John Kerry’s fredsprosess i ferd med å bryte sammen

Netanyahu bekymret over at fredsprosessen er i ferd med å bryte sammen

John Kerry, DavosJohn Kerry som har vært amerikansk utenriksminister siden 1.januar 2013 møter kraftig motbør med sitt forsøk på å få til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne innen utgangen av april. Sannheten er at prosessen nå er i ferd med å lide total havari og både Kerry selv og president Hussein Obama er nå forberedt på å trekke seg ut av prosessen med halen mellom beina. Israelske tjenestemenn sier nå at den pakken man hadde tilbudt palestinerne for å forbli med forhandlingsbordet ikke lenger er relevant og at Israel forbereder seg selv på å gå tilbake til status slik den var før Kerry forhandlingene begynte. Utenriksminister John Kerry er ikke den første og neppe heller den siste som har gitt opp å løse den fastlåste konflikten mellom Israel og kravstore palestinere som neppe blir fornøyde før de besetter både Judea, Samaria og Jerusalem. Israel på sin side frykter mest at havarerte forhandlinger vil føre til et økt internasjonalt press og trusler om boikott.

Fredsforhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene nærmer seg nå full kollaps. Allerede lørdag kunne tidligere Dagen redaktør Odd Sverre Hove i ett innlegg på verdidebatt konstatere at fredsprosessen var brutt sammen og søndag kan israelske medier fortelle nesten den samme historien. Søndag avholdt USAs utsending til Mahmoud_abbasMidt-Østen Martin Indyk et tredelt møte med partene for å forsøke å redde fredssamtalene, men i følge palestinske kilder skal dette ikke ha ført partene nærmere hverandre. Krisen i prosessen skyldes dels at palestinerne ikke er villige til å oppgi en eneste cm av sine krav. Det er sannsynlig at Netanjahu-regjeringen litt motstrebende ville ha svart ja på et tilbud fra John Kerry. Men så spilte Mahmoud Abbbas noen dager før forrige helg i hemmelighet inn på video en underskrift-seremoni på 15 søknader til FN om forskjellige typer medlemsskap for en palestinaarabisk stat. Videoen ble sendt offentlig på palestinaarabisk TV på tirsdag, dvs to dager etter den siste avtalte fange-frigivelsen. Dette førte til at Israel ikke ville sette fri den siste puljen av palestinske terrorister som skulle vært sluppet løs, og etter det har forhandlingene i realiteten stått i stampe. “Krisen fortsetter. Gjennom møtet skal israelerne ha truet palestinerne og ingen løsning ble funnet på krisen,” sa en palestinske tjenestemenn til nyhetsbyrået AFP på betingelse av anonymitet. Israelerne på sin side avviser at samtalene bar preg av trusler.

Imidlertid er israelske myndigheter alvorlig bekymret for at fredsprosessen vil kollapse fullstendig i løpet av kort tid, men israelske tjenestemenn bemerket også at de arbeidet for jerusalemå oppnå en slags forståelse slik at forhandlingene kan fortsette. Mens ulike israelske tjenestemenn som er kjent med samtalene uttrykte litt forskjellige posisjoner, var den generelle tonen likevel pessimistisk. “Vi merker en reell kjølighet i måten amerikanerne behandler (fredsprosessen), og det er åpenbart at dagens Kerry er ikke det samme Kerry fra noen få uker siden,” sa en av tjenestemennene. En annen tjenestemann sa dagens samtaler er på vei i en dårlig retning, men sa at han trodde en ny sjanse må gis til israelsk forhandlingsleder Tzipi Livni innsats. “Vi må vente noen dager til. Retningen er ikke bra, men jeg ville ikke hastverk med å kalle det en fullstendig kollaps av samtalene. Mye innsats blir gjort for å redde situasjonen,” sa han.

Kollaps i løpet av kort tid?

netanyahu-2014mest sannsynlige utfallet av Kerry’s fredsinitiativ vil bli full fiasko. En lang rekke av politiske ledere og forhandlere har gjennom årene måttet bryne seg på denne konflikten og felles for disse er at de har lite å påføre CV’ene sine etter rundene med palestinere og israelere. Den palestinske siden er ikke villig til å gi etter det minste i forhandlingene og de er fullt ut klar over at mange av deres krav er uspiselige for den israelske koalisjonen. Dersom den palestinske siden går videre med sine krav om opptagelse i 15 ulike FN fora. “Slike steg vil bare ødelegge forhandlingene og dette vil også skyve en mulig fredsavtale lenger vekk,” sa statsminister Benjamin Netanyahu søndag.