Kanskje NRK bør lage brennpunkt om egen innkrevningsvirksomhet -sendte sjokkregning til bostedsløs

NRK Brennpunkt skapte for noen uker siden full storm mot Jan Hanvold og den vesle tv-kanalen Visjon Norge som fikk gjennomgå for ekstreme innsamlingsmetoder og hvordan Hanvold har beriket seg selv på avtaler mellom egne selskap og Visjon Norge. Imidlertid er det ikke bare Visjon Norge som driver en tvilsom form for innsamling, etter at VG i går kunne avsløre at NRKs lisensavdeling har sendt en sjokkregning på mer enn 13 000 til den bostedsløse Clas Andersen, skriver VG. “Kanskje Brennpunkt også lage en dokumentar om hensynsløs pengeinndriving i regi av den statlige tv-kanalen som mange omtaler som ARK (arbeiderpartiets rikskringkasting)

ludvig-nessa-tv“Det har aldri vært smart å kaste sten på andre når man selv sitter i glasshus. Kanskje Brennpunkt skulle sette søkelyset på NRK? For det er tydeligvis ikke bare Visjon Norge som bedriver “hensynsløs” pengeinnsamling blant de svakeste i samfunnet. Visjon Norge ber kun om jan-hanvol-avhorfrivillige gaver til drift av sin TV-stasjon. NRK derimot bedriver hensynsløs tvangsinndrivelse av alle som kjøper en TV. Også av dem som ikke bruker den eller bruker den til alt annet enn å titte på NRK,” skriver Ludvig Nessa i en kommentar på Facebook. Jan Hanvold kan ha fått et gratisargument fra NRK etter at det ble kjent at TV-kanalen som nylig hang han ut -nå sender skyhøye lisenskrav til uteliggere i Norge. I følge VG fikk Clas Andersen et lisenskrav på 13000 fra NRK. 13000 kroner utgjør omtrent det en uføretrygdet får i uføretrygd.  Clas har bodd på gaten i Oslo 14 år etter å ha havnet på kjøret. Han brukte mye rusmidler, og sov der han kunne. Ofte utendørs. I februar 2016 ble han lagt inn på avrusningsklinikk og kom ut i juni. Samme måned flytter han til sin kjæreste, Lill Kristin Karikoski, i Kirkenes. For første gang på mange år blir Clas registrert på en adresse, og det første som møter ham er en regning fra NRKs lisenskontor på nærmere 13.000 kroner. – Jeg visste ingenting om denne regningen fra før. Jeg har jo ikke hatt noe sted å bo, og heller ingen adresse. Det er jo helt ut i natten, sier Clas til VG, som skrev om saken her 

Har utspekulerte innkrevingsmetoder 

I motsetning til Jan Hanvold som ikke kan annet enn å sende ut tiggerbrev med løfter om ild og svovel dersom du ikke gir nok, har NRK mer effektive måter å drive inn sure lisenskroner på. NRK og andre statlige organ kan tvangsinndrive det de mener man skylder den statlige kanalen. Dermed kan kanalen i motsetning til Jan Hanvold som må nøye seg med å true med fortapelse -sende sitt krav til NAV som så vil foreta jevnlige trekk i uførepensjonen inntil den bostedsløse har betalt til siste krone. Selv om det ikke er et stort tv-tilbud blant bostedsløse ser vi likevel at kanalen ikke fornekter seg. Kanalen kjørte i 2010 et program «Uteliggernes sang» hvor Clas Andersen medvirket, og kanalens lisenskontor burde kanskje derfor ha et vist kjennskap til at mannen de sendte sitt sjokkkrav til var bostedsløst. Det er nok kanskje på tide at Brennpunkt setter søkelys og lager en dokumentar om seg selv og metodene NRK tar i bruk for å innkreve penger av. Både NRK og Visjon Norge er to alen av samme stykke. Begge produserer program få eller ingen ser på.

3 tanker om “Kanskje NRK bør lage brennpunkt om egen innkrevningsvirksomhet -sendte sjokkregning til bostedsløs

 1. Jeg unnskylder ikke Hanvold på noen måte, men syntes nok NRK lisensavdelingen godt kunne bruke vettet.
  Jeg fordømmer Hanvolds kommentar om at “gjerrige folk går til helvete” på det sterkeste.
  Og hans teologi om å “så inn i” er falsk tvers i gjennom.
  NRK så slett ikke ut til å erkjenne feil. De ville ha dokumentasjon på at han var bostedsløs.
  Jeg ser da også at de fleste kommentarene i VG er kritiske til NRK her.

 2. Ha ha ha!

  Jan Hanvold er grisk og slu og kynisk uansett om NRK gjør feil. Han er grisk og slu og kynisk uansett hva som helst, selvsagt. Den ene uretten kan ikke oppheve den andre.

  Forstår at mange nekter å innse at Hanvold utnytter folks uvitenhet og frykt til egen vinning.

 3. NRK har selvsagt ikke gjort dette med overlegg, i motsetning til Hanvold.

  Når du skriver at en uføretrygdet får utbetalt kr. 13.000 i mnd, så er nok dette en sannhet med visse modifikasjoner.
  Selv er jeg ufør og mottar kr. 20.800,- netto pr mnd Og jeg har heller ingen gjeldsrenter eller andre fradrag av betydning. Dvs hadde jeg hatt et boliglån på feks ca 2 mill, så ville nettoutbet. vært ca 1500 kr høyere.(grunnet skattefradrag for renteutg
  )

  Jeg syns det er virkelig leit dersom noen får kun 13.000. Hvordan kan man leve av det?

Det er stengt for kommentarer.