Israelsk rakettangrep mot syrisk grenseby, seks Hizbollah medlemmer drept, deriblant sønn av kommandant

En eller flere israelsk raketter skal ha eksplodert i den syriske grenselandsbyen Quneitra som ligger på grensen mellom Libanon og Syria. En ikkenavngitt israelsk kilde sier at angrepet var syria-angreprettet mot terrorister som planla å angripe den jødiske staten. I følge libanesiske kilder som er assosiert med det syriske regimet og Hizbollah skal et ledende Hizbollah medlem ha blitt skadd i angrepet. Imidlertid mellom flere medier nå i kveld at minst seks Hizbollah militante, deriblant en sønn av en velkjent og avdød Hizbollah terrorist skal være drept i angrepet som kan provosere Hizbollah militsen som kan komme til å svare med rakettangrep

hizbollah-jihadLibanesiske medier og israelsk presse melder i kveld at flere Hizbollah militante, deriblant Jihad Mughniyeh som er sønn til en tidligere Hizbollah kommandant og terrorist Imad Mughniyah som ble drept i Damaskus i 2008.  Jihad Mughniyey var selv kommandant for Hizbollah og hans død har utløst trusler om hevn i Hizbollah.  Også flere andre medlemmer av Hizbollah skal være drept i angrepet som ble utført for å avverge et rakettangrep mot Israel. I følge libanesiske kilder skal israelske kamphelikoptre ha avfyrt minst to raketter mot en konvoi av Hizbollah styrker i grensebyen Quneitra. (Bilde av Jihad og hans avdøde far Imad Mughniyah)

Jan Hårstad kommentar: Begravelser i Beirut -spenningen trappes opp

Det er å anta at det foregår en begravelse i SørBeirut akkurat nå på formiddagen mandag 19 januar 2015 som vil få ettervirkninger politisk. Søndag 18 var en eksklusiv delegasjon av iranske,syriske og libanesiske Hizballahs på befaring rundt Quneitra med tanke på å sette opp rakettbatterier, Fatah-110 raketter som har en rekkevidde på 20 mil. Denne delegasjonen ble truffet at to raketter fra et israelsk kamphelikopter og sønnen til den berømte Imad Mughniyeh, Jihad Mughniyeh ble drept sammen med en iransk militær størrelse, Abu Ali al-Tabtabani. Hele 6 elitepersonell drept. Den unge Jihad Mughniyeh er en symbolskikkelse for unge shia-islamister over den ganske verden. Han har erklært at han går i sin fars fotspor som kriger mot USA-Israel. Faderen ble drept i Damaskus 2008 i en åpenbar Mossad-operasjon.

Israelske Debka skriver idag at allerede 5 juni iår hadde Israel via mellommenn sendt en beskjed til Hizballah om at de måtte holde seg unna Golan-høydene,spesielt Quneitra. Og den allmene oppfatning blant militære eksperter i Midtøsten er at siden Hizballah har utstrakt sine styrker over store distanser i Syriakrigen,er det ikke realistisk at Hizballah i øyeblikket kan ta noen militær konfrontasjon med Israel over søndagens hendelser. Dette er et synspunkt jeg kan slutte meg til. Dog: det pågår allerede en krig i Europa mot jødene som reiser derifra i store mengder til Canada og Israel. Det ville forundre meg mye om det ikke i løpet av en måned kom en hendelse som ble omtalt som “hevn” for søndagens drap på unge Jihad og kollegaer. Denne kan like gjerne finne sted i Buenos Aires som i Berlin eller Paris. Eller i Kuala Lumpur. Det kan hende forsvarsminister Yaalon og den israelske generalstaben er fornøyd med at de har slått tilbake Hizballahs aktivisme på Golan, men på det psykologiske plan bidrar angrepet til å gjøre verden farligere for jødene.

Sånn er det nå. Av Jan Hårstad