske, men her snakker vi om et lite barn som reagerer genuint på å ha opplevd noe som neppe rasjonell tenkning kan forstå. Samtidig har vi å gjøre med en Gud som suverent kan møte selv de minste barna.

 7. Huff. En ambisiøs far bak en bablende liten gutt er det inntrykket jeg sitter igjen med. Håper ikke denne lille stakkaren blir brukt som trekkplaster i forskjellige menigheter. Slikt har skjedd før og er ren misbruk av barn.

Det er stengt for kommentarer.