Israel: Utelukker ikke et militært angrep på Iran

Trener for angrep langt hjemmefra

netanyahu_iranIsrael og Obama er på kollisjonskurs på hvordan man skal møte utfordringene fra et kjernefysisk Iran. Mens USA og Vesten nå fester lit til vage løfter og formuleringer fra Teheran og den nye iranske presidenten, er Israel langt mer skeptisk. I de siste dagene har Israels Benjamin Netanyahu gitt en rekke intervjuer med vestlige medier hvor han advarer verdenssamfunnet mot å la seg blende av Irans mange triks. I de siste dagene har det israelske flyvåpenet gjennomført omfattende militære øvelser hvor man har simulert operasjoner langt hjemmefra samtidig som IDF talsmenn understreker at “Israel holder alle muligheter åpne.”

Den stadig voksende mistilliten mellom Israel og den amerikanske administrasjonen om hvordan situasjonen med Iran skal løses blir mer og mer tydelig. Hele 67 prosent av israelske jøder tviler på Obamas evner til å forhindre at Iran skaffer seg atomvåpen og 80 prosent mener i likhet med Netanyahu at den iranske presidentens sjarmoffensiv ikke er genuin og at Obama har fått USA til å fremstå som svak både overfor krisen i Syria og situasjonen med Iran. I den siste uken har israelske kampfly trent på oppdrag som eventuelt skal kunne utføres fjernt fra israelsk luftrom og torsdag publiserte det israelske forsvaret en video fra øvelsen som viser israelske kampfly trene på å få påfyll av drivstoff under action i luften.

Det israelske forsvaret vil med dette sende et signal både til Teheran og Washington om at Israel fremdeles holder mulighetene åpne for å gjennomføre et angrep på på Irans kjernefysiske installasjoner på egen hånd. “Flyvåpenet som er vår forlengede arm er rede og i stand til å håndtere enhver situasjon eller oppdrag vi skulle bli pålagt,” sa den israelske militære talsmannen torsdag kveld.